Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap se află în transparență decizională, iar propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, până la data de 13.07.2017.

În nota de fundamentare la Descrierea situaţiei actuale se menționează:

“În prezent, art. 24 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare reglementează dreptul la transport interurban al persoanelor cu handicap. Alineatul 8 al aceluiași articol prevede stabilirea modalității de acordare a acestor drepturi prin hotărâre a Guvernului. În acest sens a fost elaborată Hotărârea de Guvern nr. 680/2007 pentru aprobarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

De la intrarea în vigoare și până în prezent au fost identificate opinii diferite în ceea ce priveşte aplicarea actualelor norme metodologice cât și a convențiilor încheiate între operatorii de transport interurban și direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene respectiv ale sectoarelor municipiului București, denumite în continuare DGASPC.

De asemenea, au fost semnalate de către DGASPC o serie de probleme care nu au fost reglementate în norme metodologice existente și care îngreunează aplicarea acestui drept.

Mai mult, în actualele norme metodologice nu este reglementată modalitatea de acordare a drepturilor persoanelor cu handicap la transport interurban cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial.

Totodată s-au înregistrat nemulţumiri în ceea ce privește termenul legal de încheiere al convențiilor dintre DGASPC și operatorii de transport cât și refuzurile la plată a călătoriilor efectuate de către beneficiarii Legii nr. 448/2006 pentru motive diverse.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.