Persoanele cu dizabilități din România vor avea acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicală, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat, miercuri, Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM), cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înființare.

Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor dintre Ministerul Sănătății, CNAS şi SRRM, s-a produs o schimbare fundamentală a contractului cadru în acordarea serviciilor de reabilitare medicală persoanelor cu dizabilităţi.

,,Noutatea care ne bucură este că din martie, decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate Medicină Fizică şi de Reabilitare se face, prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, la fel ca la celelalte specialităţi clinice, şi nu prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, la valori mult mai mici faţă de alte specialităţi şi care permitea tratarea unui număr redus de pacienţi în fiecare lună. Această modificare permite ca de acum şi medicii de Medicină Fizică şi de Reabilitare să poată efectua în cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, să poată prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut, să poată face pacienţilor ecografii dacă au competenţă pentru acest lucru”, spune conf. univ. dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier şi fost preşedinte al SRRM, citat într-un comunicat de presă.

Hotărârea de guvern, care a modificat contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a revizuit şi lista afecţiunilor pentru care pot fi acordate servicii de medicină fizică şi de reabilitare. Astfel, au fost adăugate noi proceduri de medicină fizică şi de reabilitare care se pot face în baza de tratament, informează  SRRM.

„Sunt şi multe alte solicitări care nu au putut fi introduse în actualul contract cadru şi care rămân pentru a fi negociate în viitor. De pildă, actualizarea valorii de decontare a procedurilor fizicale în baza de tratament. Este de-a dreptul absurd ca o procedură fizicală care necesită personal calificat şi echipamente medicale scumpe să fie decontată de CAS cu 7 lei. O altă problemă majoră este modificarea perioadei pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare, care este de 21 zile/an/asigurat. Această prevedere nu ţine seama de diagnosticul pacientului şi de severitatea dizabilităţii, fiind total discriminatorie pentru pacienţii noştri”, a adăugat conf. univ. dr. Adrian-Costin Bighea.

Medicina Fizică şi de Reabilitare (MFR) este specialitatea ce se ocupă cu prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi managementul reabilitării persoanelor cu dizabilităţi. Scopul ei este să amelioreze calitatea vieţii şi să redea funcţionalitatea pacienţilor.

Afecțiunile generatoare de dizabilitate pot fi cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.), post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.) sau de alt tip – arsuri, post-Covid-19 etc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), reabilitarea trebuie considerată o strategie de sănătate publică a acestui secol, care nu se adresează doar persoanelor cu deficiențe fizice, ci mai degrabă este un serviciu de sănătate de bază pentru orice pacient cu o dizabilitate după o afecțiune cronică sau post-traumatică, care îi limitează funcționarea.

„Reabilitarea medicală a ținut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. În ultimii ani, în contextul pandemiei de Covid-19, a intrat puternic în lumina reflectoarelor și pe bună dreptate. Se știe că infecția cu SARS-CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe, care poate lăsa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, cognitive și care poate duce la dizabilitate și la scăderea calității vieții. Specialiștii în Medicina Fizică și de Reabilitare Medicală pot face evaluarea și managementul terapeutic al dizabilității date de Covid-19”, a precizat președintele SRRM, prof. dr. Mihai Berteanu.

,,Nu există nicio diferenţă în formarea (şi pregătirea) specialistului de reabilitare medicală care activează în spital, în ambulatorul de specialitate sau într-o staţiune balneară. În plus, medicul MFR din staţiunea balneară are avantajul că utilizează factorii naturali terapeutici care abundă în ţara noastră: climatul, apele minerale, nămolurile terapeutice, salinele, alături de procedurile de electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie, masaj”, a menționat conf. dr. Mădălina Iliescu.

În România sunt peste 1500 specialişti în medicină fizică şi de reabilitare şi peste 350 de rezidenţi în pregătire, fapt care asigură dezvoltarea şi pe viitor a specialităţii, dar mai ales premisele ca persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.