Autor: Ionuț Barbu
Parlamentarii pun în dezbatere o propunere conform căreia persoanele cu handicap vor putea beneficia de credite cu dobândă suportată de stat, conform avocatnet.ro.
Potrivit Legii pentru modificarea și complementarea Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea, indiferent de gradul de handicap, ,,pot beneficia de credit cu dobândă ce suportă de la bugetul de stat, […] în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziționarea unei locuințe și pentru adaptarea acesteia conform nevoilor individuale de acces, precum și pentru achiziționarea unui singur autovehicul, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului.” (https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b251FG.pdf)
În alte cuvinte, persoanele cu dizabilități vor beneficia de un credit pentru achiziționarea unei locuințe, care li se va oferi în baza unei contract prin care individul se obligă să plata unei dobânzi. Potrivit proiectului legislativ, pragul valorii creditelor acordate va fi limitat la suma de 60.000 de euro, iar perioada de rambursare va fi de 30 de ani.
Nu numai atât, dar propunerea parlamentarilor vizează și schimbarea valorii creditelor acordate persoanelor cu handicap pentru alte tipuri de achiziții, precum creditul pentru amenajarea locuinței și pentru achiziționarea unui autovehicul.
În ceea ce privește amenajarea locuinței, legea prevede ca acest tip de credit să se acorde doar dacă amenajarea se face în vederea adaptării locuinței la nevoile persoanei cu handicap. În vederea atingerii acestui scop, statul se oferă să pună la dispoziție suma de 10.000 de euro, cu o perioadă de rambursare fixată la 10 ani.
În situația achiziționării unui automobil, statul pune la dispoziția persoanei cu dizabilități un credit de 10.000 de euro. Cu toate acestea, în cazul în care persoana va dori să achiziționeze un vehicul adaptat special pentru nevoile sale, atunci valoarea creditului poate fi dublată la o limită de 20.000 de euro. Indiferent de sumă, returnarea creditului pentru automobil va trebui făcută într-un termen de 15 ani.
De subliniat este faptul că oferta este făcută de către stat și va funcționa prin intermediul unei bănci. Astfel, ,,statul român va încheia o poliță de asigurare cu Banca cu care sa va încheia Contractul de credit, astfel că suma creditată va fi asigurată de stat, acoperind situația în care intervine decesul persoanei cu dizabilitate, invaliditatea totală din orice motiv (boală sau accident), șomajul involuntar etc. Polița de asigurare garantează băncii finanțatoare recuperarea soldului creditului, iar familiei asiguratului, scutirea de la plata acestuia dacă în viața asiguratului intervine ceva neprevăzut.”
Amintim că aceasta este o propunere legislativă și, ca atare, nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.