Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), în parteneriat cu Asociația RENINCO România (Rețeaua Națională de Informare și Cooperare pentru integrarea in comunitate a copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale), desfășoară proiectul ASCEND, care a început la 1 iunie, anul acesta, și se va încheia la data de 15 decembrie 2022.

Potrivit unui comunicat al RENINCO România, proiectul ASCEND – Întărirea capacității asociațiilor persoanelor cu dizabilități din Europa Centrală și de Est și-a propus să aducă în atenție problematica tinerilor cu dizabilități, în mod deosebit în domeniile educației și angajării în muncă, și soluțiile posibile prin care se poate închide breșa substanțială din prezent în asigurarea suportului, astfel încât ei să-și împlinească educația, să găsească și să păstreze un loc de muncă, să trăiască independent.

Totodată, proiectul a deschis temele comunicării cu organizațiile persoanelor cu dizabilități și a așteptărilor tinerilor cu privire la programele și politicile naționale și europene privind dizabilitatea.

,,Proiectul a cuprins o «cercetare», iar raportul final este relevant pentru tot ceea ce constituie încă obstacole în educație și pregătire profesională, în muncă și viața socială. Datele de cercetare sunt impresionante prin mărturiile celor care luptă curajos pentru împlinirea visurilor lor.

În cadrul sesiunilor de «formare», organizate în trei orașe, tineri cu dizabilități, părinți, profesioniști au discutat despre aspecte legislative sau de atitudine care sunt încă bariere, despre speranța pe care o au în îmbunătățirea politicilor publice privind educația și ocuparea în muncă”, se menționează în comunicat.

Evenimentul de încheiere a proiectului are loc vineri, 9 decembrie a.c., în intervalul orar 10 – 15, la Hotel Continental (Calea Griviței nr. 173, Sala Enescu) și reunește persoane care au participat la cercetare și/sau cursuri de formare, tineri cu dizabilități și unii părinți, reprezentanți ai autorităților publice, profesioniști.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate rezultatele cercetării și concluziile activităților de formare, precum și Documentul de poziție pe care partenerii proiectului îl vor înainta autorităților publice implicate, solicitând ca problemele ce afectează viața și ascensiunea tinerilor cu dizabilități să fie tratate de urgență.

Proiectul ASCEND este susținut de Forumul European al Dizabilității (EDF), cu suport financiar de la Citi Foundation și implementat în cinci țări: Bulgaria, Republica Cehă, România, Slovacia și Ungaria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.