Noul sezon estival vine cu soluții inovatoare care vor asigura accesul facil al persoanelor cu dizabilități la plajă și în apa mării. În curând, va fi disponibil, în Romania, sistemul SEATRAC, un serviciu care oferă acces neasistat la mare pentru persoanele cu dizabilități și cu probleme de mobilitate.

SEATRAC este un asistent inovator și tehnologic care promovează autonomia, calitatea relaxării și a bunăstării în viața de zi cu zi. Această tehnologie încurajează integrarea și incluziunea tuturor membrilor societății. Totodată, SEATRAC permite îngrijitorilor și familiilor persoanelor cu dizabilități să se bucure de plajă fără dificultăți fizice.

Dezvoltat de compania grecească TOBEA, sistemul SEATRAC funcționează cu ajutorul unei telecomenzi, coborând utilizatorii în apă cu un scaun de-a lungul unei piste mobile. Odată ajunși în apă, o balustradă le permite utilizatorilor să coboare din scaun și să înoate în apă. Sistemul poate fi instalat pe toate tipurile diferite de teren, de la nisip la plaje stâncoase, potrivit site-ului https://www.cntraveller.com.

Fondatorul SEATRAC, Gerasimos Fessian, locuiește pe malul mării în Grecia, dar a avut întotdeauna dificultăți în a intra și a ieși din apă din cauza problemelor de mobilitate. El a început să caute soluții potențiale, împreună cu Ignatios Fotiou, CEO al TOBEA (Thinking Out of the Box Engineering Applications).

,,Când mi-am dat seama de lacunele în materie de accesibilitate, am fost fascinatPuteam să ajut oamenii prin satisfacerea unor nevoi nesatisfăcute – motivația mea personală era să creez produse care să ajute grupurile sociale vulnerabile”, spune Ignatios.

Prototipul sistemului unic a fost creat în 2009, iar în 2012 SEATRAC a intrat pe piață. Acesta este un sprijin excelent nu numai pentru persoanele cu dizabilități cu mobilitate limitată, ci și pentru femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cei care suferă de scleroză multiplă.

,,Când am văzut oamenii folosind SEATRAC la prima sa lansare – vârstnici, femei însărcinate și persoane cu scleroză multiplă – am știut că vreau să aduc acest lucru tuturor celor care pot. Bucuria de pe fețele lor și comunitatea instantanee pe care o oferea a fost o reamintire a unor lucruri pe care le luasem de la sine înțelese. Echipa noastră este formată din douăzeci de membri care împărtășesc aceeași viziune. Vrem să inovăm și să ne îmbunătățim pe noi înșine, compania și societatea. Credem că o companie mică, cu viziune și hotărâre, poate deveni un lider global”, adaugă el.

În prezent, SEATRAC este instalat pe țărmurile din Grecia, Italia, Cipru și Letonia, urmând ca în acest an să fie lansat pe noi piețe din Croația, Spania, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, SUA, Turcia și România.

De asemenea, compania a introdus un ,,lanț de accesibilitate” pe toate plajele care utilizează sistemul. Pe orice plajă pe care este implementat SEATRAC, persoanele cu dizabilități vor avea acces la parcări, pasarele, vestiare accesibile, toalete și zone umbroase.

Dezvoltatorul sistemului SEATRAC afirmă că ,,toate plajele din întreaga lume ar trebui să fie complet accesibile, astfel încât toată lumea să fie liberă să se bucure de mare în mod independent și în siguranță”.

Mai multe informații despre sistemul SEATRAC aici: https://seatrac.gr/en/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.