Dorința de libertate, de mișcare și de a avea o viață independentă este ceva normal pentru mulți oameni, însă pentru persoanele cu deficiențe de vedere este imposibil să se deplaseze la școală, la spital sau acolo unde au nevoie, fără un însoțitor, din cauza lipsei de accesibilitate. Însă acum, datorită tehnologiei asistive, a aplicației Step-Hear, persoanele cu deficiențe vizuale pot să perceapă obstacolele, astfel încât să se poată deplasa cu ușurință și în siguranță.

Marian Coman, CEO Framinor Grup și dezvoltator al aplicației Step-Hear, spune că sistemul Step-Hear România a fost conceput în 2013 și reprezintă o soluție inteligentă care asigură orientarea în spațiul înconjurător pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

,,Sistemul Step-Hear este dezvoltat de partenerul nostru din Israel, Compania Mehalev, cel mai mare furnizor de bunuri și servicii dedicate persoanelor cu dizabilități din Țara Sfântă. Conceptul a fost inițiat în 2013, iar pe parcursul a șase ani a suferit dezvoltări, astfel încât, în 2019, a fost gata de implementat în toată lumea. În urma discuțiilor purtate cu persoanele cu deficiențe de vedere totale sau parțiale, s-a constatat că o mare problemă care blochează aceste persoane în dorința lor de a se deplasa în mediul urban, de a avea o viață normală ca toți tipicii, o constituie faptul că ei nu reușesc să se întoarcă acasă sau să meargă la școală, facultate, spital, fără un însoțitor. Astfel, a fost gândit acest sistem ca un suport de ghidare către locuințele celor cu deficiențe de vedere. Noi l-am denumit waze-ul nevăzătorilor”, explică Marian Coman.

Potrivit acestuia, Step-Hear este un ghidaj audio care-i ajută pe nevăzători să se orienteze în spațiul fizic. El constă dintr-o rețea de senzori poziționați strategic și o aplicație care se poate descărca gratuit pe smartphone. Noua extensie a acestei aplicații poate integra și informații de interes turistic, astfel încât un vizitator să poată obține informații în timp real si în limba setată în telefon.

,,În momentul când telefonul se conectează cu cel mai apropiat senzor, se descarcă un mesaj preînregistrat care cuprinde toate informațiile necesare despre zona respectivă, cum ar fi: ce obiective de interes sunt în zonă, direcția către ele, distanța către ele, alte puncte de reper, eventuale pericole etc.”, adaugă Marian Coman.

Marian Coman subliniază că facilitățile oferite de aplicația Step-Hear sunt multiple, printre acestea se numără incluziunea, normalitatea, respectul, egalitatea de șanse. 

,,Persoana știe care este poziția exactă cu o acuratețe mai mică de un metru. Mesajele transformă imaginea în audio, telefonul poate fi folosit 360 grade și i se comunică ce se află în direcția în care este orientat. Astfel, pe o rază de 500 metri poate afla care sunt stațiile de transport public, fie unde sunt, cum se ajunge acolo, ce mijloace de transport opresc în stație și la ce interval de timp poate deschide ușile batante și folosi liftul persoanelor cu dizabilități, poate declanșa un program de navigare customizat (n.r. personalizat) către obiectivul de interes”, spune Marian Coman, dezvoltatorul aplicației.

Marian Coman afirmă că de curând au implementat un proiect unic în România, și anume accesibilizarea Spitalului Universitar de Urgență București. Astfel, cu ajutorul sistemului Step-Hear, persoanele cu dizabilități, în special cele nevăzătoare, se vor putea deplasa în siguranță și în mod independent în incinta spitalului, beneficiind de asistență ghidată audio de-a lungul întregii vizite.

,,Proiectul început la această unitate spitalicească se vrea a fi unul dintre cele mai intereesante proiecte. Am început la secția Ambulatoriu cu dotările aferente sistemului Step-Hear România, urmând ca în faza a doua să construim un sistem de navigare customizat pentru fiecare vizitator. Este un proiect unicat în România, putând fi folosit atât de persoane cu dizabilități, cât și de alte persoane care vizitează această unitate sanitară”, punctează Marian Coman.

Acesta consideră că România are nevoie de spitale incluzive și speră ca toate cele 27 de spitale care vor primi finanțare prin PNRR să fie accesibilizate, iar persoanele cu dizabilități să nu mai fie private de serviciile necesare care să îi ajute să se bucure de o viață normală. De asemenea, el invită managerii de spital din România să se alăture acestui demers de accesibilizare a României.

În ceea ce privește proiectele de viitor, Marian Coman susține că își dorește să extindă sistemul Step-Hear în România, astfel ca până la sfârșitul anului acesta să fie prezent în toate orașele resedință de județ.

,,Sigur că dorim o dezvoltare cât mai dinamică a sistemului Step-Hear în România.  Important este faptul că suntem în graficul propus, și anume, până la finalul anului 2023 vom fi prezenți în toate orașele resedință de județ. Targetăm (n.r. țintim) atât mediul educațional, cât și cel sanitar sau obiective de interes public ale autorităților locale. De asemenea, avem în vedere și implementări ale sistemului în transportul public din câteva orașe”, mai spune Marian Coman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.