Echipe de cercetători din întreaga lume lucrează intens pentru găsirea unui vaccin împotriva infecției cu coronavirus. O veste bună a fost lansată, miercuri, de către cercetătorii americani privind un posibil tratament pentru COVID-19

Studiile clinice arată că medicamentul antiviral Remdesivir accelerează recuperarea în cazul pacienților cu COVID-19 aflați în stare critică.

,,Pacienții spitalizați cu forme avansate de Covid-19 şi simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât pacienţi în situaţii similare, care au primit un placebo, conform analizării preliminare asupra datelor, obţinute printr-un studiu clinic randomizat și controlat, efectuat pe 1.063 de pacienţi, iniţiat pe 21 februarie”, informează Institutele Naţionale de Sănătate din SUA (NIH).

Studiul clinic, denumit „Test pentru tratament adaptiv anti-Covid-19″, efectuat cu sprijinul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, este primul studiu clinic lansat în SUA pentru evaluarea unui tratament experimental pentru COVID-19.

Remdesivir este un medicament produs de compania Gilead Sciences din Statele Unite, pe care MIT (Massachusetts Institute of Technology) îl consideră potrivit pentru tratarea pandemiei, deoarece a dat rezultate pe testele efectuate pe șoareci infestați cu alți coronaviruși, SARS și MERS, fiind vorba despre o structură genetică asemănătoare cu a noului coronavirus. Este folosit în tratarea Ebola. Are avantajul că inhibă multiplicarea virusului care a cauzat pandemia și care a omorât în patru luni 120.000 de oameni din întreaga lume.

„Rezultatele preliminare indică faptul că pacienţii care au primit Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% decât cei supuşi unei proceduri placebo. Mai exact, durata medie de recuperare a fost de 11 zile pentru pacienţii trataţi cu Remdesivir, comparativ cu 15 zile pentru cei care au primit placebo. De asemenea, rezultatele sugerează şi un beneficiu privind supravieţuirea, rata mortalităţii fiind de 8,0% în cazul grupului care a primit Remdesivir, faţă de 11,6% pentru grupul din procedura placebo”, au menționat Institutele Naţionale de Sănătate din SUA (NIH).

Aceste rezultate au fost lăudate de dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), ca fiind ,,extrem de semnificative”.

,,Datele arată că Remdesivir are un efect pozitiv clar, semnificativ, în diminuarea timpului de recuperare. Asta este foarte important”, a declarat Anthony Fauci în fața reporterilor de la Casa Albă, comparând momentul cu 1986, când oamenii de știință se chinuiau să găsească medicamente pentru HIV și nu obțineau rezultate.

,,Va fi standardul de tratare. Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) este în discuții cu Gilead pentru a găsi mecanisme de a-l pune la dispoziția pacienților cât mai repede posibil”, a a adăugat dr. Fauci

Interesul pentru Remdesivir a fost mare, deoarece, momentan, nu există tratamente sau vaccinuri preventive aprobate împotriva COVID-19, medicii fiind disperați să descopere ceva care ar putea modifica cursul bolii, ce atacă plămânii și, în cazurile grave poate duce la cedarea altor organe.

Unii cercetători au precizat că, deși noile date „oferă o scânteie de speranță”, este necesară o analiză științifică mai mare asupra eficacității medicamentului, deoarece trebuie comparate rezultatele cu alte studii care au arătat concluzii mixte.

Remdesivir, medicament care a eșuat ca tratament pentru Ebola, este folosit împotriva COVID-19, întrucât este conceput să dezactiveze mecanismul prin care anumite virusuri produc copii ale lor și distrug sistemul imunitar al gazdei.

110 flacoane din medicamentul injectabil (Remdesivir) au ajuns și în România, mai exact la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, care a semnat un protocol pentru a se realiza ozonificarea sângelui la pacienții în stare critică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.