Marți, 17 ianuarie, 2023, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin privind implementarea formatului unic al cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

,,În temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, cu modificările ulterioare, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități aduce la cunoștința publicului textul următorului proiect de Ordin al Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități  privind implementarea formatului unic al cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap,  transmite ANPDPD.

În conformitate cu prevederile art. 65 alin. 2 și 3 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu dizabilități sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare.

Legea mai prevede că autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card legitimație beneficiază de parcare gratuită.

,,De cardul-legitimație eliberat persoanelor cu handicap beneficiază și reprezentanții legali ai acestora. În interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimație de parcare poate fi utilizat și de asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu handicap, părintele, tutorele, sau persoana care se ocupă de creșterea și ingrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii”, se menționează în proiectul de act normativ supus dezbaterii publice.

Potrivit sursei citate, cererea pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare va fi depusă fizic sau prin mijloace electronice la autoritățile administrației publice locale în a cărei rază teritorială domiciliază beneficiarul.

Prezentul Ordin prevede că, la depunerea cererii, fizic, beneficiarul dreptului la cardul-legitimație de parcare trebuie să prezinte, în original, următoarele documente: document identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap, o fotografie tip carte de identitate/buletin de identitate (poate fi depusă pe suport electronic, în format JPEG). În situația în care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate în original la eliberarea cardului-legitimație de parcare.

Ordinul nr. 223 /2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 567 din 17 august 2007, își încetează aplicabilitatea la data de 30 iunie 2023.

Cardurile-legitimație de parcare emise până la data de 01 iulie 2023 își păstrează valabilitatea până la data de 31 decembrie 2023 urmând ca beneficiarii dreptului la cardul-legitimație de parcare să se adreseze autorităților locale în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare, conform cerințelor prevăzute în prezentul ordin.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități: strada General Constantin Budișteanu nr. 28C, etaj 1, sector 1, Bucureşti, cod poștal 010773 sau la adresa de e-mail: dezbateri@anpd.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunţului, respectiv în perioada 17.01.2023 – 27.01.2023.

Proiectul pus în dezbatere publică poate fi consultat și descărcat de aici: https://anpd.gov.ro/web/transparenta/proiecte-in-dezbatere/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.