Summary

Copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt condamnați la excludere din învățământul de masă pe baza noului art.68 alin.(11) din proiectul de lege a educației, aflată în dezbatere în Parlamentul României în aceste zile. 150 de organizații semnează un comunicat comun de presă.

Copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt condamnați la excludere din învățământul de masă pe baza noului art.68 alin.(11) din proiectul de lege a educației, aflată în dezbatere în Parlamentul României în aceste zile. 150 de organizații semnează un comunicat comun de presă.

Autism Europe, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), WORLD VISION România,  DECLIC, Coaliția pentru Educație, Centrul pentru Legislație Nonprofit (CNLR), Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Școala de Valori, Consiliul Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Asociația Pentru Valori în Educație, Asociația FDP – Protagoniști în Educație, Asociația MAGIC, AMAIS – Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, Asociația CONIL, Centrul STEP BY STEP, Asociația Lindenfeld – Ajungem MARI, sunt câteva dintre organizațiile care s-au alăturat demersului inițiat săptămâna trecută de rețeaua informală de ONG-uri RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (FEDRA) însumând peste 100 de ONG-uri în și reprezentând peste 4.000 de familii ale copiilor cu tulburări din spectrul autist, solicitând respectarea dreptului constituțional la educație al copiilor cu CES și eliminarea prevederii discriminatorii din proiectul de lege a educației, art. 68 alin.(11).

Această prevedere a stârnit consternarea a mii de părinți și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din toată țara, condamnând la excludere copiii cu CES din învățământul de masă, lăsând înmatricularea la latitudinea unității de învățământ, care poate refuza admiterea în școlile de circumscripție și redirecționarea lor către școli foarte îndepărtate locuinței, prin simpla invocare a faptului că școala nu dispune în totalitate de resursă umană și de bază materială corespunzătoare copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Acest lucru ar împovăra și mai tare familiile copiilor cu CES și ar conduce la un risc mai mare de excluziune școlară, astfel cum este definit la art. 67 alin. (3) din proiectul de lege, susțin reprezentanții ONG-urilor.

Astfel, în total 150 de organizații s-au mobilizat la nivel național și cer eliminarea art. 68 alin. (11), care prevede că: „Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”, articol incompatibil cu dreptul fundamental la educație și în contradicție cu toate celelalte prevederi și obligații reglementate în conținutul proiectului, menite a asigura integrarea copiilor cu CES în învățământul de masă, consideră reprezentanții ONG-urilor.

Societatea civilă a adresat deja o scrisoare deschisă senatorilor și Ministrului Educației, Ligia Deca. De asemenea a fost formulată și o petiție online,Spune NU discriminării copiilor cu dizabilități și CES din Legea educației”, semnată de peste 5.500 de persoane în doar 4 zile, prin care se solicită eliminarea art.68 alin.(11).

Pentru respectarea dreptului fundamental la educație incluzivă al copiilor cu cerinţe educaționale speciale, pentru realizarea efectivă a acestuia în baza principiilor echității și egalității de șanse, drept garantat de art. 32 din Constituția României, dar și de art. 23 și art. 28 alin. (1) din Convenția din 1989 cu privire la drepturile copilului și prin accesul la învățământ incluziv, reglementat expres de art. 24 din Convenția ONU din 2007 privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Carta socială europeană și Carta drepturilor fundamentale a UE, ONG-urile cer eliminarea acestui articol din noua Lege a Educației Naționale. Prevederile afectează grav dreptul copiilor cu CES de a fi integrați în învățământul de masă, lăsând fără susținere principiile enunțate la art. 67 din proiectul de lege privind garantarea dreptului la o educație incluzivă tuturor beneficiarilor primari ai educației.

„Elevii cu dizabilități au dreptul să învețe în orice școală. De-a lungul anilor am dus o bătălie grea cu autoritățile și mentalitatea discriminatorie pentru integrarea copiilor cu dizabilități în școală, și mai târziu în societate. Incluziunea e singura cale prin care acești copii să poată deveni adulți autonomi, iar prin acest proiect de lege ne întoarcem într-un trecut sumbru, când nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în școlile de masă, în anii în care aceștia erau izolați și invizibili. Viitorul acestor copii depinde de noi și de cei care legiferează astăzi, așa că vă rugăm să nu acoperiți discriminarea cu legea!” – părinte al unui copil cu CES

