De la 1 ianuarie 2024, românii care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure vor putea primi tichete.

Astfel, cei care care desfășoară activități casnice în casa unor familii sau a unor persoane singure vor fi remunerați. Aceștia nu mai trebuie să lucreze la negru, iar serviciile prestate le sunt, în sfârșit, confirmate.

Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic reglementează muncile făcute de persoanele fizice într-o gospodărie, începând din 2024.

Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă „activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/ gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic”.

De asemenea, legea stabilește că această activitate casnică nu are un scop comercial și nu se desfășoară în beneficiul altor terți.

Lista activităților ce vor putea fi prestate include servicii de curățenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Actul normativ prevede instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, tichete ce vor trebui preschimbate în bani și pentru care se vor datora contribuția la pensii și impozitul pe venit.

De asemenea, tichetele de activități casnice pot fi folosite și pentru serviciile prestate de persoanele care acționează ca bonă ocazională, în conformitate cu reglementările Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situație, beneficiarul activității casnice este reprezentantul legal al copilului, care beneficiază de serviciile prestate.

În plus, prestatorul casnic nu va putea fi un membru al familiei beneficiarului și va trebui să aibă cel puțin 16 ani.

Potrivit legii, între prestatorul casnic și beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic bazat acordul de voință al părților, fără necesitatea unui document scris, în vederea furnizării serviciilor de asistență la domiciliu.

,,Beneficiarul casnic și prestatorul casnic convin asupra activităților și a numărului de ore sau a volumului de muncă. Plata prestatorului casnic se face conform dispozițiilor prezentei legi, cu tichete de activități casnice. Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani”, mai prevede legea.

Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Legea menționează că aceste tichete nu se vor putea da de la o persoană la alta, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

,,Tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice”, se arată în actul normativ.

Așadar, pentru achiziționarea acestor tichete, persoanele interesate se pot adresa agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene sau din Municipiul București, furnizorilor de servicii poștale universale sau pot accesa platforma electronică dedicată activităților casnice.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă emite tichetele de activități casnice în format electronic, la solicitarea beneficiarului casnic, sau în format fizic, pe suport hârtie, la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

Potrivit legii, în situaţia în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de sănătate, acesta dobândeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei.

,,Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată potrivit dispozițiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuția aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice”, dar nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege, mai prevede legea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.