Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și dizabilități, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un ghid informativ privind principalele proceduri de examen și potențialele adaptări pentru acești candidați.

Scopul specific al procedurii este de a pune la dispoziția comisiilor responsabile un cadru procedural unitar pentru asigurare a condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz, tulburări de spectru autist și tulburări de învățare, care susțin examenele naționale de clasa a-VIII-a și de bacalaureat.

Potrivit procedurii, în zilele care urmează, până la data începerii examenelor, părinții trebuie să solicite, în scris, conducerii unitătății de învățământ a copilului adaptarea modalității de examen. Cererea trebuie însoțită de certificatul CES sau certificatul de încadrare în grad de handicap.

Adaptarea examenelor se poate face conform celor patru modalități prezentate în procedură sau conform nevoilor individuale propuse în cererea scrisă de adaptare.

  • Elevii cu deficiențe de vedere, își vor exprima, în scris, înainte de simularea examenelor naționale, opțiunile referitoare la modalitatea de accesibilizare a subiectului (scriere obișnuită, scriere obișnuită cu caractere mărite, scriere Braille, profesor asistent pentru citirea subiectelor), precum și modul de redactare a subiectelor (Braille, scriere obișnuită, cu mijloace tehnice, profesor asistent). Opțiunile vor fi trimise comisiei din centrul de examen.
  • Elevii cu deficiențe de auz pot solicita susținerea probelor de examen cu subiecte unice în prezența interpreților în limbaj mimico-gestual, cadre didactice de altă specializare decât proba susținută și care nu au predat candidaților.
  • Candidații cu tulburări din spectrul autist pot susține probele de examen, în felul următor:
  • Candidații cu tulburări specifice de învățare pot solicita susținerea probelor de examen, prin adaptarea procedurilor de examen.

 Întreaga procedură cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru acești elevi care susțin examenele naționale, sesiunea 2020, poate fi consultată aici:

https://www.edu.ro/sites/default/files/fisiere%20articole/procedura%20egalizare%20sanse%20examene%202020.pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.