Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, marți, că Rusia a devenit prima țară din lume care aprobă folosirea unui vaccin împotriva COVID-19, la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, notează Agenția Reuters.

Vaccinul va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de Sputnik V, nume preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului, care aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite, în perioada Războiului Rece.

Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe vaccinarea în masă, deși testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfășurare.

Potrivit Reuters, rapiditatea cu care Rusia s-a mișcat în producerea unui vaccin demonstrează determinarea oficialilor ruși de a câștiga cursa globală pentru dezvoltarea acestuia, însă ridică și semne de îngrijorare cu privire la faptul că Rusia pune prestigiul internațional înaintea siguranței pacienților.

În cadrul unei reuniuni a guvernului său, Vladimir Putin a spus că vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia, este sigur și a fost administrat fiicei sale.

,,Știu că este destul de eficient, că oferă imunitate durabilă și, repet, a trecut toate testările necesare”, a declarat Vladimir Putin.

El a adăugat că speră ca Rusia să înceapă cât mai curând producerea în masă a vaccinului.

Oficialii guvernamentali au spus că va fi administrat personalului medical, iar apoi cadrelor din învățământ, în mod voluntar, la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii septembrie. Problema este însă că, până în prezent, experții ruși nu au publicat studii referitoare la diferite faze de testare, așa cum au făcut specialiștii de la Universitatea Oxford și compania americană Moderna.

Reuters informează că vaccinul este administrat în două doze și constă din două serotipuri ale unui adenovirus uman, fiecare purtând un antigen S al noului coronavirus, care intră în celulele umane și produce un răspuns imun. Platforma folosită pentru vaccin a fost dezvoltată de oamenii de știință ruși de peste două decenii și a constituit baza pentru mai multe vaccinuri în trecut, inclusiv pentru cele împotriva Ebola.

Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.  El a mai spus că studiile clinice trebuie să înceapă curând în Emiratele Arabe Unite și în Filipine.

Aprobarea de către Ministerul Sănătății reprezintă primul pas spre teste clinice mai ample pe mii de participanți, aceea etapă cunoscută și ca studiu de faza a-III-a. Astfel de studii, care necesită o rată semnificativă de participanți, sunt considerate esențiale înainte ca un vaccin să primească aprobare.

Oamenii de știință străini și-au exprimat îngrijorarea față de viteza dezvoltării acestui vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea ,,liniilor directoare şi directivelor clare” în ceea ce privește elaborarea unui astfel de produs.

„În mod normal, este nevoie de un număr mare de oameni pentru a fi testat înainte de a aproba un vaccin”, a spus dr. Peter Kremsner de la Spitalul Universitar din Tuebingen, Germania, care testează în prezent în studii clinice, vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de compania CureVac.

Potrivit standardelor internaționale, o astfel de folosire a unui vaccin nu este etică și ar putea avea efecte dăunătoare asupra acceptării vaccinării de către populație.

,,Vaccinarea de masă cu un vaccin netestat suficient este neetică. Orice problemă în cadrul campaniei de vaccinare din Rusia va fi dezastruoasă atât prin efectele negative asupra sănătății, cât și asupra acceptării vaccinurilor de către populației”, a explicat Francois Balloux, expert al Institutului de Genetică din cadrul University College London, care consideră decizia autorităților ruse ,,nesăbuită și nebunească”.

Dr. Anthony Fauci, expertul principal în boli infecțioase din SUA, a declarat că se îndoiește că Rusia a dovedit că vaccinul său este sigur și eficient.

„Sper că rușii au dovedit, în mod definitiv, că vaccinul este sigur și eficient. Mă îndoiesc serios că au făcut asta ”, a declarat dr. Fauci.

În prezent, peste 100 de vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în diverse faze de cercetare-dezvoltare. Dintre acestea, cel puțin 4 vaccinuri au intrat în studii clinice de faza a III-a (finală), niciunul în Rusia, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.