Organizațiile au depus în data de 18.03.2023 Observații proiect Legea Educației preuniversitare, în care au argumentat modificările necesare pentru ca noua lege să respecte drepturile elevilor cu CES la educație, însă acest memoriu a fost ignorat. Dintre cele 11 articole care aduc atingeri grave și creează premisele excluderii sistemice a elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile de masă, art. 68 alin. 11 (ref. art. 66 alin. 10 din memoriu) este INACCEPTABIL. Pentru situația în care există solicitări de înscriere a copiilor cu CES, școala trebuie să se organizeze astfel încât să poată asigura integrarea copilului în învățământul de masă, însă ONG-urile semnatare consideră absolut necesar ca asigurarea condițiilor necesare să fie obligatorie și nu facultativă Numai în caz excepțional, și doar dacă părintele este de acord sau la solicitarea acestuia, i se poate oferi posibilitatea de a opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea din proximitate.

Organizațiile semnatare consideră că este imperios necesar ca Ministerul Educației, Guvernul României și instituțiile abilitate să aloce resurse suficiente școlilor și grădinițelor pentru ca acestea să poată gestiona în mod adecvat situația copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Aplicarea prevederilor criticate ar putea duce la marginalizarea și excluderea a peste 100.000 de copii cu CES și mulți alți copii cu dizabilitate din școlile de masă, chiar din această toamnă. Noua lege a educației se află în aceste zile în dezbatere la Senat și urmează să primească votul final pe 22 mai, după ce săptămâna trecută a primit aviz pozitiv de la Camera Deputaților.

Surse:

Legea învățământului Preuniversitar  (forma trecută de Camera Deputaților) https://senat.ro/legis/PDF/2023/23L282FC.pdf

Parcurs legislativ https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L282&an_cls=2023#ListaDocumente

Semnatari membri Rețeaua ROTSA și FEDRA:

