Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că vrea să introducă, pe piața muncii din România, o nouă meserie. Potrivit ministrului Muncii, România are nevoie de experţi în accesarea şi evaluarea datelor, o nouă profesie pe piaţa muncii care are nevoie de reglementare, iar autorităţile vor stabili standardele profesionale corespunzătoare noii ocupaţii.

,,Tehnologia ne pune la dispoziție un volum fabulos de informații și date, dacă știm să utilizăm inteligent potențialul pe care aceasta îl are. Avem nevoie de specialiști în acest domeniu nou – experți accesare și evaluare date o nouă profesie pe piața muncii din România, care are nevoie de reglementare. Ne propunem ca, împreună cu cele trei universități care deja pregătesc astfel de specialiști (Universitatea Tehnică București, ASE București și Universitatea Tehnică Iași) să stabilim standardele profesionale corespunzătoare noii ocupații, cu atât mai mult cu cât există o mare cerere pe piața muncii pentru acest tip de profesioniști”, a scris, luni, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Ministul Muncii a subliniat că pandemia a adus un plus important, iar progresele care s-au înregistrat în digitalizare au fost mai însemnate și mai rapide decât toate rezultatele ultimilor 30 de ani la un loc.

,,Ar fi greu să ne imaginăm viața noastră fără tehnologie și digitalizare, mai ales după un an în care criza sanitară ne-a forțat să regândim modul în care muncim și relaționăm, dar și accesul la serviciile publice, la educație sau sănătate. Conferința «Women in Data Science», organizată în România de Asociația 360, cu sprijinul Universității Stanford, la care am participat astăzi, a adus în prim plan preocupările din spațiul public în ceea ce privește digitalizarea în România, și m-am bucurat să constat că specialiști, decidenți și reprezentanți ai societății civile avem în comun acest obiectiv.

Ca ministru al Muncii și Protecției Sociale, sunt extrem de interesată de orice inițiativă care poate face munca oamenilor mai eficientă, dar și de orice demers care conduce la inovare și dezvoltare, la creșterea calității vieților noastre. Din acest punct de vedere, pandemia ne-a adus un plus important: progresele pe care le-am făcut în digitalizare au fost mai însemnate și mai rapide decât toate rezultatele ultimilor 30 de ani la un loc“, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a oferit şi câteva exemple în ceea ce privește procesul de digitalizare în sectorul muncii şi protecţiei sociale. Este vorba despre faptul că, cererile pentru toate măsurile de sprijin a angajaţilor şi angajatorilor s-au depus în format electronic, prin intermediul platformei online aici.gov.ro. În plus, formularele pentru cele 180 de servicii şi beneficii pe care le gestionează MMPS şi instituţiile din subordine au fost integrate într-un singur site tematic pentru a facilita accesul cetăţenilor, iar bazele de date ale instituţiilor MMPS au fost interconectate pentru accesarea în timp real a informaţiilor deţinute de fiecare dintre acestea.

De asemenea, ministrul Muncii a reamintit de simplificarea relaţiilor de muncă, prin introducerea semnăturii electronice în contracte și a mecanismelor de desfăşurare a telemuncii, dar şi de desfăşurarea on-line a formării profesionale.

,,Pentru digitalizarea Ministerului Muncii și a instituțiilor din subordine, ne-am propus, pentru următorii ani, o investiție ce depășește 200 milioane de euro. Vom finanța, prin PNRR: HUB-ul de Servicii Sociale (servicii on-line pentru solicitarea și plata beneficiilor sociale); Digitalizarea ANOFM și ANPIS, precum și a agențiilor județene din subordinea acestor instituții; Digitalizarea CNPP și consolidarea capacității instituționale de a gestiona procesele de evaluare și, ulterior, de recalculare a celor 5 milioane de dosare de pensii, multe dintre acestea fiind și acum în format «dosar cu șină », a declarat Raluca Turcan.

One Comment

  1. Brandl Aurelia

    Oferiți locuri de munca persoanelor cu handicap, coborâți cu picioarele pe pământ, printre muritori…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.