Sigla ANPC

Ordinul nr. 579 din 4 iunie 2024, emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, reglementează informarea consumatorilor cu dizabilități de către operatorii economici în legătură cu accesul la servicii de transport public și clădiri deținute de aceștia. Publicat în Monitorul Oficial nr. 547 din 12 iunie 2024, ordinul impune următoarele obligații:

Operatorii de transport public trebuie să ofere informații clare și accesibile privind accesul persoanelor cu dizabilități în mijloacele de transport, prin:

Afișarea pictogramelor, semnalelor luminoase și sistemelor audio la ușile de acces.

Instalarea de semnale audio interne și externe pentru anunțarea opririlor.

Marcaje speciale și panouri informative în stații și peroane.

Instrucțiuni vizibile și concise privind urcarea și coborârea persoanelor cu dizabilități.

Asistență și informare la cerere pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

Metode de informare pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, fizice și/sau digitale.

  Operatorii economici care își desfășoară activitatea în clădiri fără rampe de acces trebuie să informeze persoanele cu dizabilități despre modalitățile de suport disponibile, prin afișarea informațiilor pe uși sau panouri în vecinătatea căii de acces și prin variante audio sau digitale pentru nevăzători.

  Obligația de a afișa o plachetă informativă conform modelului prevăzut în actul normativ, vizibilă pentru consumatori, și de a oferi variante dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

  Ordinul intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial și a fost adoptat conform procedurilor de notificare stabilite de Directiva (UE) 2015/1535.

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.