În România există anumite categorii sociale care sunt invizibile pentru mulți, ignorate de o mare parte a societății, oameni care pot constitui adevărate repere și lecții de viață pentru ceilalți. Este vorba despre persoanele nevăzătoare, care reușesc să transforme provocările în oportunități, pentru care sintagma ,,Nu se poate!” nu există.

Astăzi, în țara noastră sunt 93.591 de nevăzători, dintre care peste 54% sunt încadraţi în gradul grav (nevăzători total) şi accentuat.

Pentru a le reda viața socială persoanelor nevăzătore, organizaţia non-guvernamentală AMAIS (Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu susţinerea Accenture România au creat o aplicație web care face orașul mai accesibil pentru cei cu deficiențe de vedere.

SeeYou este prima aplicaţie web-based din România care conectează persoanele cu deficiențe de vedere cu voluntari care îi pot însoți la diverse activități offline, dar și online.

Aplicația a apărut din dorința de a oferi soluții la nevoile de relaționare și de deplasare ale nevăzătorilor în urma numeroaselor evenimente incluzive organizate de AMAIS în ultimii 5 ani,

„Credem foarte mult în contextele de socializare dintre persoanele tipice (persoane fără dizabilități reglementate) și cele cu dizabilități și le considerăm o parte indispensabilă pentru a crea o comunitate incluzivă. Când cunoști un om și te apropii de el, începe să-ți pese mai mult și de nevoile și de problemele cu care se confruntă. Această aplicație este un instrument prin care nevăzătorii își pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa activ la viața orașului”, spune Iris Popescu, arhitect și cofondator AMAIS.

Ideea aplicaţiei a apărut înainte de pandemie, din nevoia de facilita accesul nevăzătorilor la activităţi, precum mersul la școală/ cinema/ spectacole/ concerte sau călătorii cu trenul. Însă până când astfel de activităţi se vor putea relua în condiţii de siguranţă pentru toţi, aplicaţia le este utilă nevăzătorilor pentru nenumărate necesități zilnice, cum ar fi nevoia de a merge la o instituţie de stat, dar şi pentru a ieşi în aer liber respectând distanţa şi măsurile de siguranţă.

În plus, odată ce beneficiarul şi voluntarul sunt conectaţi prin SeeYou, voluntarul poate prelua şi rezolva şi online cererile beneficiarilor – precum citirea unui document tipărit, asistenţă de la distanţă sau, pur şi simplu, friendly calls pentru socializare cu beneficiarii care se simt singuri în această perioadă. 

La dezvoltarea acestei aplicații, care a durat trei luni, au participat patru programatori, dintre care doi sunt nevăzători.

Deși este nevăzător, Alex Cucu este programator și educator în tehnologii inclusive și asistive pentru persoane cu deficiențe de vedere, iar în AMAis este Tech Manager în Clubul de Mobilitate Urbana.  El consideră că fiecare dintre noi are responsabilitatea de a crea o societate incluzivă, iar această aplicație are scopul de a duce oamenii împreună și de a schimba modul în care persoanele nevăzătoare se raportează la societate și viceversa.

SeeYou schimbă modul în care oamenii cu dizabilităţi vizuale se raportează la societate şi societatea la ei. Şi, totodată, declanşează o schimbare mai mare, căci invitaţiile lansate de beneficiari în platformă reprezintă, de fapt, nevoile lor. Împreună, atât nevăzătorii, cât şi voluntarii, învaţă astfel să perceapă diversitatea şi ce înseamnă să fim incluzivi”, explică Alex Cucu.

Cum funcționează aplicația SeeYou?

  • Se accesează site-ul SeeYou.ro de pe computer, laptop, tabletă sau smartphone.
  • Se alege tipul de cont (beneficiar/ voluntar) și se creează un cont gratuit, adăugând și un scan al buletinului. Pentru nevăzători, este necesar și un scan al actelor ce dovedesc dizabilitatea.
  • Pe email se va primi rapid aprobarea contului.
  • Beneficiarul lansează în aplicație o invitație de însoțire către un voluntar, precizând contextul (data, ora, locul unde dorește să ajungă sau dacă se dorește suport online).
  • Când un voluntar acceptă invitația lansată, aplicația trimite notificare beneficiarului, împreună cu datele de contact, pentru a putea lua legătura direct. Și viceversa, voluntarul primește datele de contact ale nevăzătorului care a lansat invitația.
  • În cazul în care voluntarul sau beneficiarul nu mai pot ajunge la ora și locul stabilit, se pot notifica reciproc și prin aplicație.

Deocamdată, aplicația  SeeYou este disponibilă doar în București, însă în viitorul apropiat planurile vizează extinderea aplicației la nivelul întregii țări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.