Hotărârea nr. 865/2023 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, a fost publicată pe data de 19 septembrie în Monitorul Oficial.

Prin publicarea acestor norme, modificările aduse anul trecut concediului de creștere a copilului au intrat, în sfârșit, în vigoare. 

Astfel, legislația privind acordarea concediului de creștere a copilului (CCC) și a indemnizației aferente va fi modificată în ceea ce privește persoanele care sunt în concediul de creștere a copilului și obțin un certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

OUG 164/2022, care modifică OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prevede faptul că indemnizația și concediul de creștere se vor acorda până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului cu handicap:

  • ca prelungire a perioadei de acordate inițial, dacă cererea este depusă înainte de împlinirea vârstei de doi ani;
  • ca drept nou de la data încadrării în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată, dacă pentru copilul încadrat în grad de handicap a fost acordat înainte concediul și copilul a împlinit deja vârsta de doi ani;
  • din momentul depunerii cererii, în situația în care nu se aplică termenele menționate anterior.

Așadar, dacă în orice moment până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului se face încadrarea acestuia în grad de handicap prin certificat, părintele îndreptățit va putea să solicite prelungirea sau reintrarea în CCC pentru a avea grijă de copilul său.

De asemenea, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil (deci 50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil). Majorarea astfel calculată nu poate fi mai mică decât valoarea minimă a indemnizației pentru creșterea copilului. 

De exemplu, dacă indemnizația este de 3.000 lei, în cazul nașterii de gemeni se va primi pentru al doilea copil 1.500 lei (jumătate din indemnizația acordată pentru primul) și nu 1.314 lei, cât este în momentul de față. 

O altă modificare, adusă de OUG nr. 164/2022, vizează situația în care se suspendă dreptul la concediul de creștere a copilului și la indemnizație aferentă. Dreptul la indemnizație se va suspenda începând cu luna următoare celei în care s-au împlinit trei luni de la data expirării certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului, iar un certificat nou nu a fost depus în această perioadă.

,,În situația în care se constată că certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului este expirat, plata indemnizației se suspendă pentru o perioadă de trei luni, începând cu luna următoare celei în care a expirat certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului. Neprezentarea unui nou certificat de încadrare în grad de handicap în termenul de trei luni conduce la încetarea dreptului. În situația reîncadrării copilului în grad de handicap în perioada de suspendare, plata indemnizației se reia, începând cu ziua următoare reîncadrării în grad de handicap”, se arată în OUG nr. 164.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.