Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București,  în parteneriat cu Asociația Down Plus București, a realizat un proiect-pilot dedicat tinerilor cu sindromul Down.  Este vorba despre Fitoceainăria SanThé, prima ceainărie din România, în care servesc tineri cu sindrom Down.  Proiectul urmărește incluziunea socială a persoanelor cu sindrom Down, dar și integrarea lor în câmpul muncii.

,,Azi, 11 iulie 2021, s-a deschis ceainăria de poveste SanThe, pe strada Lipscani, nr. 104, programul fiind de joi până duminică, orele 14-20. Am fost împreună cu fetița și soțul meu, ce-i drept nu știam că strada Lipscani se prelungește după Pasajul Latin, paralel cu Biserica Sfântul Gheorghe. Am intrat într-o încăpere de un alb imaculat îmbrăcat în puritate și candoare care izvorau din sufletele tinerilor ce ne serveau cu bunătați: ceai, cafea, limonadă și prăjituri din partea casei.

Acești tineri, împreună cu familiile lor, fac ca visul să devină realitate, iar toți cei care vin aici din curiozitate se umplu de bucurie, încântați de cei care înceracă să le facă viața mai frumoasă. Zâmbetele cristaline și îmbrățișările calde pornite din sufletele neprihănite, care dau un rost vieții oamenilor din secolul vitezei. Aici regăsești o oază de fericire și de liniște spirituală, ochiul redescoperă frumosul, ego-ul se micșoreză, inima întinerește. Produsele pe care le servești în această atmosferă minunată nu sunt cuantificate în bani, fiecare face o donație către Asociația Down Plus. Personalul își așteaptă invitații cu mare bucurie, ca la o sărbătoare, îți oferă prietenia, iar chipurile angelice descoperă în tine o latură pe care mulți dintre noi nu am conștientizat-o în această lume lipsită  de timp pentru o privire, un zâmbet sau o îmbrățișare.

Am fost serviți cu mare grijă și delicatețe  de Bogdănel, un băiat în vârstă de 28 de ani, politicos, un suflet frumos cu care ne-am împrietenit, ne-am împărtășit poveștile de viață. Cei care trec pragul ceainăriei de poveste, SunThe, au o singură vârstă, vârsta copilăriei, vorbesc o singură limbă, limba iubirii, iar singurul scop este fericirea.

Autor: Cătălina DINCĂ

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.