Autor: Elena Nastase

“Fiul al Galileei si frate al lui Petru, dintre pescari in soborul Apostolilor intai ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormantul tau din Patras chemi popoarele la Dumnezeu si acum ne-ai umplut de bucurie ca in Romania iarasi ai venit, unde pe Hristos Domnul l-ai propovaduit.”

Pe 30 noiembrie Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, Apostolul romanilor, care a propovaduit Evanghelia lui Hristos pe meleagurile tarii noastre, acum aproape 2000 de ani, in Dobrogea si la Gurile Dunarii.

El este considerat ocrotitorul Romaniei si din acest motiv ziua de 30 noiembrie reprezinta, pentru poporul roman, mai mult decat o sarbatoare a ortodoxiei. Fiind premergatoare Zilei Nationale (intai decembrie), se considera ca Sfantul Andrei uneste spiritual sarbatoarea Bisericii Ortodoxe Romane cu sarbatoarea Romaniei, un argument in plus care sa dovedeasca legatura stransa dintre credinta si marile evenimente istorice ale poporului roman, marturie a spiritualitatii crestine care se perpetueaza de secole.

In Sinaxarul Bisericii din Constantinopol se istoriseste amanuntit despre locurile unde a propovaduit Evanghelia, Sfantul Apostol: ”Lui Andrei, celui intai chemat, i-au cazut la sorti Bithynia, partile Pontului Euxin (Marea Neagra) si ale propontidei (Marea Marmara) cu cetatile Calcedon, Bizant, Macedonia, Tracia si regiunile care se intind pana la Dunare….”.

Dupa traditia veche pastrata inca de localnici, precum si unele scrieri istorice si teologice din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a ajuns in Dobrogea prin anii 60 dupa Hristos si s-a oprit cu ucenicii sai pe plaiurile unde stapaneau dregatorii Cutusan si Dura, numit in prezent Ioan Corvin, unde la marginea satului intr-o padure a aflat o pestera pe care au folosit-o ca loc de odihna si rugaciune.

Aici a botezat si crestinat Sfantul Andrei pe stramosii nostri, le-a hirotonit preotii, acesta fiind primul locas de cult de pe teritoriul tarii noastre si poarta de intrare a crestinismului in Romania. Locul a ramas in memoria neamului ca „Pestera Sfantului Andrei” si se gaseste in localitatea Ioan Corvin, judetul Constanta.

CINE A FOST SFANTUL APOSTOL ANDREI?

Sfantul Apostol Andrei era frate dupa trup cu Simon, Sfantul Apostol Petru de mai tarziu, fiii lui Iona din cetatea Betsaida Galileei, cetate de pe tarmul vestic al Lacului Ghenizaret.

Spre deosebire de fratele sau, care era casatorit, Andrei a ales sa isi traiasca viata in feciorie si sa locuiasca in casa fratelui sau. Se indeletniceau cu pescuitul si respectau cu multa evlavie poruncile Legii.

La inceput, Sfantul Andrei a fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul, cel care strabatea Iudeea si tinutul dincolo de Iordan, cel care chema neamurile la pocainta si cel care l-a descoperit lumii pe Hristos ca Mesia si Fiu al lui Dumnezeu.

ANDREI-UCENICUL LUI HRISTOS

Intr-una din zile, dupa ce L-a botezat pe Iisus in Iordan, Ioan Botezatorul era cu doi dintre ucenicii sai: Andrei si Ioan, viitorul Apostol si Evanghelist, cand le-a aratat celor doi pe Domnul Iisus Hristos si le-a spus: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce risica pacatul lumii” (Ioan 1, 35). Din acel moment cei doi au mers dupa Iisus, dornici sa afle mai multe despre El.

„Iar Iisus, intorcandu-Se si vazandu-i ca merg dupa El, le-a zis: Ce cautati? Iar ei I-au zis: Rabi (care se talcuieste Invatatorule), unde locuiesti? El le-a zis: Veniti si veti vedea. Au mers deci si au vazut unde locuia; si au ramas la El din ziua aceea. Era ca la ceasul zecelea. Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon-Petru”. ( Ioan 1, 38-40).

Din acel moment Andrei a dobandit convingerea ca acest Iisus este Mesia-Mantuitorul lumii. Cu mare graba a impartasit aceasta bucuria si fratelui sau, Simon, spunandu-i: „ Am gasit pe Mesia!” ( Ioan 1, 41) si l-a dus la El.

Asadar, Andrei a fost cel dintai chemat sa-L recunoasca pe Hristos si, astfel, a primit supranumele de „ primul chemat”. Intalnire cu Hristos i-a schimbat intreg cursul vietii.

Insa chemarea la sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei: „Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci ewrau pescari. Si le-a zis: „ Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata indata lasand mrejele, au mers dupa El”. ( Matei 4, 18-20).

Si de atunci a fost alaturi de Domnul pretutindeni pe unde mergea, prin sate si orase, prin munti, pe mare sau in pustiu, si-a potolit setea din izvorul de apa vie al Cuvantului Celui Vesnic. A fost prezent la toate minunile savarsite de Hristos: la inmultirea painilor si a pestilor, la invierea lui Lazar, la vindecarea orbilor si a ologilor.
De asemenea, a fost martorul la Patimile, Rastignirea si Invierea lui Hristos.

APOSTOLUL ANDREI IN MISIUNE CRESTINA-PORUNCA SI DAR DUMNEZEIESC

La Cincizecime, Andrei a primit si el harul Sfantului Duh, facandu-se, alaturi de ceilalti Apostoli, pescar de oameni, dupa cum insusi Domnul le-a promis. Astfel a inceput misiunea de Apostol a Sfantului Andrei care a infruntat incercari si primejdii, boli, persecutii din partea evreilor si a paganilor, dar care a intors multe neamuri de la ratacire la la cunostinta adevaratului Dumnezeu.

