Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut miercuri, 7 iulie, o întrevedere cu furnizori de servicii sociale, iar tema a vizat îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Ea a subliniat că acest tip de serviciu este prea puțin dezvoltat în România.

,,Am discutat astăzi cu furnizori de servicii sociale care asigură îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Deși nevoia de asistență la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea puțin dezvoltat în România. Persoanele peste 65 de ani din România reprezintă principala categorie supusă riscului de sărăcie și excluziune socială (31,16%), dar tocmai pentru acest segment de populație avem puține servicii sociale acreditate, iar numărul de beneficiari este sub nivelul țărilor din jur”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ministrul Muncii a explicat că 3,8 milioane de persoane au peste 65 de ani în România, conform cifrelor înregistrate de INS, la 1 ianuarie 2021.

,,În anul 2019, doar 1,3%, adică puțin peste 52000 de persoane vârstnice au beneficiat de servicii sociale, iar în 72% din serviciile publice de asistență socială (SPAS) nu există nici măcar o evidență a persoanelor vârstnice în dificultate. De asemenea, în 93,79% din SPAS-uri nu există nicio persoană angajată pentru asistarea persoanelor vârstnice”, a menționat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că își dorește să identifice modalităţile prin care furnizorii privaţi pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea serviciilor de asistenţă la domiciliu a vârstnicilor.

,,În acest context, am dorit să aflăm problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale și să găsim, împreună, variante de îmbunătățire a legislației specifice. De asemenea, vrem să identificăm modalitățile prin care furnizorii privați pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii. Principalii avantajați sunt vârstnicii care, deși ajung în situații care le limitează considerabil mobilitatea, reușesc să rămână în mediul lor atât timp cât primesc îngrijirea de care au nevoie”, a punctat Raluca Turcan.

Totodată, ministrul Muncii a transmis că are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu şi reorganizarea SPAS-urilor.

,,De altfel, potrivit legii, internarea într-un centru rezidențial reprezintă o măsură cu titlu de excepție și trebuie asigurată cu prioritate persoanelor vârstnice care necesită îngrijire medicală permanentă deosebită. Dincolo de faptul că nici un bătrân nu vrea să plece din casa lui, serviciile rezidențiale sunt în număr insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun îngrijirea persoanelor dependente în mediul lor. Ministerul Muncii are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu, reorganizarea SPAS-urilor și eficientizarea lor, precum și utilizarea fondurilor europene din următorul exercițiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii”, a concluzionat Raluca Turcan.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.