Swimathon 2021 reprezintă o oportunitate pentru cauze, organizații și oamenii din spatele acestora să facă valuri de bine și să le propage mai departe în comunitate. Swimathon București este una dintre cele mai longevive și vitale platforme de schimbare pozitivă a comunității,  prin care comunitatea interacţionează şi se implică în strângerea de fonduri pentru proiecte din București și Ilfov pe care le consideră relevante și transformatoare.

Anul acesta, Swimathon București este fără limite. Cei care își sprijină proiectele pot înota oriunde pot, chiar virtual, de oriunde sunt. Scopul tuturor „înotătorilor” – fundraiseri care își susțin cauza aleasă este de a strânge donațiile necesare pentru desfășurarea celor 26 de proiectele înscrise anul acesta la Swimathon București.

Campania de strângere de fonduri are loc în perioada 27 mai – 31 iulie, iar weekend-ul Swimathon 2021 se va desfășura pe 26 și 27 iunie unde înotătorii-fundraiseri pot participa la întâlnirile provocate de organizațiile cu proiecte înscrise.

La Swimathon 2021, proiectul „Pregătit înseamnă protejat” strânge donații, alături de patru echipe compuse din 20 de „înotători” – fundraiseri, cuscopul de a pregăti persoanele cu dizabilități (de exemplu, nevăzători, persoane surde sau cu deficiențe de auz, persoane cu Sindromul Down și persoane cu dizabilități locomotorii), pentru a fi în siguranță în situații de urgență, precum un cutremur major.

Proiectul „Pregătit înseamnă protejat” face parte din programul Bucureștiul Pregătit gestionat de Fundația Comunitară București și reprezintă răspunsul Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Sector 6 la vulnerabilitatea locuitorilor capitalei în fața unui cutremur major.

,,Cea de-a treia ediție a proiectului își propune să pregătească, pe lângă grupurile vulnerabile deja adresate, un alt grup deosebit de vulnerabil în cazul unui cutremur major, și anume, cel al persoanelor cu dizabilități care, în prezent, nu beneficiază de educație și de sprijin adaptate propriilor nevoi și vulnerabilități pe tema comportamentului corect în astfel de situații de urgență. Pentru că în cazul producerii unui cutremur major, persoanele cu dizabilități, precum persoanele nevăzătoare, persoanele surde sau cu deficiențe de auz, persoanele cu handicap locomotor și cele cu Sindromul Down, reprezintă unul dintre cele mai afectate segmente ale populației, ne propunem găsirea unor soluții adaptate nevoilor și vulnerabilităților specifice ale fiecăruia dintre grupurile de persoane cu dizabilități vizate, colaborând cu reprezentați ai acestor grupuri, pentru a-i pregăti alături de familiile și însoțitorii lor personali în cazul producerii unui unei situații de urgență, precum producerea unui cutremur major”, a declarat Delia Moleș, Manager de Proiect, Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Sector 6.

Delia Moleș susține că atunci când se referă la persoanele cu dizabilități și la pregătirea pentru cutremur, nu este vizat un grup omogen, întrucât nevoile acestora sunt variate, în funcție de vulnerabilitățile specifice dictate de tipurile de dizabilități. Din acest motiv, nici soluțiile propuse nu pot fi unele standard. 

,,Pentru acest scop, propunem mobilizarea fondurilor necesare desfășurării unor activități, cum ar fi organizarea unor consultări cu reprezentanți ai diferitelor grupuri de persoane cu dizabilități, cu scopul de a particulariza după vulnerabilitățile și nevoile fiecărui grup 10 ateliere de pregătire pentru cutremur vizând aproximativ 100 de persoane cu dizabilități și facilitatea a patru programe de pregătire pentru cutremur pentru aproximativ 100 de persoane din rândul companionilor personali ai persoanelor cu dizabilități, precum și a altor persoane care joacă un rol crucial în viața acestora în situații de urgență, compuse fiecare dintr-un curs de prim ajutor și un modul de pregătire pentru cutremur”, a precizat Delia.

Potrivit sursei citate, alte activități implică crearea de materiale educative pe tema comportamentului corect în caz de cutremur pentru a informa minimum 1.000 de persoane cu dizabilități, special adaptate fiecărui grup de persoane cu dizabilități vizat și diseminarea acestora în formate specifice, precum și oferirea de asistență prin intermediul voluntarilor de Cruce Roșie – Filiala Sector 6 pentru reorganizarea și securizarea locuințelor unui număr de aproximativ 100 de persoane cu dizabilități, în cazul producerii unui cutremur (de exemplu, organizarea pieselor de mobilier pentru a facilita evacuarea și ancorarea acestora în pereți).

Delia spune că proiectul „Pregătit înseamnă protejat” se aliniază eforturilor de conștientizare și de reducere a riscului seismic, instruind pe parcursul celor două ediții deja desfășurate personalul didactic și nedidactic din peste 30 de grădinițe din capitală, peste 6.000 de preșcolari, precum și elevii și profesorii din șase școli gimnaziale, cărora li se alătură studenții din zece facultăți și două organizații studențești în acordarea primului ajutor premedical de bază și pregătirea pentru cutremur.

