Radu Alexa, în vârstă de 41 de ani, de profesie jurist, este genul de om care te inspiră și te motivează, pentru care nu există conceptul ,,Nu pot”. El a fost criminalist la Inspectoratul Județean Suceava până în 2014, când în urma unui accident casnic a rămas imobilizat într-un scaun rulant. Cu toate acestea, Radu alege în fiecare zi să arate oamenilor din jur că este un învingător și că viața merită trăită indiferent de greutățile prin care treci. În prezent, el este pensionar MAI. Totodată, Radu se implică în multe proiecte umanitare și luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. De curând, Radu a câștigat locul II la ,,Step Chef Atipic, prima ediție a concursului de gătit pentru persoane cu dizabilități.

Radu povestește că viața lui s-a schimbat brusc, în urmă cu opt ani.  Avea o viaţă normală, o familie reuşită (o soție, un copil), însă, la un moment dat, un accident stupid a schimbat totul.

,,În septembrie 2014, am suferit un accident (cădere de la înălțime), în urma căruia mi-am fracturat coloana și în consecință am rămas imobilizat în scaun rulant, încadrat în grad de handicap grav cu însoțitor”, a spus el.

Radu spune că a trebuit să învețe că dizabilitatea aduce cu sine o serie de incoveniente, fiind nevoit să se adapteze la noua viață, cea dintr-un scaun rulant.

,,Dizabilitatea vine la pachet cu multe inconveniente, cele mai multe cauzate de slaba accesibilizare a spațiului fizic. Mai exact, centrul orașului în care locuiesc este accesibilizat în proporție de cca. 60%, dar pe măsură ce te depărtezi de centru deplasarea în scaun rulant este din ce mai dificilă până la imposibilă. Așadar, pentru a duce o viață aproximativ normală, trebuie să te adaptezi, să-ți schimbi anumite obiceiuri, să configurezi trasee de deplasare în funcție de accesibilitatea spațiului”, explică Radu.

Radu adaugă că și-a achiziționat o mașină pe care a adaptat-o nevoilor lui și care îl ajută să fie independent.

,,La acest moment, pot spune că singura barieră este, așa cum am spus mai sus, legată de accesibilizare, în rest m-am adaptat și pot spune că sunt bine. Am adaptat o mașină pe care o conduc singur și, astfel, mă deplasez mai ușor. Aș mai putea adăuga că am simțit și o schimbare pozitivă de mentalitate a societății civile în ultimii ani, oamenii percep altfel persoanele cu dizabilități implicate în viața socială”, mărturisește tânărul sucevean.

În ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități la un loc de muncă, Radu spune:

,,Despre piața muncii sunt multe de discutat. Îmi spunea cândva un antreprenor local de succes că ,,numai cine nu vrea nu muncește”, locuri de muncă sunt, antreprenori dispuși să angajeze persoane cu dizabilități sunt, astfel că incluziunea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii poate deveni o realitate. Evident, sunt chestiuni de adaptare pentru ambele părți, dar tendința de angajare cred eu că este una ascendentă”.

Dizabilitatea nu l-a împiedicat să-și urmeze visurile, să lucreze și să-i ajute pe alții, contribuind la dezvoltarea comunității. Radu a reușit să-și înființeze propria Asociaţie umanitară: „Help and advace”, prin care desfășoară proiecte umanitare.

,,Eu, fiind pensionar, nu mă gândesc la angajare, nu din comoditate, ci din perspectiva timpului. Am un ONG cu care desfășor lunar mini-proiecte unamitare, sociale, sportive, sunt și asociat într-un SRL în domeniul construcțiilor, și deja orarul meu zilnic este destul de încărcat”, mai spune Radu.

În timpul liber lui Radu îi place să gătească. El mărturisește că această pasiune ce îl destinde și-a descoperit-o pe parcursul pandemiei, când lipsa de activități exterioare l-a îndemnat să stea mai mult în bucătărie.

,,Am început să gătesc de când cu pandemia COVID-19. La început mai timid, apoi cu timpul a început să-mi placă, practic în bucătărie mă relaxez”, spune el.

Dorința de a socializa și de a primi un feedback din partea unor profesioniști l-a determinat pe Radu să se înscrie la concursul ,,Step Chef Atipic”.

,,Despre concurs mi-a spus o prietenă din Iași, Oana Mocanu, președinta Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Iași. De fapt, mi-a trimis un link pe facebook. De ce m-am înscris? ,,For fun”, am zis că mi-ar prinde bine puțină socializare după pauza de COVID, și mai mult decât atât, să primesc și un feedback de la un juriu profesionist”,  a explicat Radu.

Radu spune că inițial și-a dorit să meargă la ,,Step Chef Atipic”, pentru a se binedispune, dar a realizat că ,,ritmul competiției te prinde fără să vrei, când vezi în jurul tău concurenți implicați, dedicați bucătăriei”. Astfel că a intrat în joc și a câștigat, în cele din urmă, locul 2.

Radu crede că ceea ce a făcut diferența a fost faptul că a gătit simplu și din suflet.

,,Ce a făcut diferența? Faptul că nu am încercat să reproduc niște rețete, ci am pus gust din suflet, am gătit cu drag și asta a făcut ca preparatul final să placă juriului. Am fost atent la recomandările juriului, nu m-am complicat, am gătit simplu, cu mult gust, am căutat să asociez corect ingredientele din farfurie”, a menționat Radu.

Radu mai spune că își dorește să fie sănătos și să poată gestiona proiectele pe care le are în desfășurare, iar pe viitor ,,să ducă pasiunea pentru gătit la un alt nivel”. De asemenea, el își dorește să se înscrie și la un concurs de gătit ,,normal”, nu doar ”atipic”, deoarece ,,confirmarea primită din partea juriului Step Chef Atipic” l-a încurajat să persevereze în bucătărie.

,,Fiți exact ce vreți să fiți, aveți încredere în voi. Nu vă lăsați conduși de prejudecăți și nu vă impiedicați de bariere pe care nu credeți că le puteți înlătura. Există loc pentru fiecare pe acest pământ, în orice domeniu, totul e să spui: DA, vreau să fac ! DA, vreau să devin!… Zâmbiți mereu și înconjurați-vă de oameni veseli”, transmite Radu cititorilor Jurnal Social.

Concursul Step Chef Atipic a fost organizat de Step-Hear România, Rampe Mobile și BILANCIA România și are ca demers incluziunea persoanelor atipice și promovarea dreptului la o viaţă normală pentru persoanele cu dizabilități. Partener principal al evenimentului a fost Nestlé România, iar parteneri strategici: Asociaţia Nevăzătorilor din România, Consiliul Național al Dizabilității din România și Grupul de Inovație și Expertiză Socială. Concurenții au fost jurizați de către: Chef Antonio Passarelli, Chef Mika Passarelli și somelierul Andrei Popa.

Premiile acordate câștigătorilor au fost în valoare de 4.600 de Euro.

Fotografiile folosite în ilustrarea acestui material sunt semnate Step Chef Atipic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.