Cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Yannis Vardakastanis, președintele Forumului european al persoanelor cu dizabilități (EDF), a adresat o scrisoare deschisă comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, prin care solicită să asigure accesul echitabil al persoanelor cu dizabilități la servicii de sănătate în Uniune Europeană.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă:

Stimate Comisar,

Forumul european al persoanelor cu dizabilități este o organizație umbrelă a persoanelor cu dizabilități care apără interesele a peste 100 de milioane de europeni cu dizabilități. Suntem o platformă unică care reunește organizații reprezentative ale persoanelor cu dizabilități. Suntem conduși de persoane cu dizabilități și de familiile acestora. Suntem o voce puternică și unită a persoanelor cu dizabilități din Europa. Membrii noștri au lucrat neobosit pentru a proteja drepturile persoanelor cu dizabilități în timpul crizei COVID-19.

Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, dorim să reamintim că toate persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă dreptul la sănătate în UE, dar așa cum a arătat răspunsul la pandemia COVID-19, încă nu este cazul. În acest moment, dorim să vă solicităm să vă asigurați că persoanele cu dizabilități sunt pe deplin incluse în munca dvs. în calitate de comisar pentru Sănătate și Siguranță alimentară. Uniunea Europeană și statele sale membre s-au angajat în acest sens atunci când au ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD).

CRPD obligă țările să ofere persoanelor cu dizabilități aceeași gamă, calitate și același standard de asistență medicală gratuită sau la prețuri accesibile, ca în cazul persoanelor tipice, inclusiv prin asigurarea accesibilității acestor servicii. De asemenea, solicită statelor părți să se asigure că răspunsul la dezastre este inclusiv și accesibil. De-a lungul pandemiei de COVID-19 ni s-a amintit de barierele semnificative cu care se confruntă peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități în Uniunea Europeană:

  • Discriminarea în ceea ce privește accesul la tratamentul salvator de vieți pentru pacienții de COVID-19.
  • Inaccesibilitatea informațiilor privind sănătatea publică și a furnizării de servicii medicale.
  • Lipsa accesului la echipament personal de protecție a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor care le sprijină.
  • Excluderea persoanelor cu dizabilități de la strategiile de testare, spitalizare și vaccinare COVID-19
  • Excluderea persoanelor cu dizabilități de la datele colectate privind pandemia.

Alte probleme legate de dreptul la sănătate s-au agravat în timpul pandemiei, cum ar fi accesul limitat al femeilor cu dizabilități la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă și tratamentul și plasarea involuntară a pacienților în instituții de psihiatrie, care afectează în special persoanele cu dizabilități psihosociale sau intelectuale și persoanele cu autism.

Fundamental pentru dreptul la sănătate al persoanelor cu dizabilități este consimțământul gratuit și informat privind tratamentul. Orice formă de tratament forțat sau coercitiv, într-adevăr orice tratament fără consimțământul liber și în cunoștință de cauză al persoanei care primește tratamentul este o încălcare a drepturilor omului, așa cum este consacrat în CRPD și recunoscut de numeroși titulari de mandate speciale ale ONU. EDF s-a implicat activ în campaniile împotriva proiectului de Protocol adițional la Convenția de la Oviedo a Consiliului Europei, care ar permite mai larg și ar susține o astfel de plasare și acest tratament. În contextul pandemiei de COVID-19, este imperativ ca persoanele cu dizabilități să aibă dreptul la consimțământul liber și informat pentru tratament protejat. Izolarea forțată, reținerea și tratamentul forțat nu trebuie utilizate sau escaladate în timpul acestei crize.

Când Comitetul CRPD  a analizat activitățile Uniunii Europene, în 2015, au existat recomandări specifice legate de dreptul la sănătate în UE, care rămân încă problematice.

UE a fost  invitată să „interzică în mod explicit discriminarea pe motiv de handicap în domeniul asistenței medicale și să ia măsuri pentru a asigura accesul la asistență medicală de calitate pentru toate persoanele cu toate tipurile de dizabilități”. De asemenea, Comitetul a recomandat ca Uniunea Europeană „să evalueze impactul Directivei 2011/24 / UE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene asupra drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere în ceea ce privește lipsa accesului pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv informații accesibile, acomodare rezonabilă și formare profesională ”.

Viitoarea strategie europeană pentru persoanele cu dizabilități reprezintă o oportunitate de a aborda problemele legate de dreptul la sănătate pentru persoanele cu dizabilități, pe care le-am ridicat în această scrisoare. Întrucât UE își propune să profite de experiența COVID-19 în vederea creării unei Uniuni Europene a Sănătății, am dori să solicităm o întâlnire cu dvs. pentru a discuta despre cum să ne asigurăm că UE își poate îndeplini rolul de a construi o uniune a sănătății incluzivă. Forumul european pentru persoane cu dizabilități vă stă la dispoziție pentru cooperare și informare. Nu ezitați să ne contactați pentru orice problemă pe care am ridicat-o!

Cu stimă,

Yannis Vardakastanis,

președintele Forumului european al persoanelor cu dizabilități

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.