,,Proiectul reprezintă pentru mine mai mult decât un obiectiv profesional, el are o miză personală din momentul în care am decis să îl scriu și apoi să îl coordonez, care pornește din dorința mea de a putea da înapoi în comunitatea în care trăiesc, de a face din ea un loc mai sigur pentru noi toți, precum și un loc în care să ne simțim mai conectați – să simțim că nu suntem insule, că ne avem unii pe ceilalți alături atunci când avem nevoie. Am luat această decizie în seara în care a fost lansat programul Bucureștiul Pregătit de către Fundația Comunitară București, unde am cunoscut o mână de oameni care doreau să se pregătească împreună ca să salveze Bucureștiul și oamenii lui. În acest context am descoperit articolul Georgianei Ilie din DoR (Decât o Revistă), „Cutremur în orașul vulnerabil”, în care acesta arata cât de vulnerabili suntem în fața unui cutremur de 7,5 magnitudine care ar putea lovi oricând Bucureștiul și cât de puține facem noi ca să îi putem atenua urmările. În seara aceea, după ce am citit articolul lui Jo, nu am mai putut adormi și am hotărât că îmi doresc să fac parte dintre acei oameni care se strânseseră în spatele ușilor din Apollo 111 și că singurul mod în care poate să nu îmi mai fie frică este dacă fac eu ceva, oricât de mic, pentru ca noi să fim mai în siguranță. Așa a apărut „Pregătit înseamnă protejat” care, pe lângă faptul că pregătește deja de doi ani persoanele din comunitatea noastră pentru o situație de urgență, își propune să creeze o rețea de oameni care să se cunoască și să se sprijine reciproc în cazul unui dezastru, precum un cutremur major”, a mărturisit Delia.

Delia consideră că aspectul cel mai provocator al proiectului este angajarea persoanelor din comunitate în folosul cauzei, și anume pregătirea pentru o situație de urgență, precum un cutremur major. Subiectul pregătirii pentru cutremur este primit deseori cu dificultate și cu reticență, fie pentru că oamenii nu îl cred relevant pentru realitatea pe care o trăiesc în prezent – au alte lucruri mai presante care le necesită atenția, fie din disconfortul care vine odată cu acceptarea faptului că suntem deosebiți de vulnerabili într-o astfel de situație.

,,Fiecare activitate pe care o desfășurăm în cadrul proiectului, de la propunerea de colaborări instituțiilor beneficiare, până la cursurile de prim ajutor sau a modulelor de pregătire pentru cutremur, pornește de la un dialog sincer cu membrii comunității noastre în care discutăm despre cât de vulnerabili suntem, de fapt, și cât de mult contează orice gest de pregătire pentru ca noi și cei dragi nouă să fie în siguranță”, adaugă Delia.

Delia a mai precizat că dimensiunea celei de-a treia ediții a proiectului ,,Pregătit înseamnă protejat”, dedicată persoanelor cu dizabilități, reprezintă un prim pas în explorarea nevoilor specifice ale acestui grup eterogen extrem de vulnerabil, nevoi care sunt variate în funcție de vulnerabilitățile specifice dictate de tipurile de dizabilități, însă pe parcursul consultărilor pe care le vor organiza cu reprezentanți ai diferitelor grupuri de persoane cu dizabilități, vor explora împreună noi modalități, prin care să vină în sprijinul acestora, pentru a-i ști în siguranță în cazul unui cutremur major.

,,Proiectul este unul ambițios, în care de la an la an ne propunem să pregătim cât mai multe persoane cu nevoi și vulnerabilități diferite. Totuși, dorința noastră de a crea o rețea de suport în jurul proiectului a început să prindă contur: anul acesta ni s-au alăturat în eforturile noastre de a strânge donațiile necesare la Swimathon București o mână de oameni dintre susținătorii proiectului, precum și colegii noștri de la Clubul Câinilor Utilitari, alături de care nepregătim împreună în cadrul programului Bucureștiul Pregătit pentru ca numărul victimelor la următorul cutremur major să fie, poate, mai mic. Împreună am reușit să strângem până acum 73% din obiectivul financiar necesar (11.250,00 Lei din totalul de 15.500,00 Lei) pentru a crește reziliența seismică a întregii comunități, prin pregătirea și informarea pe tema comportamentului corect în cazul unui cutremur major atât a persoanelor cu dizabilități (aprox. 1.200 de persoane vulnerabile), cât și a familiilor și însoțitorilor personali ai acestora (aprox. 2.200 de persoane)„, a punctat Delia.

Dacă cititorii doresc să susțină proiectul ,,Pregătit înseamnă protejat”, pot dona online securizat orice sumă doresc accesând următorul link: https://swimathonbucuresti.ro/pregatit-inseamna-protejat. De asemenea, binele poate fi dus mai departe, prin distribuirea mesajului pe platformele de social media. 

#valuridebine

#swimathonbucuresti2021

#bucurestiulpregatit

#nepregătimîmpreună

#cutremur

#rezilienta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.