Fotografie din arhiva personală

Există printre noi semeni care își trăiesc viața într-o tăcere profundă, într-un univers prea puțin cunoscut de cei care aud. O astfel de persoană este Popescu Raul-Gabriel, în vârstă 43 de ani, din Râmnicu Vâlcea. Deși are o deficiență de auz, el nu s-a lăsat doborât de provocările vieții. Acesta e masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă, fiind angajat la Arhiepiscopia Râmnicului Vâlcea, în funcția de preot, pentru a sluji în limbajul semnelor pentru credincioșii cu deficiențe de auz.

Din 2008, Raul-Gabriel Popescu este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România – Vâlcea. În cadrul asociaţiei, preotul Raul-Gabriel Popescu informează persoanele cu handicap despre noutăţile care apar în domeniul legislativ, drepturile şi obligaţiile pe care le au.

,,Din anul 2004, sunt singurul preot din județul Vâlcea care oficiază slujbele religioase la Arhiepiscopia Râmnicu Vâlcea, în limbajul mimico-gestual, pentru persoanele surde. Slujesc la Arhiepiscopie, din dorinţa de a ajuta surzii. Şi ei, ca toți ceilalți oameni, merg în casa Domnului să se roage. Dacă nu e cineva care să explice slujba, prin semne, aceștia nu înţeleg nimic. Slujbele noastre se desfăşoară într-o linişte profundă. Am ales această meserie la îndrumarea unei persoane din judeţul Argeş. Am fost fericit când am văzut că persoanele surde înţeleg ce spun eu la slujbe. Şi eu am aceleaşi probleme ca şi ei şi ştiu ce înseamnă să nu înţelegi, ori să te faci înţeles”, mărturisește Raul-Gabriel Popescu.

El povestește că la vârsta de un an și unsprezece luni a fost diagnosticat cu meningoencefalită. În urma acestei boli, a fost condamnat să trăiască în lumea tăcerii.  El spune că printre provocările de zi cu zi se numără: imposibilitatea de a comunica cu persoanele auzitoare din jur, membrii familiei, medic, vecini etc., accesul slab la serviciile de informare, angajarea și reticența celor din jur.

Raul-Gabriel Popescu dezvăluie că, în ciuda deficienței de auz, a făcut tot efortul să studieze, să se autodepășească. Pentru a avea acces la educația potrivită, a întâmpinat diverse bariere, cum ar fi faptul că predarea lecțiilor nu era făcută în limbajul semnelor. Așadar, a început să citească foarte mult, conștient că doar prin educație poate să-și facă un viitor și să schimbe atitudinea oamenilor față de persoanele surde.

,,Mă deranjează că printre oamenii normali sunt şi persoane fără respect care discriminează pe cei care au un handicap. Oamenii spun că dacă suntem persoane cu handicap nu avem o cultură, ori şcoală, ceea ce nu e deloc adevărat. Avem în asociaţie oameni cu studii care au reuşit să iasă în faţă şi să îşi facă un viitor, în ciuda răutăţilor de care s-au lovit”,  afirmă preotul Raul-Gabriel Popescu.

Întrebat cât de greu este pentru o persoană surdă să aibă acces la un loc de muncă în societatea noastră, Raul-Gabriel Popescu a răspuns: ,,Este dificil să se angajeze  pe posturi care presupun comunicarea cu publicul. De asemenea, majoritatea locurilor de muncă pentru persoanele surde nu necesită calificări superioare și, ca urmare, sunt mai puțin remunerate”.

Raul-Gabriel Popescu subliniază că, pe lângă lipsa accesului persoanelor surde la un loc de muncă, o altă provocare o reprezintă faptul că indemnizația de handicap acordată de stat este insuficientă  pentru a satisface nevoile de bază.

El consideră că o persoane surdă are nevoie de acceptare, de siguranță, de recunoaștere și de respect. Statul oferă mult prea puțin din ceea ce au nevoie acești oameni. 

Înființată în 2007, Asociația Naționala a Surzilor din România – Filiala Surzilor Vâlcea, apară și promovează drepturile și interesele sociale, profesionale, culturale și educative ale persoanelor cu deficiență de auz pentru incluziunea socială și egalizarea șanselor.

 ,,În calitate de președinte al A.N.S.R – Filiala Surzilor Vâlcea, organizez acțiuni cultural-distractive, ofer sprijin pentru a-i determina să aibă o viață independentă, îi informez și consiliez asupra drepturilor pe care le au. În cei 15 ani de cand sunt președintele Filialei, am organizat, împreună cu angajații Filialei, concursuri nationale, concursuri locale – Festivalul prajiturilor, acțiuni desfășurate cu diferite ocazii, de exemplu: Dragobetele, Ziua Femeii, când am oferit cadouri doamnelor și domnisoarelor, Ziua Copilului, când am oferit dulciuri copiilor, Halloween, unde ne costumam cu totii etc. De asemenea, am organizat numeroase excursii prin țară și multe competiții sportive la care aveam participanți din toată țara. De exemplu, Cupa sperantei – competitie de minifotbal, tenis de masa, table etc. Și eu am participat la numeroase activități și concursuri naționale”, spune cel care se luptă pentru drepturile persoanelor surde.

În ceea ce privește condiția persoanelor cu dizabilități, Raul-Gabriel Popescu afirmă că, în România, persoanele cu dizabilități sunt dependente de ajutoarele umile pe care le acordă statul, astfel că acestea se simt stigmatizate și respinse de societate.

,,Autoritățile să facă mai multe acțiuni de informare și de constientizare a populației despre nevoile noastre și despre obiceiurile și cultura noastră, a surzilor“, punctează el.

Raul-Gabriel Popescu adaugă că printre proiectele de viitor se numără organizarea de ateliere, prin care toți cei interesați să învețe limbajul mimico-gestual.

,,Autoritățile să ne asigure interpreți la toate instituțiile publice și să ne sprijine mai mult financiar. Să luptăm în continuare pentru drepturile pe care le avem și să rămânem uniți”, concluzionează Raul-Gabriel Popescu.

Foto by Peter Klaus Tontsch

Raul-Gabriel Popescu s-a numărat printre cei 70 de participanți, persoane cu dizabilități și aparținători ai acestora, care au prezentat problemele presante cu care se confruntă, în cadrul dezbaterii organizate de Consiliul Național al Dizabilității din România, în parteneriat cu Asociația Ability Hub, la Băile Olănești.

Vizualizează albumul foto integral aici

Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).

,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.