Tot mai mulți tineri români din domenii diferite sunt atrași de visul american, care le dă aripi pentru a se realiza profesional. Multe povești de succes, în ultimul timp, se scriu dincolo de frontiere, cu viziune, curaj și dorința de a inspira pe mulți. O astfel de poveste o scrie cercetătorul Adrian Bot, timișorean de origine, care deține mai multe doctorate în medicină și științe biomedicale.
Încă din liceu a fost fascinat de lumea complexă a fizicii, care l-a recompensat cu un premiu la Olimpiada Internațională de Fizică, în anul 1986. A studiat Medicina la Timișoara, iar la scurt timp, norocul i-a surâs și i-a oferit o bursă de doctorat în America. Adrian Bot și-a dorit mai mult… Să meargă mai ,,departe” cu pasiunea sa. Astfel, în 1994, el a traversat oceanul, cu destinația New York – o decizie care avea să-i schimbe viață și să-i contureze cariera științifică. Aici, a mai adăugat încă un trofeu la palmaresul său profesional: un doctorat în științe biomedicale, obținut la renumita Școală de Medicină Mount Sinai, din cadrul Universității New York.
După ce a stat patru ani în San Diego, ca director de cercetare pentru compania farmaceutică Alliance Pharma Corporation, s-a stabilit definitiv în Los Angeles. Aici, el a avut șansa să-l cunoască pe George Emil Palade, decan la Universitatea din San Diego și laureat al Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie.
America i-a oferit cadrul perfect pentru a-și împlini visurile și pentru a face performanță la cel mai înalt nivel. I se poate citi în privire profesionalismul, dar mai ales în realizări. Fiecare om are o misiune pe acest pământ. Adrian Bot a primit misiunea nobilă de a salva vieți… O muncă care implică multă responsabilitate, dar și privilegii. Ce poate fi mai nobil decât să lucrezi în slujba oamenilor care au nevoie de ajutor? Ce poate fi mai măreț decât să-ți folosești mintea, resursele sufletești și timpul, pentru a consolida speranța a mulți oameni și a mai pune o cărămidă la edificiul cel mai important în viață – sănătatea? În primul rând, realizarea profesională are o rezonanță personală și nu una materială pentru el. Scopul cercetării sale este de a găsi un leac împotriva unui dușman insidios și de temut, precum cancerul. O muncă de Sisif. O provocare titanică. Adrian Bot știe că luptă zi de zi cu un dușman la fel de bine pregătit ca și el, de aceea a încercat să adopte o nouă strategie împotriva cancerului: de a atacă maladia la nivel molecular, chiar cu armele organismului. Această abordare ingenioasă este susținută de convingerea, răbdarea și dorința de a face bine.
Timp de 9 ani, Adrian Bot și-a continuat cercetările împotriva cancerului, la compania MannKind Corporation. Aici a inventat, dezvoltat și testat, noi vaccinuri anti-cancer. În această perioadă, i s-au acorat 10 brevete de invenții.
În 2011, cercetătorul a fost ales să facă parte din conducerea companiei Kite Pharma, în Los Angeles, care lucrează la o tehnologie sofisticată, ce speră să revoluționeze medicina. Aceasta constă în extragerea celulelor din sistemul imunitar și inserarea unor programe genetice care le învață să recunoască celulele canceroase, oricât de bine camuflate ar fi. Reintroduse în organism, celulele imunitare dotate cu un fel de ,,GPS molecular” se multiplică şi încep să distrugă cancerul. El speră ca, tratamentul să iasă pe piață, anul acesta și să poată trata anumite forme de leucemie și cancer, care nu au răspuns favorabil la tratamentele actuale.
,,Este o terapie nouă, problema în cancer sunt celule care provocacă metastază. Cercetările noastre au dat rezultate foarte bune în special atunci când vorbim despre tratarea leucemiei și nu numai”, a declarat cercetătorul Adrian Bot.
Rezultatele primului studiu făcut pe 101 pacienţi cu limfom non-Hodgkin agresiv, publicate recent, sunt promițătoare: aproximativ jumătate din pacienți au răspuns pozitiv, iar dintre aceștia, 40% au răspuns complet. Primul pacient a fost tratat cu această tehnologie în 2010 și maladia încă nu a recidivat.
Adrian Bot, bărbatul cu peste 13 ani de experiență în industria biofarmaceutică americană, precum și în cercetarea și dezvoltarea unor terapii genetice în oncologie, este dovada vie că România produce minți valoroase, dar, din nefericire, sunt de export. Tineri competenți și creativi care se autoexilează în locuri, unde sunt apreciați și li se creează mecanismele pentru a se afirma.