Asociația Transplantaților din România (ATR), în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează, în perioada 25 — 31 august 2017, Școala de Vară a pacienților cronici, pentru al IV-lea an consecutiv.
„Școala de vară a pacienților cronici” este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficientă funcțională cronică de organ vital pentru a face fața vieții de pacient cronic, pentru a-și crește calitatea vieții și a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze, pe lângă latura medicală a vieții sale și alte laturi ca cea psihologică, de comunicare, nutriție, socializare etc.
Numărul pacienților cu transplant și cu nevoie de transplant este din ce în ce mai mare, iar numărul medicilor care se ocupă de monitorizarea acestora rămâne constant. În această situație, medicii au din ce în ce mai puțin timp de alocat pentru fiecare pacient.
În sprijinul pacienților și al medicilor, Asociația Transplantaților din România a gândit și implementează de 4 ani proiectul „Școala de vară a pacienților cronici.”
La activitățile Școlii participă peste 100 de pacienți din întreaga țară — cu transplant și în program de hemodializa. Acestea se desfășoară atât în plen, cât și în ateliere, toate temele fiind prezentate de specialiști în domeniu.
În plen se dezbat interactiv teme legate de accesul pacienților la beneficiile programelor naționale de sănătate și la cele de protecție socială.
În ateliere se învață principii ale unei alimentații adecvate nevoilor generate de boală, cum să creeze emoții pozitive pentru a depăși mai ușor momentele dificile, modalități de comunicare cu medicul, cum să introducă în viața cotidiană mișcarea, să descopere motivații pentru a merge înainte și încă alte lucruri necesare pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului cronic.
Un moment deosebit al Școlii de vară a pacienților cronici va fi „Seara culturală” organizată de ATR sâmbătă 26 august, începând cu ora 20.30, în Mangalia — Portul Turiști.
„Ca pacient, în mod deosebit ca pacient cronic, ești pus în situația de a avea nevoie de informații la care în situația de ‘om sănătos’ nu te-ai fi gândit niciodată. Când medicul te anunța că ai o afecțiune, mai ales una foarte gravă, îți dorești să afli cât mai multe despre aceasta. Școala de vară a pacienților cronici, da posibilitatea pacienților să acceadă la informație atât de la profesioniști, cât și prin schimb de experiența între pacienți. Fiecare participant la școala de vară pleacă spre casă cu informații utile pe care le folosește pentru el, dar le împărtășește și altor pacienți. Aceasta este utilitatea acestui proiect !”, spune dl. Gh. Tache, președinte ATR, potrivit unui comunicat emis de ATR.
La rândul său, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, a declarat că susține astfel de proiecte benefice pentru starea de sănătate a comunității din care face parte, și nu numai: „Starea de sănătate este foarte importantă pentru fiecare dintre noi. Mă bucur că astfel de proiecte, bazate pe coeziune și întrajutorare între oameni, există și conduc la o bună informare a pacienților aflați în suferință. De asemenea, autoritatea locală din Mangalia sprijină orice activitate de acest gen care are ca scop conștientizarea pacienților cronici și aparținătorilor acestora, ca o bună documentare în ceea ce privește metodele și modalitățile prin care își pot îmbunătăți calitatea vieții are numai efecte pozitive.”
Nu este si dna Justina Radu , Director executiv al CNDR in aceasta fotografie?