Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități (EDF) a publicat recent cea de-a opta ediție a Raportului privind drepturile omului, care se axează pe capacitatea juridică a persoanelor cu dizabilități.

Raportul explorează numeroasele bariere cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în exercitarea capacității lor juridice și numeroasele încălcări ale drepturilor fundamentale care rezultă din restricționarea acestui drept esențial.

Totodată, raportul evidențiază că, de la ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CDPD), negarea capacității juridice, limitarea autonomiei și a controlului asupra vieții persoanelor cu dizabilități sunt printre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului cu care se confruntă persoanele cu handicap din Europa și din lume.

După cum s-a subliniat în cel de-al șaselea Raport privind drepturile omului referitor la participarea politică, privarea de capacitate juridică poate afecta dreptul de a vota și de a candida la alegeri pentru persoanele cu dizabilități din multe țări. În plus, aceasta afectează dreptul de a lua orice decizie în viață, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, decizia de a locui, achiziționarea unui serviciu sau a unei proprietăți, decizia de a se căsători și așa mai departe. De asemenea, permite și alte încălcări ale drepturilor omului, în special în domeniul asistenței medicale, cum ar fi internarea și tratamentul fără consimțământ și, sterilizarea forțată, precum și instituționalizarea.

,,Capacitatea juridică este un drept fundamental care permite persoanelor să ia decizii și să aibă control asupra vieții lor. Aceasta este protejată de Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CDPD), ratificată de UE și de statele sale membre. 

Privarea acestuia încalcă o gamă largă de drepturi inalienabile ale omului, inclusiv dreptul de a nu fi supus torturii, exploatării și abuzurilor. De asemenea, privează persoanele cu handicap de drepturile lor la justiție, libertate, viață independentă, viață privată și la participare deplină în societate. Acestea includ accesul la informații, asistență medicală, ocuparea unui loc de muncă, relații și angajament politic, cum ar fi votul sau ocuparea unei funcții”, susțin reprezentanții EDF.

Raportul EDF privind drepturile omului a constatat că niciun stat membru al UE nu respectă pe deplin articolul 12 din CDPD, care garantează capacitatea juridică prin recunoașterea egală în fața legii. Toate statele prevăd încă modalități de a priva o persoană cu dizabilități de capacitatea sa juridică, fie complet, fie parțial: 

  • 12 țări UE permit privarea totală de capacitatea juridică în legislația lor: Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos și Polonia. Persoanelor li se refuză dreptul de a face toate alegerile.
  • 9 țări ale UE permit privarea parțială de capacitatea juridică: Belgia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, România, Slovacia, Slovenia și Suedia. Dreptul de a decide poate fi parțial limitat la anumite domenii, de exemplu atunci când este vorba de a cheltui bani sau de a semna un contract.
  • 6 țări din UE aproape au abolit orice tip de privare de capacitate juridică, dar încă permit excepții: Austria, Cehia, Germania, Irlanda, Portugalia și Spania. Teoretic, persoanele cu handicap nu pot fi private de capacitatea lor juridică, dar instanțele pot face excepții atunci când consideră că persoana nu poate lua o decizie într-un anumit domeniu și/sau pentru o perioadă limitată de timp.

Hartă: Regimuri privind capacitatea juridică în UE

Raportul a constatat, de asemenea, că Uniunea Europeană și Consiliul Europei, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului, încă nu au adoptat măsuri de promovare și protecție a capacității juridice și, în sens mai larg, a autonomiei și  a dreptului de a alege al persoanelor cu dizabilităţi.

În plus, Comisia Europeană a propus o lege – Regulamentul privind protecția adulților în situații transfrontaliere – care încalcă în mod explicit dreptul la capacitate juridică prin recunoașterea privării de capacitate juridică și a plasării în instituții și spitale.

,,Sunt necesare acțiuni ferme la toate nivelurile de elaborare a politicilor: de la UE și Consiliul Europei până la țările europene, care au puterea supremă de a-și schimba legile și politicile pentru a se asigura în cele din urmă că persoanelor cu dizabilități nu li se refuză dreptul de a decide și de a controla modul în care își trăiesc viața”, se arată în raport.

Raportul EDF privind drepturile omului își propune:

  • Să clarifice dreptul la capacitate juridică și obligațiile esenţiale în temeiul CDPD.
  • Să furnizeze informații actualizate privind capacitatea juridică în statele membre ale UE, inclusiv legile în vigoare, noile măsuri și politicile care sprijină persoanele cu handicap în exercitarea capacității lor juridice.
  • Să prezinte modul în care privarea de capacitate juridică este legată de constrângerea și controlul asupra persoanelor cu handicap.
  • Să evidențieze practicile promițătoare în ceea ce privește sprijinirea procesului decizional, obținerea consimțământului liber și în cunoștință de cauză și sprijinul voluntar în  domeniul sănătății mintale.
  • Să ofere recomandări pentru Consiliul Europei, Uniunea Europeană și statele membre.

Puteţi consulta şi descărca raportul aici: https://www.edf-feph.org/publications/human-rights-report-2024-legal-capacity/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.