Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț” Bistrița derulează în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentiști un program gratuit de desensibilizare stomatologică care are scopul de a desensibiliza beneficiarii cu tulburări din spectrul autist și a-i familiariza cu manevrele specifice intervențiilor stomatologice Programul se bazează pe principiile terapiei comportamentale și este extrem de necesar dat fiind că majoritatea copiilor cu dizabilități în general și autism în special nu au acces la servicii stomatologice gratuite și ajung deseori în situația de a li se extrage sub anestezie totală, la vârste fragede, mulți dinți care ar fi putut fi salvați dacă aceștia ar fi învățat să colaboreze la timp. Și dacă, desigur, s-ar găsi suficienți medici dispuși să iasă din zona de comfort își asume să lucreze cu un pacient dificil.

Programul derulat de AAE are la bază un curs de intervenții la persoane cu dizabilități conceput de psiholog Ana Dragu în 2015 pentru medicii stomatologi și terapeuți. Pentru multe persoane cu autism, programări de rutină precum vizitele la medic, la dentist sau la frizer pot fi extrem de dificil de tolerat. Un număr mare de factori pot contribui la această intole-ranță, cum ar fi: noutatea mediului, persoanele necunoscute, sunetele noi sau extrem de neplăcute; luminile puternice, gusturile noi, senzațiile dureroase; șederea pe scaun un timp îndelungat; atingerile fizice.

În consecință, mulți copii cu autism au comportamente de nesupunere sau de evitare, ca răspuns la evenimente și stimulii de acest tip. Însă, experiența noastră arată că derularea vizitelor la dentist poate fi modificată astfel încît copiii cu autism să învețe abilitățile legate de consultațiile dentare. 17 beneficiari sunt înscriși în programul demarat în 3 octombrie 2017 lor la Bistrița.

Vineri, 13 octombrie,  reprezentanți ai CMD vor susține în cadrul CRRA Micul Prinț un seminar pe tema igienei la copiii cu dizabilități.

2 Comments

  1. Musat Elena Madalina

    Buna neata st hipoacuzica ca vreau sa fac stomatologie pt copii pt ca copii este hipoacuzie la fel ca mine puteți sa fac pe ei. Va rog frumos sa mi răspundeți un mesaj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.