Ambasada Statelor Unite în România, alături de American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) și de Ministerul Educației Naționale, invită liceenii cu cetățenie română să participe la Programul FLEX 2023-2024.

,,Programul educațional FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2023-2024”, se arată într-un comunicat de presă transmis de American Councils for International Education.

Potrivit sursei citate, participarea la Programul FLEX (Future Leader Exchange Program), aflat acum în al 7-lea an de existență în România, este gratuită. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursa către zeci de liceeni români din mai multe județe ale țării, aceștia fiind repartizați la licee din state, precum Minnesota, Michigan, Texas, Indiana, California și New York.

Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități.

Ce este Programul FLEX?

FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 30-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui an școlar întreg în Statele Unite ale Americii de către elevii de liceu interesați, care sunt declarați câștigători în urma competiției pentru acordarea bursei.

Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și ai altor țări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăța mai multe despre SUA și de a le face cunoscute americanilor țările lor de origine.

În anul școlar 2022-2023, la nivel global, aproximativ 1000 de liceeni vor învăța în SUA, în cadrul Programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an, împreună cu o familie americană, și va studia la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut și echivalat.

Criterii de eligibilitate:

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au cetățenie română;
  • sunt născuți între 15 iulie 2005 și 15 Iulie 2008;
  • sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a;
  • studiază engleza în liceu;
  • îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Cei interesați sunt invitați să se înscrie pe https://ais.americancouncils.org/flex până pe 13 octombrie 2022.

Roberta, bursieră în Fort Wayne, statul Indiana, 2019-2020, spune: ,,Aventura mea în America a început acum trei săptămâni, când am ajuns în Fort Wayne, Indiana și pot spune cu toată inima că îmi trăiesc visul american aici. Am cea mai extraordinară și grijulie familie gazdă, două surori minunate și o grămadă de prieteni din toate colțurile lumii. Nu pot descrie în cuvinte cât de interesant este totul în jurul meu. În fiecare zi învăț câte ceva nou și experimentez tot ce are America de oferit. Să fiu sinceră, aici totul este diferit față de România, dar cred că ,,diferit” este cuvântul care descrie cel mai bine America. Sunt recunoscătoare pentru această oportunitate și abia aștept să descopăr cât mai multe lucruri noi despre America!”

Mai multe informații despre program sunt disponibile la adresa de email: flex.ro@americancouncils.org și pe site-ul www.americancouncils.ro.

American Councils for International Education este o organizație non-guvernamentală de top din SUA, ce și-a dedicat cei peste 40 de ani de activitate educației internaționale, pentru a oferi indivizilor și organizațiilor oportunitatea de a reuși într-o societate ce se dezvoltă foarte rapid.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.