Persoanele cu dizabilități ies în stradă pentru drepturile lor, iar doi lideri vor intra în greva foamei

Guvernul ne vrea asistați sociali

Consiliul Național al Dizabilității din România organizează un protest în data de 4 decembrie, în intervalul orar 10 – 14, în parcul Izvor din București, vizavi de Parlament, intrarea de la Camera Deputaților.

Un punct important pentru care protestăm este legat de faptul că în Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, Guvernul a ignorat total pensionarii cu dizabilități care au îndeplinit stagiul complet de cotizare în condiții de handicap.

,,În ultimii trei ani am trimis nenumărate petiții decidenților, ne-am întâlnit cu fiecare ministru al Muncii, am trimis solicitările legate de formula de calcul și alte propuneri de modificare Ministerului Muncii în perioada de transparență decizională a Proiectului de lege. Ca urmare a solicitării Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), adresată domnului Prim-Ministru Marcel Ciolacu de a interveni de urgență pentru rezolvarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din România, Cancelaria Prim-Ministrului a invitat delegația CNDR să ia parte la o întâlnire de lucru privind problemele persoanelor cu dizabilități, care a avut loc miercuri, 1 noiembrie 2023, la Palatul Victoria. CNDR a fost prezent prin delagatul său la dezbaterea publică, organizată de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în data de 08.11.2023. CNDR a depus propuneri de modificare a Proiectului de lege privind sistemul public de pensii, prin reprezentantul său, în Consiliul Economic și Social al României”, spune Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.

După toate acestea, în Raportul comun asupra Proiectului de lege privind sistemul public de pensii, publicat de Biroul permanent al Senatului, în data de 14.11.2023, nu se regăsește nicio propunere trimisă de CNDR.

Consiliul Național al Dizabilității din România revendică următoarele drepturi:

1. indemnizația de handicap – CNDR a propus ca aceasta să se raporteze la salariul minim net pe economie astfel: 50% pentru persoanele încadrate în gradul grav de handicap, 40% pentru persoanele încadrate în gradul accentuat și 30% pentru persoanele încadrate în gradul mediu.

2. formula de calcul a pensiei – CNDR insistă ca, pentru pensionarii cu dizabilități, formula de calcul a pensiei să rămână cea prevăzută de Legea nr. 263/2010, în vigoare la această dată. Menținerea actualei formule de calcul vine în mod real în sprijinul acestor persoane, reprezentând un puternic factor stimulativ pentru efortul acestora de a-și găsi și de a-și menține un loc de muncă. De asemenea, CNDR solicită să se respecte principiul echității în noua lege a pensiilor; să se preia în noua lege a pensiilor prevederile Art. 52 din Legea 127/2019 privind Sistemul Public de Pensii, care prevede că „persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condiţiile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

după cum urmează:

a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani;

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

Asta înseamnă că persoanele cu handicap grav se pot pensiona indiferent de vârstă după ce au realizat o treime din stagiul complet de cotizare, în prezent acestea așteaptă vârsta de pensionare ca să se poată pensiona, respectiv 50 de ani, 60 de ani.

3. Subvenționarea tehnologiei asistive pentru persoanele cu dizabilități

Tehnologia asistivă este esențială pentru persoanele cu dizabilități, deoarece le poate îmbunătăți calitatea vieții și le poate oferi oportunități de a participa activ în societate. Cu toate acestea, accesul la tehnologia asistivă rămâne limitat din cauza costurilor foarte ridicate.

4. Accesibilizarea spațiului fizic și informațional

Accesibilizarea este un element crucial care permite persoanelor cu dizabilități să participe pe deplin la viața socială, economică și culturală. Este necesar să se accelereze procesul de accesibilizare a mediului fizic, precum și al mediului digital. Aceasta va implica adaptarea infrastructurii, a clădirilor și site-urilor web pentru a fi accesibile pentru toate categoriile de persoane cu dizabilități.

5. Drepturile asistenților personali – salarii decente

Mai multe informații despre protest puteți găsi, accesând pagina dedicată evenimentului: https://www.facebook.com/events/1121365928826790?ref=newsfeed

Cei interesați să participe la protest pot citi, mai jos, Protocolul privind organizarea și desfășurarea adunării publice solicitată pentru data de 4 decembrie 2023:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.