 1. ASOCIAȚIA HELP AUTISM, BUCUREȘTI
 2. ASOCIAȚIA „NEW ODYSSEY” BUCUREȘTI
 3. ASOCIAȚIA AUTISM VOICE (ASOCIAȚIA DE TERAPIE COMPORTAMENTALĂ APLICATĂ (A.T.C.A.) BUCUREȘTI
 4. ASOCIAȚIA PENTRU AJUTORAREA COPIILOR CU AUTISM DIN ROMÂNIA „HORIA MOȚOI”, BUCUREȘTI
 5. ASOCIAȚIA PENTRU TERAPIE UMANIST COMPORTAMENTALĂ „SUNT SPECIAL” BUCUREȘTI
 6. ASOCIAȚIA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI GAVRIIL, PANTELIMON, JUD ILFOV
 7. ASOCIAȚIA PRIETENIA PANTELIMON, JUD. ILFOV
 8. ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE TERAPII ÎN AUTISM ȘI ADHD, BUCUREȘTI
 9. ASOCIAȚIA „CENTRUL DE INTERVENȚIE ÎN RECUPERAREA AUTISMULUI” (C.I.R.A.) BUCUREȘTI
 10. FUNDAȚIA GIMMYNI BUCUREȘTI
 11. ASOCIAȚIA „ALBERT ȘI ZÂMBETE” BRAȘOV, JUD. BRAȘOV
 12. ASOCIAȚIA „AUT HELP” MIERCUREA CIUC, JUD. HARGHITA
 13. ASOCIAȚIA „MIND AUT” SFÂNTU GHEORGHE, JUD. COVASNA
 14. ASOCIAȚIA „PROSPERITAS VITAE” SÂNMARTIN, MIERCUREA CIUC, JUD. HARGHITA
 15. ASOCIAȚIA „UITE CUM CRESC” BRAȘOV, JUD. BRAȘOV
 16. ASOCIAȚIA COPIII DE CRISTAL, BRAȘOV
 17. ASOCIAȚIA DICTA BRAȘOV, JUD. BRAȘOV
 18. ASOCIAȚIA ÎMPOTRIVA AUTISMULUI SIBIU
 19. ASOCIAȚIA PENTRU CONSILIERE ȘI ASISTENȚĂ SPECIALIZATĂ A.C.A.S. ALBA IULIA
 20. ASOCIAȚIA RAUL COSMIN PENTRU COPII ȘI TINERI CU DIZABILITĂȚI, CUGIR, JUD. ALBA
 21. FUNDAȚIA TRANSILVANĂ ALPHA, TÂRGU MUREȘ, JUD. MUREȘ
 22. ASOCIAȚIA EDUCATORILOR SUCEVENI, SUCEAVA, JUD. SUCEAVA
 23. ASOCIAȚIA „ÎȚI ARĂT CĂ POT”, IAȘI, JUD. IAȘI
 24. ASOCIAȚIA „PAPILLON CLINIQUE”, BACĂU, JUD. BACĂU
 25. ASOCIAȚIA „SUFLETE ALBASTRE”, BOTOȘANI, JUD. BOTOȘANI
 26. ASOCIAȚIA „SURASUL ALBASTRU”, IAȘI, JUD. IAȘI
 27. ASOCIAȚIA „ZBOR DE FLUTURI”, IAȘI, JUD. IAȘI
 28. ASOCIAȚIA BLIJDORP ROMÂNIA, JUD. SUCEAVA
 29. ASOCIAȚIA DE SPRIJINIRE A PERSOANELOR CU AUTISM, SUCEAVA (A.S.P.A.), JUD. SUCEAVA
 30. FUNDAȚIA STAR OF HOPE ROMÂNIA, IAȘI
 31. ASOCIAȚIA „AUTISM TRANSILVANIA”, CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ
 32. ASOCIAȚIA „BELIEVE”, CLUJ NAPOCA, JUD. CLUJ
 33. ASOCIAȚIA „CASTELUL ERHARD” SATU MARE
 34. ASOCIAȚIA „DOG ASSIST”, CLUJ-NAPOCA, JUD CLUJ
 35. ASOCIAȚIA „JOY STORY” CLUJ-NAPOCA
 36. ASOCIAȚIA „PLAYFUL PSYCHOLOGY” CLUJ-NAPOCA
 37. ASOCIAȚIA „SF. BENEDICT” PENTRU AUTISM, SATU MARE
 38. ASOCIAȚIA A.P.T. CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ
 39. ASOCIAȚIA AUTISM CÂMPIA TURZII, JUD. CLUJ
 40. ASOCIAȚIA C.E.S.- COLABORĂM, EDUCĂM, SPRIJINIM, ORADEA, JUD. BIHOR
 41. ASOCIAȚIA CARITAS – CENTRUL DE REABILITARE „SF. IOSIF”, SATU MARE, JUD. MARAMUREȘ
 42. ASOCIAȚIA SERVICIUL DE AJUTOR MALTEZ ÎN ROMÂNIA, CENTRUL DE ZI PT. COPII CU DIZABILITĂȚI MOTORII CLUJ-NAPOCA
 43. ASOCIAȚIA SURORILE DE CARITATE „SF. VICENȚIU”, SATU MARE, JUD. MARAMUREȘ
 44. FUNDAȚIA INOCENȚI, BISTRIȚA-NĂSĂUD, JUD. BISTRIȚA
 45. ASOCIAȚIA „ART MUSIC FOR PEOPLE” CONSTANȚA, JUD. CONSTANȚA
 46. ASOCIAȚIA „AUTISM MAREA NEAGRĂ”, CONSTANȚA
 47. ASOCIAȚIA „MÂINI ÎNTINSE” TULCEA, JUD. TULCEA
 48. ASOCIAȚIA AUTISM CEZAR NICOLAE – S.U.I.T.A. CONSTANȚA
 49. ASOCIAȚIA CENTRUL DE PSIHOLOGIE DELTA DUNĂRII TULCEA, JUD. TULCEA
 50. ASOCIAȚIA DE SPRIJIN A COPIILOR CU AUTISM „BĂRCUȚA FERMECATĂ” CONSTANȚA, JUD. CONSTANȚA
 51. ASOCIAȚIA O VOCE PENTRU AUTISM, IAȘI
 52. ASOCIAȚIA S.O.S. AUTISM BRĂILA
 53. ASOCIAȚIA ‘LASĂ-MĂ SĂ-ȚI AUD GLASUL’ CURTEA DE ARGEȘ – ALBEȘTII DE ARGEȘ, JUD. ARGEȘ
