Consiliul Național al Dizabilității din România, în parteneriat cu Asociația „Ridică-te și umblă”, a organizat dezbaterea cu tema „Sărăcia veniturilor în rândul persoanelor cu dizabilități”, miercuri, 6 octombrie 2021, interval orar 11.30 – 14.00, prin intermediul platformei zoom.

Evenimentul face parte din campania Spun „Nu” instituționalizării!

La dezbatere au participat doamna Florica Cherecheș, președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), doamna Mihaela Grecu și doamna Alexandra Nemeș din partea Ministerului Muncii, reprezentanți DGASPC, oameni de presă, consilieri ai unor parlamentari. De asemenea, au fost invitate să vorbească persoane cu dizabilități și părinți ai unora dintre aceștia, care au prezentat situațiile de viață cu care se confruntă.

În deschiderea evenimentului, Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a precizat că, potrivit ,,Analizei diagnostic privind incluziunea socială și situația grupurilor vulnerabile în România”, care a stat la baza redactării Strategiei Naționale pentru incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2021 – 2027, ,,pentru un procent important din populația cu dizabilități a României, beneficiile pe care, de regulă, statul le acordă și asigură nu sunt suficiente pentru a fi scoasă de sub riscul sărăciei. […] Diferențele substanțiale dintre procentul persoanelor cu dizabilități expuse riscului de sărăcie în România după transferurile sociale și media Uniunii Europene pot conduce la ipoteza conform căreia sprijinul financiar oferit de către stat persoanelor cu dizabilități este unul insuficient […] diferențele dintre procentul persoanelor cu dizabilități din România aflate în risc de sărăcie și media Uniunii Europene sunt mari. Acestea pot fi recuperate atât prin creșterea indemnizației lunare, cât și prin adaptarea serviciilor sociale (în termeni de efecte) pe care organizațiile guvernamentale (prin DGASPC) și cele non-guvernamentale le acordă, la cerințele pieței muncii.

Daniela Tontsch a explicat că valoarea prestaţiei sociale, care cuprinde indemnizaţia lunară, indiferent de venituri şi bugetul complementar acordată persoanelor cu dizabilităţi, este calculată, începând de la 1 ianuarie 2018, conform OUG nr. 60/2017, care modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit prevederilor actului normativ, la baza modului de calcul este Indicatorul Social de Referinţă (ISR) şi nu Indicele Preţului de Consum, aplicabil anterior acestei date. În prezent, valoarea ISR este de 500 de lei.

,,Indemnizaţia lunară a persoanelor cu dizabilităţi are următoarele valori: 500 de lei pentru adultul cu handicap grav, 375 de lei pentru adultul cu handicap accentuat şi 60 de lei pentru adultul cu handicap mediu. Noi, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, am făcut eforturi extraordinare, încă din anul 2017, să explicăm că persoanele cu dizabilităţi nu pot efectiv să se descurce cu această indemnizaţie, pentru că ele trebuie să facă faţă şi costurilor legate de dizabilitate”, a declarat Daniela Tontsch.

Florica Cherecheș, președintele ANDPDCA, a precizat că a ascultat probleme expuse și împreună cu colegii săi au fost provocați să găsească cele mai bune soluții.

,,Înţeleg nevoia ca persoanele care trăiesc în comunitate să aibă venituri mai mari, pentru că această indemnizaţie este foarte mică. Unii chiar nu pot să facă absolut nimic, au poate şi încadrare în grad de invaliditate, alte persoane poate că ar fi putut la un moment dat să muncească, dacă ar fi fost sprijinite, dacă li s-ar fi dat încredere, dacă ar fi beneficiat de niște dispozitive asistive (…), dar e clar că nu se poate trăi din 300 şi ceva sau 500 de lei”, a spus Florica Cherecheș.

Ea a anunţat că ANDPDCA va implementa o reţea de îngrijire la domiciliu prin programul operaţional ,,Incluziune şi demnitate socială”.

,,Pentru aceste nevoi, am venit cu niște soluții, care se se vor concretiza în următorii doi ani. Înțelegem nevoia îngrijirilor la domiciliu pentru a preveni instituționalizarea și a-i sprijini pe cei care își doresc să trăiască acasă la ei, în comunitate, astfel că prin programul operaţional “Incluziune şi demnitate socială” vom pune pe picioare o rețea de îngrijire la domiciliu. Practic, aceasta va suplimenta asistentul personal. Sper ca prin aceste îngrijiri la domiliu să reușim să mai acoperim din nevoi”, a punctat președinta ANDPDCA.

Florica Cherecheş a mai transmis că, tot din fonduri europene, ANDPDCA are în vedere acordarea a 17.000 de dispozitive asistive din fonduri europene, precum și îmbunătățirea modului de decontare a combustibilului.

La rândul său, reprezentanta Ministerului Muncii, Mihaela Grecu, a menționat că s-a adoptat o lege care prevede majorarea ISR cu rata medie anuală a inflaţiei, începând cu luna martie a fiecărui an. Ea a explicat că, drept urmare, din 2022 va creşte şi valoarea prestaţiilor sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi cu rata medie anuală a inflaţiei.

În cadrul evenimentului, persoanele cu dizabilități și părinții unora dintre aceștia au vorbit despre problemele grave cu care se confruntă, cum ar fi: imposibilitatea de a adapta o locuință personală conform nevoilor unei persoane cu dizabilități, din cauza veniturilor mici; lipsa veniturilor unui părinte care e nevoit să renunțe la locul de muncă pentru a se dedica îngrijirii copilului cu dizabilități și soției bolnave de cancer, care ulterior a decedat; situația materială dificilă a unei persoane tetraplegică, care are multiple nevoi: să-și trateze escarele, să beneficieze de vitamine și creme, ce nu pot fi acoperite de indemnizația primită; lipsa accesului la asistență socială, la tehnologie asistivă și imposibilitatea de a plăti tratamentele de îngrijire, terapiile de recuperare ale unei persoane cu dizabilități dintr-o indemnizație de 500 de lei etc.

De asemenea, a fost prezentat un experiment social care cuprinde parcursul unei persoane cu handicap fizic grav, de la dorința de a solicita dezinstituționalizarea la traiul în comunitate.

Mai jos puteți viziona înregistrarea dezbaterii „Sărăcia veniturilor în rândul persoanelor cu dizabilități”.

One Comment

  1. Svjinski Radu

    Dar acesti oameni daca se pot numi asa au uitat ca au fost alesi de noi. Sa le fie rusine, am ajuns la mila lor. Ei s-au pus doar un minut in situatia unei persoane cu handicap. Am ajuns ultimii din societate pina si cei din puscarii o duc mai bine, pentru cei de acolo au grija sa o duca bine ca altfel primesc sanctiuni dela UE. Dar despre noi ce spune la UE ca au grija de persoanele cu handicap sa traiasca ei cu acesti bani sa vada ce bine de traieste. NUMAI MINCINOSI AU IN CAP NUMAI PROIECTE DEOSEBITE.SA LE FIE RUSINE.LE DORESC SARBATORI FOARTE FERICITE.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.