Antonio TAJANI – EP President visits the exhibition on Autism – ‘ Break Barriers Together for Autism ‘

În perioada 9-11 aprilie, asociația Autism-Europa a organizat o expoziție de fotografie, intitulată ,,Rupem barierele împreună pentru autism”. Evenimentul a avut loc la Parlamentul European din Bruxelles, notează Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități (EDF).

În deschiderea expoziției de fotografie, Gunta Anca, membru al comitetului executiv EDF, a cerut instituțiilor să creeze un Act privind accesibilitatea puternic, fără compromisuri. Ea a mai adăugat că Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European ar trebui să accepte să exploateze la maxim fiecare propunere, fără ,,minimul compromis”. Acest lucru cuprinde subiecte precum achizițiile publice, serviciile, includerea microîntreprinderilor și mediul construit în act, serviciile de transport și de urgență (inclusiv apelurile de urgență), printre alte cerințe.

Acest eveniment a fost găzduit de deputatul Parlamentului European, Rosa Estaràs. Printre participanți s-a numărat și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Expoziția de fotografie a expus lucrările a trei fotografi: Graham Miller din Marea Britanie, Michal Awin din Polonia și André Weisgerber din Luxembourg. Cei trei au serii de fotografii care documentează viața de zi cu zi și interesele persoanelor cu autism. Expoziția a avut drep scop să ajute oamenii să înțeleagă ce înseamnă accesibilitatea pentru cei care suferă de afecțiuni din spectrul autist și cu ce obstacole se confruntă aceștia zilnic. De asemenea, ea a vizat să celebreze diversitatea umană și să determine un proces de reflecție asupra modului în care se pot crea condițiile pentru o mai bună integrare a tuturor în comunitate.

,,În fotografiile mele, veți găsi persoane cu autism și sindromul Asperger, care prin interesele lor unice rup bariere și aduc lumii mesajul că ele sunt capabile să iubească, să creeze și să-și împărtășească pasiunea cu ceilalți oameni. Ei excelează în ceea ce fac, și acest perfecționism sper să îl captez în fotografiile mele. Aș dori să arăt punctele forte ale persoanelor cu autism, eliminând toate barierele și stereotipurile“, a afirmat fotograful Michal Awin.

Deschiderea expoziției a avut loc în urma unei discuții de grup cu privire la accesibilitatea din domeniul muncii pentru persoanele cu autism, desfășurată în timpul sesiunii Secțiunii pentru ocuparea forței de muncă, Afaceri Sociale și Cetățenie (CESE). La eveniment au participat peste 130 de reprezentanți ai societății civile din întreaga UE.

,,Trebuie să ne asigurăm că aspectul ușor de citit face parte din Legea privind accesibilitatea. Este esențial pentru persoanele cu autism și multe altele”, a declarat președintele Autism Europa, Zsuzsanna Szilvasy.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a afirmat angajamentul Parlamentului de a-i include pe deplin pe toți în societate, subliniind recenta Zi europeană a persoanelor cu handicap.

Europarlamentarul Rosa Estaràs Ferragut, care a găzduit expoziția, a remarcat că este important să se distrugă stereotipurile, deoarece acestea au condus la bariere dăunătoare pentru persoanele cu dizabilități.

Expoziția de fotografie a urmat lansării documentului Autism-Europa cu 18 mărturii date de persoanele cu autism și membrii familiei lor cu privire la ceea ce constituie bariere pentru ei. Acestea scot în evidență dificultățile pe scară largă legate de accesul la diagnosticare prococe și la vârstă adultă, educație, ocuparea forței de muncă, transport și spații publice, accesul la asistență medicală de calitate în aceleași condiții cu ceilalți, traiul în comunitate și accesul la justiție și dreptul la vot.

Puteți vedea mai jos fotografiile din cadrul expoziției:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.