 54. ASOCIAȚIA „AI VOINȚĂ, AI PUTERE”, OLTENIȚA, JUD. CĂLĂRAȘI
 55. ASOCIAȚIA „CREĂM VIITORUL ÎMPREUNĂ” (A.C.V.I.A.) PITEȘTI, JUD. ARGEȘ
 56. ASOCIAȚIA ELENA ECATERINA, TÂRGOVIȘTE, JUD. DÂMBOVIȚA
 57. ASOCIAȚIA „START PENTRU AUTISM”, CÂMPULUNG MUSCEL, JUD. ARGEȘ
 58. ASOCIAȚIA COPIILOR ȘI ADULȚILOR CU AUTISM, ALEXANDRIA, JUD. TELEORMAN
 59. ASOCIAȚIA LOGO-PICI, SLOBOZIA, JUD. IALOMIȚA
 60. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.) FILIALA DÂMBOVIȚA
 61. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.), FILIALA FETEȘTI
 62. ASOCIAȚIA PENTRU COPII CU AUTISM, CENTRUL „EMA”, JUD. IALOMIȚA
 63. ASOCIAȚIA „IUBIREA ÎNVINGE AUTISMUL” TÂRGU-JIU, GORJ
 64. ASOCIAȚIA COPILĂRIE SUB SEMNUL ADHD
 65. ASOCIAȚIA DE SPRIJIN A COPIILOR HANDICAPAȚI FIZIC (A.S.C.H.F.-R.) FILIALA RÂMNICU VÂLCEA, JUD. VÂLCEA
 66. ASOCIAȚIA DE TERAPIE INTEGRATIVĂ PENTRU COPIII CU AUTISM – DANIEL (A.T.I.C.A.-DANIEL), CRAIOVA, JUD. DOLJ
 67. ASOCIAȚIA PENTRU INTERVENȚIE COGNITIVĂ ȘI COMPORTAMENTALĂ „VISURI ȘI SPERANȚE” CRAIOVA
 68. ASOCIAȚIA „ALEX, RADU ȘI AUTISMUL” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ
 69. ASOCIAȚIA „AUTISM HELPING HANDS” PETROȘANI, JUD. HUNEDOARA
 70. ASOCIAȚIA „AUTISM LUMEA MEA” HUNEDOARA, JUD. HUNEADOARA
 71. ASOCIAȚIA „CASA FAENZA” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ
 72. ASOCIAȚIA „COPII ȘI ZÂNE” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ
 73. ASOCIAȚIA „ORIZONTURI SENINE” DEVA, JUD. HUNEDOARA
 74. ASOCIAȚIA RESURSE UMANITARE SPERANȚA (A.R.U.S.) TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ
 75. FUNDAȚIA DE ABILITARE SPERANȚA TIMIȘOARA
 76. ASOCIAȚIA NUMERE COLORATE ÎN AUTISM, PITEȘTI
 77. ASOCIAȚIA BRIGHT FUTURE FOR EVERY CHILD, BUCUREȘTI
 78. ASOCIAȚIA AUTISM TÂRGOVIȘTE
 79. ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR COPIILOR CU AUTISM ARGEȘ
 80. ASOCIAȚIA ECHIPĂ PENTRU COPII, CRAIOVA
 81. ASOCIAȚIA AUTISM INFANTIL, CARAȘ SEVERIN
 82. ASOCIATIA SFANTUL CASIAN, MEDIAȘ
 83. ASOCIAȚIA ÎNGERII ALBAȘTRI BRĂILA
 84. ASOCIAȚIA NOT DIFFERENT, VÂLCEA
 85. ASOCIAȚIA CREIOANE COLORATE, VÂLCEA
 86. ASOCIAȚIA PRO AUTISM MUREȘ
 87. ANCAAR ARGEŞ
 88. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.), FILIALA CRAIOVA, JUD. DOLJ
 89. ANCAAR IAŞI
 90. ASOCIAȚIA AUTISM BAIA MARE
 91. ASOCIAȚIA AUTISM TRANSILVANIA CLUJ
 92. ASOCIAȚIA COPIII DE CRISTAL BRAȘOV
 93. ASOCIAȚIA DINCOLO DE TĂCERE GALAȚI
 94. AUTISM EUROPA BISTRIȚA – CENTRUL DE RESURSE ŞI REFERINŢĂ ÎN AUTISM MICUL PRINŢ
 95. ASOCIAȚIA ÎNVINGEM AUTISMUL  BCUREŞTI
 96. ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR COPIILOR CU AUTISM DIN JUDEȚUL BOTOȘANI
 97. ASOCIAȚIA PUZZLE ROMÂNIA
 98. ASOCIAȚIA “RAZĂ DE SPERANȚĂ ÎN INTERVENȚIA ȘI TERAPIA TSA” BRAȘOV
 99. ASOCIAȚIA SOS AUTISM BIHOR
 100. ASOCIAȚIA  DE SPRIJIN PENTRU PĂRINȚII ȘI COPII CU AUTISM GALAȚI
 101. FUNDAȚIA ROMANIAN ANGEL APPEAL BUCURESTI
 102. FUNDAȚIA UNIVERS PLUS PIATRA NEAMȚ
 103. ASOCIAȚIA ÎNVĂȚĂM PRIN PICTOGRAME TIMIȘOARA
 104. ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL
 105. ASOCIAȚIA PENTRU RECUPERAREA ȘI INTEGRAREA COPIILOR CU AUTISM (ARICA)
 106. ASOCIAȚIA ANASTASIA IOANA
 107. ASOCIAȚIA CĂSUȚA MICILOR EROI BRAȘOV
 108. ASOCIAȚIA COM PASSION CLUJ
 109. ASOCIAȚIA ANASTASIA IOANA

