Fundația „Star of Hope România și Asociația Obștească „CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie” au organizat marți, 28 septembrie 2021, ora 11.00,  prin intermediul platformei Zoom, evenimentul de finalizare a proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”.

Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, prin prezența fizică a participanților din Republica Moldova (la Palatul Republicii din Chișinău) și prezența online a participanților din România (circa 70 de persoane).

Consiliul Național al Dizabilității din România a fost reprezentat la acest eveniment de Lavinia Elena Niculicea.

Proiectul și-a propus să ofere servicii medicale de calitate familiilor cu copii, cu vârsta până la trei ani, și femeilor însărcinate în ultimul trimestru și de a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite.

În cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, implementat în perioada 1 aprilie 2020- 30 septembrie 2021, în patru raioane din Republica Moldova și trei județe din România, au fost oferite servicii de calitate unui număr de peste 1900 de beneficiari. 

Specialiști din domeniul medical au desfășurat vizite la domiciliu pentru a monitoriza copiii și familiile lor. Proiectul a fost lansat pe 5 august 2020, prin intermediul unei ședințe online.

Astfel, 118 de lucrători medicali din peste 60 de localități rurale și urbane și-au îmbunătățit abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, dizabilităților și a altor probleme de sănătate.

 În ianuarie 2021 a început procesul de mentorat al vizitelor la domiciliu. În perioada ianuarie-aprilie 2021, asistentele medicale din ambele țări au realizat 5893 vizite la domiciliu, mentorii au realizat 144 vizite de mentorat online și față în față, în timpul cărora au stabilit un contact direct de colaborare cu asistentele medicale, oferind suport în îmbunătățirea realizării vizitelor la domiciliu.

„Rolul nostru în calitate de mentor a fost să ghidăm asistentele medicale pentru a-și îmbunătăți abilitățile de monitorizare a dezvoltării copilului și identificării timpurii a posibilelor întârzieri de dezvoltare și suportul părinților cu recomandări în baza modelului Reabilitării bazate pe Comunitate în caz de depistare a unor întârzieri. Ne bucurăm că asistentele medicale au apreciat intervenția noastră atât a întâlnirilor fizice, cât și online”, a precizat Natalia Făureanu, mentor A.O Copil, Comunitate, Familie.

Părinții/îngrijitorii copiilor de 0-3 ani, precum și femeile însărcinate în ultimul trimestru de sarcină au primit informații referitor la dezvoltarea copilului, atașament, vaccinare, comunicarea cu copilul, măsuri de prevenire a cazurilor de violență în familie, prin intermediul emisiunilor TV și a broșurilor oferite în cadrul proiectului.

„Prin acțiunile proiectului am ajuns la 1940 copii de vârstă fragedă și 140 femei însărcinate în ultimul trimestru de sarcină. Am ajuns la ei prin acțiuni directe cu părinții (vizite la domiciliu, informare prin broșuri și emisiuni TV), prin susținerea asistentelor medicale (instruire, vizite de mentorat, donație de echipament medical). Totodată, am colaborat cu autoritățile din toate aceste 7 regiuni la toate nivelurile. Mulțumim tuturor pentru implicare și dedicație!”, a declarat Ala Nosatîi, coordonator vizite la domiciliu, manager de program A.O. Copil, Comunitate, Familie.

În plus, 74 specialiști din domeniul medical au avut posibilitatea de a participa la vizitele de studiu în ambele țări, precum și la o școală de vară în cadrul cărora și-au împărtășit experiența și au preluat lucruri noi.

Reabilitarea copilului (în proporție de 70%) nu poate fi realizată doar de către specialiști, ci de către toate persoanele cheie din comunitate.

„În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare care nu beneficiază de servicii de diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie, dezvoltare în propria comunitate. Reabilitarea bazată pe comunitate este o strategie din cadrul dezvoltării generale a comunităţii, pentru reabilitarea, egalizarea şanselor, incluziunea socială a tuturor copiilor cu dizabilităţi”, a menționat Gabriela Răducanu, director programe Fundața Star of Hope România.

Potrivit sursei citate, prin colaborare și împărtășirea de bune practici între parteneri, rezultatele vor continua și după încheierea proiectului.

„Una dintre lecțiile învățate: prin cooperare, prin împărtășirea bunelor practici între parteneri, putem avea rezultate care să dăinuie și după finalizarea proiectului. Din această perspectivă, inițierea și consolidarea rețelei transfrontaliere de specialiști din zona socio-medicală poate fi un pod între acest proiect și viitoare intervenții. Proiectul implementat are capacitate de replicare și în alte comunități” a mai spus Gabriela Răducanu.

Proiectul transfrontalier Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova, în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania, și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI), prin intermediul Programului Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020.

Structurile de Management ale Programului Romania-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunitățile din zonele de frontieră în identificarea unor soluții comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă.

Toate informatiile referitoare la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 le puteți regăsi aici: www.ro-md.net.

Mai multe informații despre fundația Star of Hope România găsiți aici: www.starofhope.ro.

Pentru mai multe detalii despre CCF Moldova, accesați link-ul: www.ccfmoldova.org.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.