Din punct de vedere istoric, persoanele cu dizabilități și organizațiile care îi reprezintă au fost ținute departe de mecanismele de luare a deciziilor. Ele sunt rareori consultate în ceea ce privește planificarea și monitorizarea deciziilor care le afectează viața.

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), în conformitate cu articolul 4 alineatul (3), obligă statele să ,,consulte îndeaproape și să implice în mod activ persoanele cu handicap, inclusiv copiii cu dizabilități, prin intermediul organizațiilor care îi reprezintă” și să facă acest lucru ,,în dezvoltarea şi punerea în aplicare a legislaţiei şi a politicilor de implementare a Convenţiei, ca şi în alte procese de luare a deciziilor referitoare la problemele privind persoanele cu dizabilităţi”. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă solicită, de asemenea, ca ,,nimeni să nu rămână în urmă”.

În acest context, Alianța Internațională pentru Persoanele cu Dizabilități (IDA) a lansat Sondajul global al IDA (The IDA Global Survey) pentru a monitoriza participarea DPO la programele și politicile de dezvoltare.

Sondajul global al IDA este primul instrument global de monitorizare care urmărește participarea tuturor persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor acestora la programele și politicile de dezvoltare în toate aspectele legate de dezvoltare / drepturile omului, prin toate etapele de elaborare a politicilor și programelor (de la proiectare la evaluare).

Acest sondaj urmărește opiniile organizațiilor persoanelor cu dizabilități privind modul în care guvernul, ONU și donatorii includ persoanele cu dizabilități în toate etapele programării și în toate domeniile: Care este amploarea implicării DPO? Este această participare semnificativă? Care sunt bunele practici sau bariere în calea participării lor? Sunt consultați doar cu privire la chestiuni legate de handicap sau cu privire la toate aspectele referitoare la persoanele cu handicap?

Vocile organizațiilor persoanelor cu dizabilități de la toate nivelurile contează (de la nivel local la cel național, la nivel regional și global).

Sondajul va oferi informații pentru a dezvolta primul index privind participarea DPO-urilor), ca instrument de promovare.

Termenul limită pentru completarea sondajului este 16 decembrie 2018. Sondajul conține 50 de întrebări și este disponibil în limbile engleză, arabă, chineză, franceză, rusă, spaniolă și limbajul semnelor.

Sondajul global al IDA este destinat exclusiv reprezentanților organizațiilor persoanelor cu dizabilități (DPO) și este permis doar un singur răspuns pentru fiecare organizație.

Puteți ajuta la diseminarea Sondajului global al IDA prin intermediul rețelelor sociale. Utilizați #IDAGlobalSurvey

Dacă sunteți membru al unei organizații a persoanelor cu dizabilități și doriți ca vocea dvs. să fie auzită, accesați următorul link:

http://www.internationaldisabilityalliance.org/global-survey

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.