A propovaduit evanghelia in tinuturile situate pe coastele Marii Negre. Mai intai a mers la Aminsos si a convertit la crestinism un mare numar de evrei si a vindecat cu puterea lui Dumnezeu pe cei bolnavi.

Această putere minunată a lui Dumnezeu, care lucra prin el, atrăgea mulțimile la credință. După ce ilumina mințile prin predica sa, făcea să renască sufletele prin baia Sfântului Botez, rânduia preoți și consacra episcopi în fruntea lor, îndemna să se construiască biserici și organiza cultul divin.

Ajuns la Sinope, a eliberat din lanțuri, prin rugăciune, pe Apostolul Matia. Andrei a așezat episcop și preoți în Sinope, apoi a plecat către orașele din Pont, pe care le evanghelizase deja, pentru a le întări în credință.

S-a îndreptat apoi către Tracia și a luminat prin predica sa inimile locuitorilor orășelului Byzantion. A întemeiat o biserică închinată Maicii Domnului și a hirotonit episcop pe Stahie, despre care se spune că este persoana pomenită de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani 16, 9. A continuat neobositul său periplu în Tracia, Macedonia și Tesalia, ajungând până în Peloponez, la Patras.

Aici sfântul Apostol a convertit la creștinism pe soția proconsulului roman, Maximila, pe care a vindecat-o de o boală incurabilă. În perioada absenței din oraș a proconsulului Egeatus, sfântul Andrei l-a botezat și pe fratele acestuia, Stratocles, însă la întoarcere Egeatus s-a mâniat foarte, văzând cum credința creștină a pătruns în propria-i casă.

A poruncit ca Andrei să fie închis, dar acesta, în închisoare fiind, și-a continuat propovăduirea și a hirotonit episcop pe Stratocles. După câteva zile, sentința s-a pronunțat fără judecată, iar sfântul Andrei a fost răstignit, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X. A primit cu bucurie moartea martirică, oprind pe prietenii săi care voiau să-l elibereze, binecuvântând pe credincioși.

SFANTUL APOSTOL ANDREI-FACATOR DE MINUNI SI PRIN MOASTELE SALE

Biserica a stabilit, încă de pe la sfârșitul secolului al II-lea, ca dată de prăznuire a pătimirii sale ziua de 30 noiembrie. Nu se cunoaște anul martiriului său; unii istoricii îl fixează în timpul persecuției lui Nero, pe la anii 64-67, iar alții mai târziu, la sfârșitul veacului apostolic, în vremea persecuției poruncite de împăratul Domițian. Proconsulul roman din Patras a murit la puțină vreme după aceea de o moarte năpraznică, drept pedeapsă pentru nedreptatea săvârșită.

Noul episcop, Stratocles, după ce și-a împărțit averea săracilor, a construit episcopia sa pe locul martiriului sfântului Apostol.
După mulți ani, la 3 martie 357, cinstitele moaște ale sfântului au fost mutate de la Patras la Constantinopol de către Sfântul Artemie, din porunca împăratului Constanțiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare. Sfântul Ambrozie, episcop de Milano (c. 339-397), scria că părticele din moaștele Sfântului Andrei au fost oferite bisericilor din Milano, Nola și Brescia.

Cinci sute de ani după aceea, a fost adus la Patras capul Sfântului Andrei, trimis de împăratul Vasile I Macedoneanul (867-886).
De-a lungul timpului moastele au fost mutate din loc in loc pentru a fi ferite din cale paganilor care cucereau cetatile.

Capul Sfantului a revenit, in cele din urma, la Patras in data de 26 septembrie 1964 si a devenit loc de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi.
Noi, romanii, avem Biserica de origine apostolica, intemeiata in primul secol dupa Inaltarea Domnului la cer. Noi nu suntem crestinati ca celelalte popoare slave catre sfarsitul primului mileniu, noi suntem de la inceput aici in Carpati si la Gurile Dunarii.

Sa fim recunoscatori Proniei Divine ca am primit credinta crestina direct de la ucenicul lui Hristos, suntem un popor binecuvantat!

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in anul 1995, ca sarbatoare Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc si in anul 1997 Sfantul Apostol Andrei a fost declarat „Ocrotitorul Romaniei”.
La multi ani cu sanatate, tuturor celor care poarta numele Sfantului Apostol Andrei! Sa va ocroteasca si sa va poarte in rugaciunile lui!

Iată câteva TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SFÂNTUL ANDREI

Fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.

-La miezul nopţii, fetele întorc un ulcior de lut cu gură în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.

-Fetele care vor să-şi vadă ursitul trebuie să stea goale între două oglinzi, la miezul nopţii, cu două lumânări aprinse în mâna. În oglindă din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi soţ.

-În această noapte, cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.

-Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele vor întoarce seară toate cănile şi vasele cu gură în jos.

-Tot pentru alungarea spiritelor se agaţă usturoi la intrare, iar animalelor li se pune în mâncare busuioc şi în apă câteva picături de agheasmă.

-Se pune grâu la încolţit, pentru că gospodării să afle cum va fi revoltă de anul viitor, dar şi cât de prosperă va fi casă şi familia lui.

Nu în ultimul rând, vremea din această noapte ne va spune cum va fi iarnă care urmează. Să sperăm că vor avea parte de cer senin, pentru că atunci iarnă va fi blanda.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.