Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a lansat, prin Programul Național Cantus Mundi, proiectul editorial „Muzica pentru toți – Integrarea și incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale prin intermediul muzicii”.

,,Volumul «Muzica pentru toți» vine în sprijinul dirijorilor și a profesorilor cu o componentă complexă privind metodele aplicate în procesul educațional, vizându-le cu precădere pe acelea de relaționare din interiorul unui grup coral sau muzical, cu scopul de a menține un spațiu dedicat dezvoltării armonioase a tuturor copiilor, indiferent de cerințele lor educționale”, au transmis reprezentanții platformei Cantus Mundi, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, materialul editorial aduce totodată un element de noutate, prin propunerea unei componente autoreflexive, de cunoaștere de sine, prin care formatorii să își potențeze vocația care i-a îndemnat de la bun început să fie dascăli.

 „Dirijorii corurilor de copii au o misiune extrem de complexă și de importantă – ei formează oameni, construiesc comunități, ating suflete, scriu povești în viețile celor la care ajunge muzica. Tocmai de aceea, interacțiunea dintre copii și dirijor are o importanță uriașă, fiind totodată o conexiune care evoluează constant și care are nevoie de îngrijire atentă și continuă. Acest ghid are menirea de a valorifica această relație, prin construirea și consolidarea un mediu armonios, în care fiecare copil să își atingă potențialul, să se simtă în siguranță, să se dezvolte sănătos, pentru a se putea bucura deplin de una dintre cele mai frumoase experiențe – aceea de a cânta alături de prietenii și colegii lui”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

,,Muzica pentru toţi” aduce în prim-plan principiile esenţiale ale integrării şi incluziunii prin cultură, prin care, atunci când interacţionează într-un mediu educaţional adecvat, orice copil îşi poate împlini potenţialul, indiferent de limitări sau constrângeri fizice sau psihice. Acestea sunt principii pe baza cărora a fost creat Programul Naţional Cantus Mundi, cea mai mare mişcare de comunicare şi integrare prin muzică a copiilor din România, care promovează acceptarea, diversitatea şi toleranţa în toate activităţile şi evenimentele pe care le desfăşoară.

Proiectul editorial ,,Muzica pentru toţi – Integrarea şi incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale prin intermediul muzicii” este iniţiat şi implementat de Corul Naţional de Cameră ,,Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Naţional Cantus Mundi, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară ,,Carol I” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Mai multe informaţii despre volumul ,,Muzica pentru toţi” sunt disponibile pe www.cantusmundi.ro, www.madrigal.ro şi pe canalele de social media ale Programului Naţional Cantus Mundi şi Corului Naţional de Cameră ,,Madrigal – Marin Constantin”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.