Nu toți eroii poartă pelerine! Un student a creat un mic dispozitiv robotic pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere care au nevoie de un însoțitor și nu pot îngriji un animal adevărat, notează Daily Mail.

Proiectul Theia – supranumit după zeița Titan a luminii în mitologia greacă – este invenția lui Anthony Camu, student la design în cadrul Universității Loughborough. Inspirat de jocurile de realitate virtuală și vehiculele autonome, Anthony Camu a decis să realizeze acest proiect după ce și-a dat seama că locuințele mici, costurile mari și alergiile ar putea face câinii-ghid nedisponibili pentru unele persoane nevăzătoare.

Acest prototip robotic poate îndeplini toate sarcinile unui câine ghid adevărat, care este dresat să ajute persoanele nevăzătoare.

Dispozitivul este portabil și este activat prin control vocal. Astfel, acesta poate stabili un traseu rapid și sigur către destinația dorită de utilizator, folosind senzori și informații în timp real obținute de la sateliți, asemeni unui sistem GPS.

Apoi dispozitivul ghidează persoana respectivă prin mișcări specifice, asemeni unui câine, care își anunță stăpânul, prin intermediul lesei, când să se oprească și când să pornească la drum. Brațul robotic poate să miște ușor mâna utilizatorului și o poate „conduce” fizic către destinația dorită, prin intermediul unui giroscop, similar cu tehnologia de control a altitudinii care se regăsește pe navetele spațiale.

Dispozitivul Theia este ușor de utilizat și poate oferi persoanelor cu deficiențe de vedere o soluție de mobilitate, care este de zece ori mai ieftină decât întreținerea unui câine ghid. În plus, dispozitivul a fost conceput pentru a putea procesa date în timp real – cum ar fi, de exemplu,  condițiile meteo,  aglomerația din trafic și numărul de pietoni – pentru a ghida utilizatorii cu precizie și în siguranță către destinațiile lor.

Anthony Camu spune că dispozitivul va putea ajuta, de asemenea, persoanele nevăzătoare să acționeze liftul, să meargă pe scări sau să se descurce într-un magazin.

De asemenea, va avea proceduri de securitate pentru scenarii cu risc ridicat – cum ar fi traversarea drumurilor aglomerate – împingând utilizatorul înapoi într-un „mod manual”, similar cu utilizarea unui baston.

Deși proiectul Theia este încă la început, Camu spune că există potențialul de a dezvolta prototipurile în dispozitive comerciale.

„Intenția principală nu a fost niciodată de a înlocui câinii-ghid, ci în schimb furnizarea unui mijloc alternativ de a oferi soluții de mobilitate sporită persoanelor cu deficiențe de vedere. Așadar, de exemplu, oamenii care locuiesc în blocuri înalte […] sau care nu își permit câinii. La aproximativ zece la sută din costul unui câine ghid, dispozitivul își propune să fie o soluție mai accesibilă pentru persoanele care nu pot obține acești câini”, a explicat el.

Brațul robotic le oferă persoanelor nevăzătoare mai multă independență și posibilitatea de a se descurca singuri, în orice context.

„Știu că aceasta este o viziune măreață, dar sper că oamenii pot vedea efectele pozitive pe care Theia le-ar putea avea asupra comunității nevăzătorilor. Scopul multor oameni nevăzători este să fie independenți și să ducă o viață normală. Din păcate, multe persoane care își pierd vederea se simt excluse de la activități firești, cum ar fi socializarea, cumpărăturile sau mersul la restaurant. Astfel de limitări apar de obicei din cauza fricii și anxietății, asociate cu o înțelegere parțială a împrejurimilor”, mai spune Camu.

Anthony Camu susține că dispozitivul Theia are capacitatea de a extinde posibilitățile și zonele de confort ale unei persoane nevăzătoare, de a le lărgi orizonturile și de a le permite să se gândească mai puțin la mers și mai mult  la ceea ce îi așteaptă la sfârșitul traseului. Scopul final este ca utilizatorii dispozitivului să traverseze rutele în condiții de siguranță și eficiență, în același ritm cu – sau chiar mai rapid decât – oamenii obișnuiți, fără grija și dificultatea de a vizualiza mediul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.