Tribunalul Brașov a obligat Societatea HB Hotels S.A (Hotel Ciucaș din Tușnad) prin Hotarârea 949/2017 20.09.2017 să plătească lui Ion Sorinel, prin reprezentantul Pisică Genica, suma de 10.000 lei cu titlu de despăgubiri, plus suma de 7000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Obligăția plății despăgubirii în valoare de 10 000 lei este rezultatul gravei situații de abuz săvârșită de directoarea Societății HB Hotels S.A (Hotel Ciucaș din Tușnad), prin refuzul cazării lui Ion Sorinel, din cauza handicapului acestuia, pentru care doamna Genica P., mama tânărului, a deschis acțiune în instanță.

În luna octombrie 2016 vă informam despre sesizarea primită de Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) de la doamna Genica P., mama tânărului Ion Sorinel, în vâsta de 31 de ani, diagnosticat cu Leucodistrofie, căruia doamna Colcer, directoarea Hotelului Ciucaș, din Tușnad, i-a refuzat cazarea în hotel, din cauza handicapului.

Ion Sorinel este din Brăila. În data de 26.09.2016 s-a prezentat, împreună cu părinții lui, la Hotel Ciucaș din Tușnad, fiind posesorii unor bilete de tratament eliberate de Casa de Pensii Publice, din Brăila.

Doamna director Colcer a spus familiei tânărului că nu îi poate primi, ea riscând să fie amendată dacă vine un control, pentru că în Hotelul Ciucaș nu au condiții pentru persoane cu handicap locomotor.

Contactați telefonic, angajații Casei de Pensii din Brăila au solicitat Hotelului Ciucaș o adeverință cu motivul refuzului cazării, altfel familia lui Sorinel nu va primi banii pe care i-au dat pe biletul la tratament.

Petrescu Marian, tatăl lui Sorinel, a renunțat la serviciu în urmă cu câțiva ani pentru a se ocupa de băiat, îngijorat de afecțiunea evolutivă de care suferă. Părinți fac eforturi fizice și materiale pentru a-l sprijini pe Sorinel, pentru a-l îngriji și trata. Merg la recuperare an de an, în stațiuni. Îi acordă tot sprijinul pentru a duce o viață demnă, cât mai apropiată de normal, pentru un tânăr.

“Ne-am simțit mai mult decât neîndreptățiți, umiliți, neputincioși într-o țară care a aderat la toate organismele europene de apărare a drepturilor persoanelor vulnerabile”, mărturisea Genica P în sesizarea trimis către CNDR.

Consiliul Național al Dizabilității din România are misiunea de a apăra și promova drepturile şi interesele legitime comune tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România. CNDR consideră că este o acțiune exemplară de succes, făcută de această familie grav discriminată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.