Alte organizații semnatare:

 1. CONSILIUL NAȚIONAL AL DIZABILITĂȚII DIN ROMÂNIA (CNDR)
 2. ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA (ANCAAR)
 3. WORLD VISION ROMÂNIA
 4. ASOCIAȚIA FDP – PROTAGONIȘTI ÎN EDUCAȚIE
 5. ASOCIAȚIA MAGIC
 6. DECLIC
 7. AMAIS – ASOCIAȚIA METODELOR ALTERNATIVE DE INTEGRARE SOCIALĂ
 8. ASOCIAȚIA CONIL
 9. CENTRUL STEP BY STEP
 10. COALIȚIA PENTRU EDUCAȚIE
 11. ȘCOALA DE VALORI
 12. CONSILIUL ELEVILOR
 13. CONSILIUL TINERETULUI DIN ROMÂNIA
 14. ASOCIAȚIA PENTRU VALORI ÎN EDUCAȚIE
 15. FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NONGUVERNAMENTALE PENTRU SERVICII SOCIALE
 16. FUNDAȚIA PENTRU VOI TIMIȘOARA
 17. SCOP TIMIȘOARA (Societatea pentru Copii și Părinți)
 18. ASOCIAȚIA CEVA DE SPUS
 19. ASOCIAȚIA HORSEMOTION TIMIȘOARA
 20. ASOCIAȚIA RENINCO ROMÂNIA
 21. ASOCIATIA LIBRA – ONEȘTI
 22. ASOCIAȚIA BE ACTIVE -SATU MARE
 23. ASOCIAȚIA STEA – SATU MARE
 24. ASOCIAȚIA ÎNGERI PENTRU SUFLETE- ARAD
 25. ASOCIAȚIA LUMEA LUI EMANUEL – SATU MARE
 26. ASOCIATIA I LOVE AUTISM- CLUJ
 27. ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU PROTECȚIA PACIENȚILOR -TIMIȘ
 28. INSTITUTUL ROMÂN DE EDUCARE A ADULȚILOR
 29. ASOCIAȚIA PROACT SUPORT
 30. ASOCIAȚIA CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE PERMANENTĂ-CEEP
 31. ASOCIAȚIA DOWN PLUS BUCUREȘTI
 32. ASOCIAȚIA LINDENFELD – AJUNGEM MARI
 33. ASOCIAȚIA SINDROM DOWN PLOIEȘTI
 34. ASOCIATIA LANDON DOWN – CENTRUL EDUCAȚIONAL TEODORA BĂILEȘTI
 35. ASOCIAȚIA DOWN SUD-EST CONSTANȚA
 36. ASOCIAȚIA M.A.M.E.
 37. ASOCIATIA AJUT, DECI EXIST
 38. ASOCIAȚIA „TRĂIEȘTE CU BUCURIE”
 39. ASOCIAȚIA GRUPUL VERDE, VRANCEA
 40. ASOCIAȚIA DARUL SUNETULUI
 41. ASOCIAȚIA „SOFIA MERGE MAI DEPARTE”  
 42. ASOCIAŢIA DOWN ART THERAPY, TG-JIU

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.