Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF) solicită, printr-o scrisoare deschisă, liderilor Uniunii Europene, măsuri financiare pentru a sprijini direct persoanele cu dizabilități și pentru a garanta sustenabilitatea serviciilor de sănătate și asistență, precum și includerea organizațiilor persoanelor cu dizabilități în organismele create pentru a planifica redresarea economică și colectarea extinsă a datelor dezagregate în funcție de dizabilități.

Redăm mai jos integral scrisoarea deschisă:

Forumul european pentru persoane cu dizabilități este o organizație umbrelă a persoanelor cu dizabilități care apără interesele a peste 100 de milioane de europeni cu dizabilități. Suntem o platformă unică care reunește organizații reprezentative ale persoanelor cu dizabilități. Suntem conduși de persoane cu dizabilități și de familiile acestora. Suntem o voce puternică și unită a persoanelor cu dizabilități din Europa.

Membrii noștri lucrează neobosit pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în timpul crizei COVID 19. Am dori să ne exprimăm cea mai profundă îngrijorare cu privire la situația celor peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități din Europa, în această perioadă și să solicităm liderilor UE să planifice un răspuns și o redresare pe deplin incluzivă, după criza COVID-19, care să construiască o Europă incluzivă.

Această criză a evidențiat impactul catastrofal al subinvestirii în serviciile sociale și de sănătate din Europa. Recuperarea economică, pe care o planificați în prezent, ar trebui să rezolve complet fisurile din sistem. În prezent, cetățenii nu au acces la tratamente salvatoare de vieți și echipamente de protecție, iar persoanelor cu dizabilități sunt lipsite de sprijinul necesar pentru a-și trăi viața, din cauza faptului că furnizorii de servicii sunt lăsați neprotejați și nu-și pot continua munca. Trebuie acordat sprijin politic și financiar serviciilor sociale, de ocupare a forței de muncă și de sănătate, care mențin societățile noastre în funcțiune. Aceste servicii s-au dovedit esențiale în această criză.

Impactul pandemiei de COVID 19 asupra ocupării forței de muncă și a stabilității veniturilor este, în mod justificabil, un domeniu de îngrijorare profundă pentru factorii de decizie. Trebuie recunoscut faptul că are un dublu impact asupra persoanelor cu dizabilități, în special a femeilor cu dizabilități. Chiar înainte de această criză, 28,7% dintre persoanele cu dizabilități din UE erau supuse riscului de sărăcie, și doar 50,8% erau angajate. Multe persoane cu dizabilități au contracte precare și salarii mici, ceea ce le oferă puțină în protecție sau chiar deloc în momentul închiderii afacerilor.

Răspunsul la pandemia COVID 19 nu trebuie să vizeze pur și simplu revenirea la status quo ante. Ar trebui să investim într-o Europă care să ofere o protecție mai bună cetățenilor săi, să garanteze protecția și incluziunea socială și să creeze locuri de muncă și structuri de sănătate mai rezistente.

Deși flexibilitatea ar trebui arătată în acțiunile de finanțare pentru salvarea de vieți și protejarea condițiilor de trai ale cetățenilor în timpul și după pandemie, acestea trebuie întotdeauna realizate în conformitate cu angajamentele referitoare la drepturile omului din UE și statele membre. Protejarea vieții și respectarea drepturilor omului sunt inseparabile.

Trebuie luate măsuri pentru a evita daunele pe termen lung cauzate de pandemia COVID-19 societăților și economiilor noastre. Prin urmare, vă solicităm să:

• Alocați un procent considerabil de fonduri în bugetul UE post-2020 pentru incluziunea socială a celor cu risc ridicat de sărăcie și excluziune socială, care acum sunt și mai marginalizați, inclusiv persoane cu dizabilități.

• Alocați finanțarea UE din cadrul Inițiativei europene pentru investiții în răspunsul la Coronavirus, în special pentru a sprijini serviciile de asistență bazate pe comunitate pentru persoanele cu dizabiltăți, pe termen mediu și lung. Investițiile, prin această inițiativă, și de la Banca Europeană de Investiții, nu trebuie utilizate pentru structurile care izolează persoanele cu dizabilități, ceea ce este contrar angajamentelor UE privind drepturile omului, cu excepția investițiilor în măsuri de igienă pentru a proteja persoanele cu handicap și personalul de COVID 19.

• Asigurați-vă că această finanțare sprijină în special tranziția la traiul în comunitate, deoarece persoanele cu dizabilități din instituțiile rezidențiale sunt mai expuse riscului de infecție, abuz și neglijare.

• Asigurați-vă că această finanțare este asigurată în viitorul apropiat și se adaptează măsurilor privind autoizolarea persoanelor cu dizabilități, pentru o perioadă mai lungă decât media populației.

• Includeți organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități în comisii, grupuri de lucru și alte organisme înființate pentru a discuta, decide și monitoriza răspunsul la criza COVID 19 și asigurarea redresării economice atât la nivelul UE, cât și la nivel național.

• Includeți serviciile de sănătate și sociale, inclusiv serviciile persoanelor cu dizabilități (educație incluzivă, angajare incluzivă, asistență personalizată etc.) atunci când monitorizați lichiditatea în numerar și capital pentru întreprinderi: fiecare persoană cu dizabilități are dreptul la îngrijiri adecvate și aceste servicii au nevoie de fonduri pentru a fi furnizate. Crearea de măsuri pentru a monitoriza atribuirea acestor fonduri și pentru a garanta că sănătatea și serviciile sociale sunt sustenabile și capabile să facă față și să se adapteze la noile forme de prestare a serviciilor. Asigurați-vă că nu există bariere financiare în calea accesului la asistență medicală.

• Asigurați-vă că o nouă flexibilitate în utilizarea fondurilor structurale și a ajutorului de stat nu are ca rezultat cesionarea acțiunilor prevăzute pentru a sprijini incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

• Asigurați colectarea extinsă de date despre pandemia COVID 19, consecințele acesteia, și răspunsul să fie dezagregat în funcție de vârstă, sex și dizabilitate, astfel încât să poată fi dezvoltate măsuri de sprijin, orientate pentru a preveni agravarea situației persoanelor cu dizabilități.

• Introduceți, în cadrul măsurilor de stimulare financiară deja propuse, măsuri financiare pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități. Aceste măsuri pot include, dar nu se limitează la, plăți din sumă forfetară pentru persoane fizice calificate, măsuri de scutire de impozite, subvenții de bunuri sau indemnizație pentru plata unor cheltuieli specifice, extindere automată a oricăror drepturi legate de invaliditate care expiră în curând, extindere de transferuri efectuate în numerar și dreptul la pensia de handicap pentru toate persoanele cu dizabilități înregistrate oficial, care nu pot fi eligibile în circumstanțe regulate.

100 de milioane de persoane cu dizabilități și familiile lor din Europa așteaptă cu nerăbdare să afle că nevoile lor sunt incluse în mod corespunzător în măsurile de redresare, după criza COVID-19

EDF este gata să colaboreze strâns cu dvs. în vederea redresării economice europene, după pandemia de coronavirus, care să includă persoanele cu handicap.

Cu stimă,

Yannis Vardakastanis

Președintele Forumul european pentru persoane cu dizabilități

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.