Duminică, 9 iulie 2023, în Iulius Parc din Cluj-Napoca, Asociația Caiac SMile dat startul primului eveniment din proiectul „Spre normalitate, în caiace adaptate”, inițiativă prin care își propune, în premieră în România, să accesibilizeze lacurile pentru persoane cu dizabilități.
Începând de la 10.00 dimineața, 30 de caiace au fost duminică, pe lacul din Gheorgheni, într-un maraton de vâslit de 12 ore, pentru a transforma dizabilităţile în abilități. Distanțele parcurse au fost transformate în fondurile necesare și vor fi folosite pentru dotarea lacului din Gheorgheni cu un ponton special și caiace adaptate, pentru ca persoanele în scaun rulant să poată urca singure în caiac, dar şi boxe care să-i ajute pe nevăzători să se orienteze pe lac.
,,Pe lacul Gheorgheni din Iulius Parc, peste 1.000 de oameni au vâslit pentru accesibilizarea lacurilor și au demonstrat că împreună tranformăm dizabilitățile în abilități. Am strâns peste 50 de kilometri pentru proiectul nostru. Vă suntem recunoscători, ne înclinăm!”, transmite Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.
Inițiatorii proiectului afirmă că și-au propus accesibilizarea a cel puțin zece lacuri din România pentru persoanele cu dizabilități, în special locomotorii. Lacul din Gheorgheni va fi primul care urmează să fie accesibilizat. Se așteaptă ca echipamentele să fie instalate la sfârşitul lunii august, iar din septembrie asociaţia va reveni în fiecare lună la Cluj pentru a organiza ieşiri pentru persoanele cu dizabilităţi.
,,Se strâng acum kilometri, pentru a aduna fondurile necesare achiziţionării echipamentelor. Va fi un ponton şi un caiac cu scaun special, la care accesul va fi gratuit de fiecare dată când vor veni să se bucure de această experienţă. Boxe vor fi amplasate în patru puncte ale lacului; acestea vor emite sunete diferite, pentru ca nevăzătorii care sunt în caiac să se poată ghida după ele. În acest sezon ne-am gândit să accesibilizăm lacuri din Cluj, Braşov, Iaşi şi Bucureşti”, spune Denisa Oșan, reprezentanta asociației.
Obiectivele acestui proiect vizează accesibilizarea sportului cu caiacul, astfel încât persoanele cu dizabilităţi să poată practica această activitate, dar şi acţionarea împotriva formelor de discriminare şi implicarea comunităţii în proiectele sociale.
Din cauza lipsei de accesibilitate, persoanele cu dizabilități nu reușesc întotdeauna să devină membri activi ai vieții sociale, dar mai ales sportive. Foarte rar le este facilitat accesul în sălile de sport, nefiind promovate activități care să le permită să se implice activ.
Astfel, Asociația Caiac SMile își propune să schimbe acest lucru și să le readucă persoanelor cu dizabilități sentimentul de implicare, apartenență la societate și bucurie. Potrivit acesteia, practicarea activităților sportive poate fi atât metodă, cât și mijloc de diminuare a consecințelor negative pe care deficiența le are asupra dezvoltării personalității.
„Una dintre nevoile primare ale oamenilor este apartenența la o comunitate în care să se simtă protejați, susținuți și încurajați, astfel încât să se poată dezvolta armonios din toate punctele de vedere. Ne dorim să ajutăm la reclădirea încrederii în forțele proprii prin susținerea sentimentului de implicare activă și apartenență la societate”, punctează Ionuț Stancovici.
Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități afirmă că persoanele cu dizabilități au dreptul de a participa, în condiții de egalitate cu ceilalți, la viața culturală, iar Comitetul Paralimpic Român susține promovarea sportului paralimpic fără nicio discriminare. Așadar, accesibilizarea lacurilor din România nu reprezintă mai mult decât un pas spre normalitate; o normalitate care trebuia atinsă de mult, mai afirmă inițiatorii proiectului.
Caiac SMile este o asociație nonprofit, înființată în anul 2018, care are scopul de a promova sportul şi modul de viaţă sănătos şi echilibrat, în principal în rândul persoanelor cu dizabilități.
Specifice asociaţiei sunt activităţile sportive de caiac şi schi, folosite ca și terapii aplicate persoanelor cu nevoi speciale și, în special, a persoanelor cu dizabilități, prin care se urmărește integrarea acestora în societate prin sport, depășirea barierelor sociale și a limitelor acestora.
Mai multe detalii pe site-ul asociației: https://www.caiacsmile.ro/