Pe 22 februarie, a avut loc dezbaterea online ,,Îmbunătățirea bunăstării și calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV prin combaterea stigmatului și discriminării”, eveniment organizat de FIPRA România, care a reunit experți din diferite domenii – medici, psihologi clinicieni, antreprenori sociali – persoane a căror întreagă carieră reprezintă dovada implicării în îngrijirea persoanelor care trăiesc cu HIV și în inserția socială a acestora.
La dezbatere au participat, alături de aceștia, reprezentanți ai legislativului, guvernului și președinției, instituții care pot implementa măsurile publice necesare pentru a atenua sau chiar pentru a elimina aceste fenomene din societatea românească.
Foarte buni cunoscători ai problemelor generate de fenomene, precum stigmatizarea și discriminarea persoanelor care trăiesc cu această infecție cronică, vorbitorii au oferit informații despre modurile de manifestare, efectele și propuneri de măsuri de contracarare a perspectivei stigmei si discriminării în România.
Printre specialiștii invitați să ia cuvântul în cadrul acestui eveniment s-au aflat și Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră și Elena Rizea, psiholog clinician.
Ana-Maria Schweitzer a subliniat că stigmatul și discriminarea afectează dramatic accesul persoanelor care trăiesc cu HIV la servicii, libertatea de a alege, precum și capacitatea de control asupra propriei vieți.
,,În practica noastră, la Centrul de Excelență Clinică Baylor, oferim beneficiarilor de servicii medicale și psihosociale soluții la problemele generate de discriminare în serviciile publice de sănătate. Cabinetele medicale de specialitate vor funcționa atât timp cât accesul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA va fi unul problematic în serviciile pentru populația generală. Soluția pe care o oferim noi, deși este un succes recunoscut, este, însă, una locală și temporară”, a declarat Ana-Maria Schweitzer.
La rândul său, pshiologul Elena Rizea a spus: ,,Nu există un singur caz al unei persoane care, pe parcursul sesiunilor de consiliere, să nu îmi fi mărturisit că se confruntă cu manifestări ale stigmatizării și discriminării din cauza infecției cu HIV. Trebuie înțeles foarte bine faptul că sunt foarte numeroase modurile în care discriminarea și stigmatizarea sunt percepute, la fel și reacțiile și suferințele pe care acestea le provoacă. În activitatea mea de psiholog clinician, lucrez împreună cu beneficiarul pentru a identifica soluții personalizate de contracarare a efectelor. Dar sunt necesare măsuri care să oprească aceste fenomene la nivelul întregii societăți. Persoanele care trăiesc cu această infecție cronică ce poate fi gestionată medical cu succes au dreptul, la fel ca toți ceilalți, să aibă o viață normală.”
Ana-Maria Schweitzer a ținut să precizeze că discriminarea și stigmatizarea vor continua să se manifeste, iar soluțiile trebuie să vină din înțelegerea fenomenului și stoparea lui prin informare și măsuri corective urgente.
,,Discriminarea și stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA vor continua să existe și să se manifeste dincolo de acest spațiu sigur, în familie, în școală, la locurile de muncă. Soluțiile trebuie să vină din înțelegerea fenomenului și contracararea manifestărilor prin informare, politici publice, măsuri corective aplicate unitar și fără întârziere. Costurile sociale și psihoemoționale ale stigmatizării și discriminării sunt nepermis de mari, iar consecințele la nivel individual sunt profund dăunătoare.
Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA preiau și internalizează la rândul lor din modul în care ceilalți îi percep și ajung la noi cu stări de anxietate, cu manifestări depresive, își neglijează starea de sănătate și problemele perfect gestionabile în alte condiții.
Mulți dintre acești oameni, dacă nu se intervine la timp, ajung să se autoizoleze, să își refuze ei înșiși o participare activă la viața socială, alegeri de viață personală, profesională sau de socializare pe care le-ar face în mod normal,” a mai declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.
ATIITA SI ATIITA RAUTATE GREU SE MAI POATE INTILNI.UNDE SPUME CA CEI CU HIV NU YREBUIESC OPERATI NI TREBUIESC COMSULTATI
ASTA SE INTIMPLA IM ROMANIA MAO EXACT IN CONSTANTA.VENITI LA SPIT FE AICI SI VERIFICATI DACA MACAR UN PACOENT DIN ORAS A FOST ACC PT VR O INTERVENTOE CHIRURGICALA.MEDICI DE AICI IS CORCIUMARI AU DREPT SA I SI SELECTEZE CLOENTELA.DECI OS CRIMINALI FARA A EXAGERA.