Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 9 iunie, proiectul de lege care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani. Acest proiect urmează să ajungă pe masa Parlamentului.

,,Am aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență și care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a anunțat premierul Florin Câțu.

Aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetarii exceptați de la această regulă.

Deși proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, premierul Florin Cîțu a spus că avizul este opțional și consideră că în Parlament proiectul poate fi îmbunătățit. Totuși, el crede că această formă este cea „corectă” în acest moment.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern și trimis în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

  • Persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție – excepție introdusă pentru ca legea să fie constituțională;
  • Persoanele care beneficiază de drepturi de autor;
  • Personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora;
  • Pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate;
  • Membrii Academiei Române;
  • Asistenții personali ai persoanelor cu handicap prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • Asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • Îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică, prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat, la finalul ședinței de Guvern, că acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă și fructificarea experienței vaste a angajaților; echitate pentru cei care activează în sistemul public și creșterea bazei de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură opțională.

Potrivit ministrului Muncii, pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale.

,,Pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie. Pentru cei care nu își exprimă această opțiune în termenul prevăzut, intervine încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari”, a declarat Raluca Turcan.

Sursa citată mai spune că proiectul a parcurs etapele transparenţei decizionale, consultărilor publice cu partenerii sociali, cu asociaţiile representative, precum şi cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate și că a fost preluată o parte dintre observaţiile formulate de ministere şi care ţine cont de decizii ale CEDO şi ale Curţii Constituţionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.