Persoanele care suferă de o boală debilitantă, greu de înțeles, cunoscută sub numele de sindromul oboselii cronice, pot avea în curând ceva ce au căutat zeci de ani: dovada științifică care să susțină clar diagnosticul lor.

Cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității Stanford au dezvoltat un test de sânge, ceear ce ar putea duce la depistarea acestei afecțiuni, care în prezent nu dispune de un test de diagnosticare standard.

,,Prea des, aceasta boală este clasificată ca imaginară. Atunci când persoanele cu sindrom de oboseală cronică consultă medicul, acestea pot fi supuse unei serii de analize, care examinează funcția ficatului, rinichilor și a inimii, precum și sângele și numarul de celule imune. Toate aceste teste diferite ar conduce, în mod obișnuit, medicul la o boală sau alta, dar pentru pacienții cu sindrom de oboseală cronică, rezultatele arată normal”, a declarat Ron Davis, profesor de biochimie și de genetică.

În cadrul unui studiu pilot, realizat de cercetătorii americani, publicat online la 29 aprilie, în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences, au fost analizate probe de sânge de la 40 de persoane, dintre care jumătate sănătoase și jumătate cu sindrom de oboseală cronică. Studiul a arătat că testul pentru un posibil biomarker a depistat corect bolnavii.

Sindromul de oboseală cronică, cunoscut și ca encefalomielita mialgică, afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane în Statele Unite și până la 17 milioane în întreaga lume. Boala se caracterizează prin oboseală profundă, dureri musculare și articulare, dureri de cap și probleme de somn. Nu se cunoaște cauza acestei afecțiuni, iar simptomele pot să fie atât de severe, încât pacienții experimentează, de cele mai multe ori, izolare socială.

Sindromul persistă mulți ani și afectează în principal adolescenți cu vârste între 15 și 20 de ani, precum și adulți cu vârste între 30 și 35. Trei din patru pacienți sunt femei.

Studiul a analizat probele de sânge folosind un test ,,nanoelectronic”, care măsoară schimbările în cantitățile mici de energie ca indicator pentru sănătatea celulelor imune și a plasmei din sânge.

Oamenii de știință au ,,evidențiat” probele de sânge utilizând sare, iar apoi au comparat rezultatele. Acesteau au arătat că toate analizele de sânge ale pacienților cu sindrom de oboseală cronică au avut un nivel mai ridicat, în timp ce acelea ale persoanelor sănătoase au rămas stabile.

,,Nu știm exact de ce celulele și plasma acționează în acest fel și nici cum o fac, dar există dovezi științifice că această boală nu este o fabricație a minții unui pacient. Vedem clar o diferență în modul în care celule imune sănătoase și cele ale pacienților cu sindromul oboselii cronice procesează stresul”, a precizat conducătorul studiului, prof. Ron Davis

În prezent, prof. Davis și colegii săi își extind munca pentru a confirma rezultatele pe un grup mai mare de participanți. Recrutarea pentru proiectul mai mare, care are scopul de a demonstra în continuare succesul testului de diagnosticare, se face în mod continuu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.