Autor: Alice (Ciurez) Broinea

Activista Sinéad Burke este una dintre cele cinci celebrități cu dizabilități care apar într-o serie de coperți pentru edițiile britanice Vogue din mai 2023, alături de modelele Ellie Goldstein și Aaron Rose Philip, interpreta în limbajul semnelor Justina Miles și actrița Selma Blair.

Revista de modă evidențiază poveștile a 19 persoane cu dizabilități din domeniile modei, sportului, industriilor creative și activismului.

,,Există muncă de făcut, și transformarea va necesita o schimbare de mentalitate și un efort colectiv. Accesibilitatea și incluziunea persoanelor cu dizabilități reprezintă responsabilitatea și oportunitatea tuturor. Aceasta este o mișcare, nu un moment. Și ne implică pe toți”, a declarat Sinéad Burke pentru noul număr din Vogue.

Sinéad Burke este o scriitoare irlandeză, academiciană și activistă pentru persoanele cu dizabilități, populară pentru discursul ei TED ,,De ce designul ar trebui să includă pe toată lumea”.

Suferind de nanism, precum tatăl ei, ea este cea mai mare dintre cei cinci copii și singura dintre frații ei care a dezvoltat boala. În 1998, părinții săi au fondat Little People of Ireland (LPI), o organizație care ajută oamenii scunzi din Irlanda.

,,Reprezentarea și vizibilitatea sunt atât de importante, dar trebuie să recunoaștem barierele sistemice care există. A fost minunat că am stat împreună în această clădire, însă a trebuit să ne asigurăm că locul în sine este accesibil. Are acces fără trepte până la platou, inclusiv la cantină și la băi? Există o cameră liniștită pe platou pentru persoanele neurodivergente, pentru persoanele cu cerințe speciale? Vă puteți imagina că informațiile care au venit înapoi au fost incredibil de dezamăgitoare. Atunci când consideri reprezentarea ca fiind singura soluție, nu recunoști toate barierele care există în calea participării. Nu este vorba doar de modă – acesta este un microcosmos al lumii în general”, a adăugat ea.

În octombrie 2020, și-a lansat prima carte Break the Mould. A primit premiul Specsavers Children’s Book of the Year la An Post Irish Book Awards.

În 2019, Sinéad a devenit prima persoană cu dizabilități vizibile care a apărut pe coperta unei reviste, când a făcut parte din numărul din septembrie al revistei ,,Forces for Change”, care a fost editat de ducesa de Sussex. De asemenea, ea a apărut pe coperta The Business of Fashion, în mai 2018, alături de Kim Kardashian, cu un interviu ca parte a seriei ,,The Age of Influence”.

Sinéad Burke este si directorul Tilting the Lens, o firmă de consultanță care își propune să ridice standardele de accesibilitate.

,,Cea mai mare provocare a mea nu o reprezintă faptul că sunt o persoană scundă, ci faptul că mă confrunt cu excluziunea. Atât în ceea ce privește proiectarea mediului construit în lumea în care trăim, cât și în ceea ce privește presupunerile societății, există o lipsă de modele de urmat, deoarece sistemul creează bariere în calea accesului, a educației și a oportunităților .(…) Avem această noțiune că dizabilitatea înseamnă dizabilități invizibile sau dizabilități fizice. Realitatea este că trăim într-o societate care îmbătrânește. Cu toții vom avea un handicap la un moment dat în viață. Nu este vorba despre noi. Este vorba despre noi toți”, a punctat Sinéad Burke.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.