Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea numărului biletelor de tratament balnear care se vor acorda în acest  an, bugetul alocat fiind de 200 de milioane de lei, iar din această sumă pot fi achiziţionate cel mult 101.000 bilete de tratament.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a transmis miercuri, 12 ianuarie, printr-un comunicat de presă, că a publicat în transparență decizională proiectul de act normativ prin care se reglementează modul de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear care se acordă, în anul 2022, prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), precum şi modul de acordare, distribuire şi decontare a acestora.

,,Bugetul alocat în acest an cu această destinație este de 200.000.000 lei, iar proiectul de act normativ prevede că din această sumă pot fi achiziționate cel mult 101.000 bilete la tratament balnear, din care maximum 60.420 vor fi asigurate în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența în alte unităţi de profil, prin contracte încheiate cu alți operatori economici”, se menționează în comunicatul Ministerului Muncii.

Potrivit sursei citate, biletele, care includ tariful pentru 12 zile de tratament balnear și un sejur de 16 zile, vor fi repartizate pe 19 serii.

Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Conform comunicatului, distribuirea biletelor de tratament balnear și decontarea costurilor acestora se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

În anul 2021, bugetul alocat a fost tot de 200.000.000 lei, fiind contractate 97.626 de bilete de tratament, în valoare de 185.506.085,08 lei, iar din acestea au fost valorificate 92.096 de bilete.

One Comment

  1. Cuc Mircea Gheorghe

    Nu am vazut nici o autoritate pentru protectia persoanelor cu dizabilitati sau asociatie a persoanelor cu dizabilitati, care sa solicite in mod expres, modificarea criteriilor de acordare a biletelor de tratament catre persoanele cu handicap, care potrivit legii sunt obligati sa faca recuperare medicala, dar nu primesc suficiente bilete in mod gratuit, fiind obligati sa participe la o distribuire pe baza unor punctaje si nu prin atribuire la cerere, directa si obligatorie, cum ar fi logic si legal. Acest lucru se intampla de foarte multi ani, nimeni nu face nimic, iar multe persoane cu dizabilitati nu reusesc sa-si faca nici macar anual recuperarea medicala obligatorie si gratuita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.