Foto by Peter Klaus Tontsch

În centru este Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România. În partea stângă sunt: Cristian Ghica, senator USR, Silvia Dinică – senatoare USR, Claudia Brătan – director executiv al CNDR. În partea dreaptă sunt: Sorin Ilie Țața – responsabil comunicare internațională la CNDR și Mihai Bursuc – jurist la CNDR.

Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a inițiat și a demarat un alt mod de dialog social, prin organizarea unor întâlniri informale cu parlamentari și decidenți. Este o premieră, pentru că inițiativa depășește normele de interacțiune socială dintre decidenți și persoanele cu dizabilități.

Vineri, 30 septembrie, 2022, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România – Daniela Tontsch, directorul executiv al CNDR – Claudia Brătan, responsabilul de comunicare internațională – Sorin Ilie Țața și juristul Mihai Bursuc au luat cina cu parlamentarii USR – Silvia Dinică și Cristian Ghica.

„Am inițiat acest nou mod de dialog social, pornind de la convingerea că o soluție eficientă, pentru ca problemele persoanelor cu dizabilități să fie soluționate, constă în crearea și întărirea unor punți interumane cu aleșii noștri, într-un cadru informal, cu CNDR, în calitate de reprezentant a peste 300.000 de persoane cu dizabilități.

Primii parlamentari care au dat curs invitației noastre sunt doamna Silvia Dinică și domnul Cristian Ghica, cărora le mulțumesc pentru că nu au răspuns pur și simplu, ci au făcut-o cu solicitudine.

Timp de aproximativ două ore, am purtat discuții firești. În acel cadru prietenos, am simțit avantajele degrevării de presiunea și rigorile interacțiunii oficiale. Sunt o persoană cu dizabilitate, iar afecțiunea de care sufăr m-a făcut dependentă total de îngrijirea acordată de altă persoană. Sorin, colegul meu, este nevăzător, iar Mihai are doar un rest de vedere. Este imposibil să nu înțelegi nevoile exprimate de însăși persoanele cu dizabilități, stând atât de aproape de ele. La debutul întâlnirii, abia sosită, doamna Silvia Dinică mi-a întins mâna, cu intenția de a o strânge în clasicul gest de cordialitate. I-aș fi răspuns onorată, însă fiind inertă am reacționat simbolic. După două ore petrecute împreună, la finalul întâlnirii doamna senator Silvia Dinică mi-a acoperit mâna cu mâna sa, cu aceeași cordialitate și înțelegere, în semn de rămas bun. Pentru mine, o asemenea reacție profund umană este sinonimă cu speranța că persoanele cu dizabilități pot fi înțelese și sprijinite. Trebuie doar să iasă din anonimat pe scena publică  și astfel, să depășească faza de subiect, în general evitat.

Pe tot parcursul întâlnirii, noi, reprezentanții Consiliului Național al Dizabilitații din România, am abordat nevoile tuturor persoanelor cu dizabilități, având în vedere că acestea se confruntă cu dificultăți tot mai mari, în contextul multiplelor crize suprapuse, cauzate de războiul din Ucraina. Referirile noastre au inclus refugiații ucraineni cu nevoi speciale, cu care suntem pe deplin solidari”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Cei doi senatori USR au promis președintelui CNDR  că discuțiile pe temele abordate vor continua.

„Aș vrea să mulțumesc pentru invitația de a discuta direct despre ce putem face pentru a elimina barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Parlamentul și instituțiile statului au obligația de a face mai mult și mai repede, pentru a asigura incluziunea și a elimina discriminarea cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi”, a declarat doamna senator Silvia Dinică.

Despre domnul senator Cristian Ghica, președinta CNDR, Daniela Tontsch, spune că l-a cunoscut în urmă cu trei ani, pe un ger de crăpau pietrele, la un protest organizat pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din România. De atunci răspunde oricărui mesaj pe care aceasta i-l adresează, și de fiecare dată ea îi  trimite ceva legat de domeniul dizabilității.

,,Mă bucur că reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității din România au ales această formă de dialog cu parlamentarii și mă bucur că am avut ocazia să mă reîntâlnesc cu câțiva oameni extraordinari: Daniela Tontsch, Claudia Brătan, Sorin Țața și Mihai Bursuc. Aceștia cunosc foarte bine care sunt problemele persoanelor cu dizabilități și au venit cu propuneri și idei foarte bune pe acest subiect. Îmi doresc ca discuțiile cu reprezentanții Consiliului să continue, iar colaborarea pe care o avem să fie cât mai strânsă. Atât eu, cât și colega mea Silvia Dinică și toți ceilalți aleși USR suntem extrem de atenți la situația persoanelor cu dizabilități și ținem cont de orice propunere menită să facă viața puțin mai bună pentru acești oameni”, a declarat senatorul Cristian Ghica.

Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).

,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”

2 Comments

  1. Pingback: Deputatul Dan Cristian Popescu: Alături de Consiliul Național al Dizabilității din România voi contura cele mai bune soluții, atât în ceea ce privește legislația românească, cât și corelarea acesteia cu documentele europene și internaționa

  2. Pingback: Consiliul Național al Dizabilității din România inițiază un alt mod de dialog social – Jurnal Social

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.