Sorin Alexandru Pară, în vârstă de 35 de ani, este genul de om care vrea să schimbe lumea, pentru care nu există conceptul ,,Nu pot”. Povestea lui este demnă de un film, poveste care inspiră și emoționează deopotrivă. El este antreprenor, activist civic – militant pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și sportiv de performanță.

Sorin Alexandru Pară a ales să candideze din partea Alianței USR PLUS la funcția de consilier local al orașului Săcele, pentru a schimba mentalitatea la nivelul societății și pentru a adapta municipiul la nevoile persoanelor cu dizabilități.

„Îmi doresc să contribui la schimbarea mentalităților privitoare la cei defavorizați, într-un fel sau altul de soartă, la creșterea calității vieții tuturor locuitorilor orașului Săcele. Aș vrea să aduc, din poziția de consilier local, un PLUS de echilibru, egalitate și echitate în viața orașului nostru”, spune Sorin.

Sorin povestește că, în anul 2014, viața lui s-a schimbat brusc. În urmă cu șase ani, era un tânăr care avea propria afacere, însă un accident l-a țintuit în scaunul rulant pentru tot restul vieții. S-a întâmplat într-o dimineață în timp ce mergea la serviciu. Era la volan, s-a angajat într-o depășire, iar șoferul, a cărei mașină o depășea Sorin, a intrat în fața lui și s-a oprit. Sorin l-a evitat, a pierdut controlul mașinii care a plonjat într-un râu. În timpul căderii, Sorin a fost aruncat prin parbriz aproximativ nouă metri. A rămas paralizat și a învațat să se adapteze la noua viață, cea dintr-un scaun rulant. Ca persoană cu handicap a întâmpinat foarte multe obstacole, însă dizabilitatea nu l-a împiedicat să-și urmeze visurile, să lucreze și să-i ajute pe alții, contribuind la dezvoltarea comunității.

,,Sunt antreprenor și am două firme, una de construcții și una care se ocupă cu fabricarea unui dispozitiv medical care ajută persoanele cu dizabilități să stea în picioare – ,,verticalizator” se numește –, firmă care a fost deschisă în Camera de Comerț și Industrie Brașov, unde am câștigat o finațare de 40.000 de euro nerambursabili, fiind singurul care fabrică acest dispozitiv din țară”, mărturisește Sorin.

Din punctul lui de vedere, dizabilitatea nu este o piedică în a fi ales consilier local și a contribui la dezvoltarea comunității.

,,Nu consider dizabilitatea un impediment. Dacă există oameni în societate informați despre ce înseamnă dizabilitatea și cum pot fi prevenite efectele ei, precum și dacă există acces pietonal și informațional, totul este normal, pentru că se poate trăi și așa”, explică Sorin.

Sorin consideră că atât construcțiile, cât și infrastructura pietonală din municipii, orașe, comune și sate sunt prost concepute, anapoda, deoarece persoanele cu dizabilități nu au acces la ele. Din acest motiv, cei cu handicap trebuie să se implice în politică.

Sorin Alexandru Pară este component al echipei naționale de handbal în scaun rulant și reprezintă România la cel mai înalt nivel. În plus, el își dedică timpul acțiunii de voluntariat din cadrul Asociației Distroficilor Muscular din România (fiind membru ADMR).

În anul 2017, a participat la Campania de întrajutorare ,,Moș Crăciun în Pași Rotunzi”, cu scopul de a oferi bucurie copiilor bolnavi, copiilor din familii dezavantajate, având rolul unui Moș Crăciun atipic, în scaun rulant.

În prezent, Sorin colaborează cu Biroul European de Reprezentare, o societate specializată în domeniul acordării despăgubirilor în cazul deceselor sau vătămărilor corporale, survenite în urma accidentelor rutiere. De asemenea, lucrează la un proiect, în care persoanele cu dizabilități să poată avea acces pe piața muncii.

În ciuda dizabilității, duce o viață normală, având alături o fată deosebită care îl sprijină foarte mult. Speră ca pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, să-și întemeieze o familie.

În ceea ce privește proiectele sociale, Sorin Alexandru Pară mărturisește că va ține cont de persoanele defavorizate, pentru ca acestea să poată avea acces la sănătate, la educație și la o participare activă în cadrul comunității.

,,Programul meu politic se axează pe transformarea administrației locale într-un model de bune practici pentru asigurarea accesului nemijlocit și neîngrădit al persoanelor cu dizabilități și al altor categorii defavorizate la educație, sănătate, la participare activă în viața comunității. Pentru aceasta voi contribui activ la promovarea politicilor publice, strategiilor și programelor locale care vor asigura creșterea calității vieții tuturor concetățenilor mei. Nimic pentru noi, fără NOI”, subliniază tânărul politician.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.