Pacienții copii și adulți cu boli cronice progresive din peste 100 de comunități rurale și urbane mici defavorizate vor beneficia de servicii de îngrijire paliativă, grație unui proiect finanțat prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Proiectul se va desfășura până la sfârșitul anului 2023 și vizează comunități mici din județele Brașov, Alba, Giurgiu, Ilfov, Bihor și Bacău.

Inițiatorul proiectului PALcomunitate este fundația HOSPICE Casa Speranței, iar parteneri implicați în implementarea sa sunt Consiliul Județean Brașov, Asociația Lumina din Bacău, Hospice Eliana din Alba și Hospice Emanuel din Oradea. 

,,Să fim mai aproape de nevoile pacienților cu boli grave din comunitățile defavorizate. Asta ne-am propus prin proiectul PALcomunitate”, susțin reprezentanții fundației HOSPICE Casa Speranței.

Proiectul a fost lansat, miercuri, 11 august, într-o conferință online la care au participat reprezentanții partenerilor și membri din comunitățile vizate.

,,Dincolo de sprijinul propriu-zis pe care ne propunem să-l acordăm pentru aproximativ 1.500 de pacienți care suferă de boli cronice progresive,  precum și pentru familiile lor, obiectivul acestui proiect este de a dezvolta un model integrat și coordonat de servicii de paliație, care să poată fi preluat ulterior și în alte comunități. De asemenea, proiectul vizează instruirea a 170 de specialiști implicați în îngrijirea beneficiarilor și informarea în domeniul paliației”, a declarat Petruța Anania, coordonatoarea proiectului PALcomunitate.

Intervențiile de îngrijire paliativă vor fi acordate fie de profesioniștii din comunitățile vizate de proiect, în cazul pacienților cu nevoi de bază, fie prin echipe specializate de îngrijiri la domiciliu, în ambulatorii sau în centrele de zi ale organizațiilor partenere, în cazul pacienților cu nevoi complexe.            

Potrivit datelor demografice, peste 175.000 de persoane au nevoie anual de îngrijire paliativă în România, însă puțin peste 10% dintre pacienți beneficiază de aceste servicii de îngrijire.

Proiectul PALcomunitate beneficiază de un grant în valoare de 2.091.652 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a crește accesul la servicii de paliație pentru beneficiari din comunități dezavantajate.

https://www.eeagrants.ro/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.