Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a inițiat și a demarat un alt mod de dialog social, prin organizarea unor întâlniri informale cu parlamentari și decidenți. Este o premieră, pentru că inițiativa depășește normele de interacțiune socială dintre decidenți și persoanele cu dizabilități.

Miercuri, 9 noiembrie, 2022, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România – Daniela Tontsch, directorul executiv al CNDR – Claudia Brătan, responsabilul de comunicare internațională –  Sorin Ilie Țața, juristul CNDR – Mihai Bursuc, Elena Năstase – voluntar CNDR, au luat cina cu doamna senator PNL – Monica Cristina Anisie și domnul Jean Badea – subprefectul Municipiului București.

Daniela Tontsch, președinta CNDR, afirmă că a fost o întâlnire lungă, desfășurată într-un cadru prietenos, în care a stabilit pașii pentru colaborări ulterioare.

„Suntem la cea de-a treia întâlnire de la inițierea acestui nou mod de dialog social, prin care ne propunem să lărgim normele de interacțiune socială dintre decidenți și persoanele cu dizabilități. Unul dintre principiile mele este să ajut persoanele cu care interacționez să mă cunoască, pentru a înțelege nevoile mele de persoană cu dizabilități. Acest principiu este valabil și când vorbim despre relațiile dintre decidenți și persoanele cu dizabilități din România. Am pornit de la convingerea că o soluție eficientă, pentru ca problemele persoanelor cu dizabilități să fie soluționate, constă în crearea și întărirea unor punți interumane cu aleșii noștri, într-un cadru informal, cu CNDR, în calitate de reprezentant a peste 300.000 de persoane cu dizabilități.

Cina a avut loc într-un cadru cordial, iar discuțiile au curs firesc. Am descoperit doi oameni deschiși și calzi, bine ancorați în realitățile dizabilității. Pe tot parcursul întâlnirii, doamna Monica Cristina Anisie și domnul Jean Badea au arătat empatie, căldură umană și flexibilitate către un dialog onest. A fost o întâlnire lungă, în cădrul căreia am analizat nevoile tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România şi am stabilit pașii pentru colaborări ulterioare”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Doamna senator Monica Cristina Anisie spune că a răspuns cu bucurie invitației lansate de reprezentanții CNDR și dorește ca, împreună cu aceștia, să facă tot ceea ce poate să elimine barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

„Cred cu tărie că datoria noastră, a tuturor, este să fim alături de persoanele aflate în nevoie, alături de cei care luptă în fiecare moment cu și pentru viață!
De aceea, am răspuns
«prezent» cu bucurie, ca de fiecare dată, invitației lansate de reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității din România și mărturisesc că mi-a făcut mare plăcere să discutăm despre reușitele înregistrate de federație în sprijinul persoanelor cu dizabilități. În cadrul întâlnirii noastre dedicate crizei din Ucraina, mai precis soluțiilor incluzive și recuperării pentru persoanele cu dizabilități, mi-am afirmat, în calitate de senator în Parlamentul României, dar și în calitate de președinte al PNL Sector 2, sprijinul  pentru identificarea și urgentarea soluțiilor în acest sens.

Mărturisesc cu emoție că eu mi-am găsit eroii în persoanele cu dizabilități, le admir puterea și faptul că nu lasă ca viața să le fie definită de astfel de încercări.  Mesajul meu către toate persoanele este unul din suflet și spus cu sinceritate și respect: doresc ca, împreună cu reprezentanții CNDR, să contribui, în mod susținut, pentru ca fiecare dintre voi să învingeți toate barierele și vă îndemn să fiți puternici și să vă bucurați de roua măruntelor lucruri!”, a declarat doamna senator Monica Anisie.

Domnul Jean Badea, subprefectul Municipiului București, consideră această întâlnire o lecție de viață și subliniază că „aportul societății civile la demersurile autorităților este extrem de important și, de cele mai multe ori, acesta calibrează deciziile autorităților la realitățile ,,din teren”.

Am avut bucuria să îi întâlnesc pe reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității din România într-un cadrul în care am renunțat la rigorile formale și am putut discuta deschis despre situația și problemele persoanelor cu dizabilități din România, dar și despre succesele pe care, prin activitatea susținută a dumnealor, le-au înregistrat. Poate nu întâmplător, această întâlnire a avut loc în preajma Zilei Mondiale a Toleranței (16 noiembrie), căci societatea de azi trebuie să fie mai tolerantă și mai incluzivă, să fie mai pregătită pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Pentru mine, această întâlnire a reprezentat încă o lecție de viață. M-a impresionat în mod deosebit determinarea și perseverența cu care acești oameni luptă pentru semenii lor”, a spus domnul domnul Jean Badea.

Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).

,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.