În perioada 19-20 iulie 2018, reuniunea informală a miniștrilor pentru ocuparea forței de muncă și politică socială (EPSCO) a reunit la Viena toți miniștrii UE, Comisia Europeană, partenerii sociali europeni și alții, pentru a discuta provocările viitoare ale unor noi forme de muncă, bazate pe digitalizarea industriei europene. Aceste noi forme de muncă – cum ar fi platforma online – implică noi șanse pentru lucrători și angajatori, dar și incertitudini privind protecția socială și standardele de muncă.
Odată cu apariția platformei online, piața muncii din Europa se confruntă cu transformări fundamentale în ceea ce privește accesul, ocuparea forței de muncă și reglementările. În timpul președinției austriece a Consiliului UE (1 iulie – 31 decembrie 2018), Ministrul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului se va concentra pe discutarea soluțiilor pentru angajați și angajatori, precum și pe noile evoluții tehnologice, cum ar fi robotica, care se preconizează că va continua să influențeze rutina zilnică.
Reuniunea informală de la Viena a abordat două subiecte principale:
– Noi forme de muncă cu accent pe lucrătorii platformelor digitale – protecție socială și juridică (19 iulie), cu participarea lui Beate Hartinger-Klein (Ministrul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului), Marianne Thyssen (Comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă), Juan Menéndez-Valdés (director al Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă), Matthias Horx (consultant futurologist și consultant în management) și Isabel Caño Aguilar (vicepreședinte al Comitetul Economic și Social European).
– Robotică: impact asupra calității și cantității muncii (20 iulie), cu contribuții suplimentare din partea lui Horst Pichler (șeful Grupului de Cercetare pentru Robotica Cognitivă, Joanneum Research), Marianne Thyssen (Comisar UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă), Stefano Scarpetta (Directorul OCDE pentru ocupare, muncă și afaceri sociale) și Christa Sedlatschek (directorul Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă).
Vicepreședintele EDF, Pat Clarke, a participat la această reuniune. El a vorbit despre modul în care asigurarea accesibilității noilor forme de muncă (în special munca digitală) poate promova o piață a muncii incluzivă.
Cele cinci recomandări ale sale au fost:
• Adoptarea unui puternic Act european privind accesibilitatea și accesibilitatea în toate inițiativele TIC.
• O aplicare ambițioasă a Directivei privind accesibilitatea site-urilor web.
• Asigurarea întotdeauna a accesibilității.
• Furnizarea de tehnologii asistive și de formare a competențelor electronice.
• Formarea profesioniștilor în privința accesibilității.
EDF speră că miniștrii UE vor implementa aceste recomandări.
Numeroase țări au lansat inițiative de integrare a platformelor online pe piețele naționale de muncă. Această reuniune informală a analizat diferite abordări, a ascultat experți din domeniu și a discutat soluții posibile pentru adaptarea acestor noi forme de muncă la standardele existente.