Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței din 31 ianuarie 2024, Hotărârea nr.70/2024 pentru aprobarea mecanismului de implementare a măsurilor de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, în perioada 2024-2027, regulile de acordare, modalitatea şi frecvenţa măsurilor de sprijin, precum şi instituţiile responsabile. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 97 din 1 februarie 2024.

Prin această hotărâre, Guvernul aprobă normele de aplicare privind măsurile de sprijin material de care vor beneficia anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024-2027, în baza prevederilor art. XLVIII din OUG 115/2023.

Una dintre măsurile prevăzute de ordonanța menționată vizează ajutorul pentru mâncare acordat persoanelor cu venituri reduse. Potrivit documentului, în perioada 2024-2027, sunt stabilite două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, și anume tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde și pachete cu produse alimentare

Tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde

Conform noii hotărâri, în ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, și vor fi acordate o dată la două luni, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei, iar distribuția lor să se facă o dată la șase luni.

,,În anul 2024, tichetul social pe suport electronic are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni. Banii respectivi pot fi folosiţi exclusiv pentru achiziţionarea de alimente şi mese calde şi pot fi utilizaţi în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări”, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

Conform deciziei Guvernului, plafonul maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de sprijinul material sub formă de tichete sociale electronice pentru alimente şi mese calde a fost majorat la 2.000 de lei, faţă de 1.700 anul trecut.

În anul 2024, beneficiari ai ajutorului pentru produse alimentare și mese calde vor fi ,,pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, precum şi persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Printre beneficiarii acestei măsuri se vor număra, de asemenea, familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere şi familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei, familiile şi persoanele singure cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, precum şi persoanele fără adăpost”, mai transmite Guvernul.

Totuși, în perioada 2025-2027, sprijin material pentru alimente vor putea primi doar:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minim 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune.

Pachete cu alimente

O altă măsură de sprijin aprobată începând din 2024 este ca persoanele din categoriile considerate vulnerabile să beneficieze şi de un sprijin material sub formă de pachet cu alimente, în cuantum de maxim 125 lei, o dată la 6 luni.

În 2024, vor putea primi pachete cu mâncare:

  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune;
  • membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii;
  • persoanele sau familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.

În schimb, în perioada 2025-2027, vor putea beneficia de acest sprijin:

  • pensionarii care au peste 65 de ani și care primesc de indemnizație socială;
  • copiii şi adulţii  cu handicap grav, accentuat sau mediu, care au venituri lunare de maximum 2.000 de lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune.

Potrivit Guvernului, verificarea încadrării beneficiarilor acestor măsuri în limita de venituri lunare prevăzute prin această hotărâre se va face de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin instituţiile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea sa, cu sprijinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În cazul persoanelor fără adăpost şi al celor aflate în situaţii critice de viaţă, aceste verificări vor fi făcute de către autorităţile administraţiei publice locale.

Tichetele sociale pe suport electronic vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul Companiei Naţionale ,,Poşta Română” – S.A, iar pachetele cu alimente vor fi distribuite cu sprijinul autorităţilor administraţilor publice locale, mai informează Guvernul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.