Guvernul a adoptat, în şedinţa de sâmbătă, 12 martie 2022, proiectul de hotărâre privind acordarea de gratuități și facilități cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

,,În contextul situațiilor prezentate mai sus privind conflictul militar între Federația Rusă și Ucraina, ținând cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesară și obligatorie elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind acordarea de gratuități și facilități cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea reglementării situațiilor actuale. Astfel, prin prezentul proiect se introduc reglementări suplimentare privind acordarea de facilități la transportul cetățenilor străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România pentru modurile de transport feroviar, rutier și naval și, în cazuri excepționale și urgente, la cerere, pentru transportul aerian”, se arată în proiectul de act normativ.

Potrivit sursei citate, cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România beneficiază de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio și Interregio, clasa a II-a – loc pe scaun, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate.

Biletul de călătorie gratuită pe care-l va primi orice refugiat ucrainean va avea tipărită mențiunea suplimentară “HELP UKRAINE”.

În plus, aceștia vor beneficia de gratuitate la transportul rutier național sau internațional, după caz, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actului de identitate sau a pașaportului.

De asemenea, refugiații vor fi scutiți de plata tarifelor de trecere cu bacul, atât pentru persoane, cât și pentru mijloacele de transport rutier, la trecerea frontierei pe la Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina).

Potrivit Hotărârii de Guvern, în situații excepționale și urgente, cu acordul statului de destinație, la cerere, se poate organiza transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care vor să părăsească România, prin curse aeriene de tip charter.

Acordul statului de destinație va cuprinde inclusiv tipul documentelor de călătorie acceptate de acesta pentru refugiați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.